De som har lägst utbildningsnivå och har det sämst ställt ekonomiskt har sämre hälsa än andra. Trots detta är det inte denna grupp som får den bästa sjukvården. Det är den grupp som är friskast i samhället, det vill säga de högavlönade och välutbildade, som får den bästa vården. Hälsoskillnaderna i samhället förstärks alltså av sjukvården. Detta är en av våra stora utmaningar inom den svenska sjukvården. Därför är det ju alldeles galant att SVD nu uppmärksammar detta i en artikelserie om den ojämlika vården.
Idag skriver de om hur läkemedelsförskrivningen ser ut i Stockholms län. Det är mycket stora skillnader mellan olika delar av Stockholms län där de rikaste delarna har fler och dyrare mediciner utskrivna per invånare än i andra delar av länet. Detta gäller ju inte bara Stockholm utan samma mönster finns ju i hela landet.
Ojämlikhet i vården är en av våra stora utmaningar. Problemet är ju att den borgerliga politiken inom hälso- och sjukvården snarare förstärker skillnaderna i hälsa än minskar dem.
Klimatets nollpunkt
1 vecka sedan
1 kommentar:
Samtidigt visar Ekots undersökning att Privata vårdgivare lurar landstingen på hundratals mijoner varje år. En privat vårdgivare ger naturligtvis alltid patienten vad patienten vill ha, för att patienten skall vara nöjd och återkomma, det ger en kultur där förkylningar som till över 90% orsakas av virusinfektioner behandlas med antibiotika.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3671158
Skicka en kommentar