måndag 24 maj 2010

Är hyran hälften så dyr för ungdomar?

Ungdomar ska bara ha halva lönen av vad en vuxen har för samma jobb. Detta vill folkpartiet. Den stilla undran man har är ju om maten, hyran, kläderna, bensinen och allt annat är hälften så dyrt bara för att man är ung? Inte vad jag vet men jag har ju haft fel förr.

AB, Spaceylise, Expressen,

15 kommentarer:

Sara sa...

Folkpartiet gillar ju subventioner av alla slag, se bara på de hushållsnära tjänsterna. Dom kanske tänker sig att införa någon ungdomsnära tjänst också! Sen kommer pensionärsnära tjänster, hundnära tjänster, folkpartinära tjänster... Och vips har vi snart halverat alla skatter och systemskiftet är ett faktum!

Jonas Wikström sa...

Good point, men jag hörde Sven-Erik Österberg berömma förslaget i TV i går. Så de rödgröna vill tydligen samma sak. Eller?

Emil sa...

Det hoppas jag verkligen inte...

Magnus Persson sa...

Hyran är inte hälften så dyr, men den är inte heller gratis för var fjärde ungdom. Som dagens system verkar förutsätta...

Emil sa...

nej förvisso inte. Men det blir väl inte bättre med folkpartiets förslag heller. Det krävs ju andra åtgärder.

Jonas Wikström sa...

Kommunal backar upp förslaget också. Med det generösa tillägget att det ska vara en "lön som man kan leva på".

Emil sa...

vad ska man säga. Ur led är tiden...

Marcus , Likvidvänster sa...

Nej det tror fasiken att hyran inte är gratis och att många upplever att den borde vara det med tanke på hur den nuvarande regeringen behandlar utsatta människor.

Marcus , Likvidvänster sa...

Föresten så kan man ju undra _vilka_ ungdomar alliansen menar skall arbeta för halv lön ?

Är det de ungdomarna som växer upp i orter som Täby och Lidingö ?

Eller var det kanske inte det ?

Emil sa...

en halv direktörslön kanske de ska ha. Det skulle ju även jag kunna tänka mig...

Mikaela sa...

Jag tror bestämt att Sven-Erik Österberg gick ut med att välkommande förslaget i Rapport och "Arbete åt alla" är väl Vänsterpartiet's slagord?

Hyran må inte vara rabatterad för ungdomar, men ungdomar flyttar ju allt senare hemifrån och många väljer ju att bo hemma under studietiden av ekonomiska skäl. Om "lärlingsjobb" då kan ses som en "betald utbilnindg" (men ändå längre betalt än en vanlig anställning med tanke på att man både utbildar sig och jobbar) så är det väl inga konstigheter? Om vissa ungdomar väljer att se studiemedlet som "en lön för de arbete de utför i skolan" så kan väl lärlingsjobb fungera som en kompromiss för alla de som inte vill satsa på mer teoretiska ämnen men ändå få en vidareutbildning?

Marcus , Likvidvänster sa...

Mikaela :

Vad tror du det blir för långsiktiga konsekvenser av att skapa en ny låglöneliga som konkurrerar om arbeten med sina låga löner ?

Det påverkar hela arbetsmarknaden och om inte vi vill bo i ett råvaru / låglöneland tror jag inte att detta främjar den allmänna lönenivån.

Då kan någon kvicktänkt snabbt hävda att de högutbildade klarar sig och gillar läget OM vi sänker skatterna ytterliggare - och det kan ju vara rätt men det bidrar till ännu större klassklyftor.

Det är inget jag vill se, det är illa som det är. Jag tror det finns många förlorare på att leva ut alliansens låglönepolitik fullt ut.

Emil sa...

Jag håller med Marcus. Den nuvarande regeringen gör ju det mesta de kan för att pressa ner de lägsta lönerna alternativt kostnaderna för att köpa den typen av tjänster som avlönas lågt. Tanken med detta är givetvis att pressa ner lönenivåerna i en rad yrken för att vissa typer av tjänster och arbeten ska bli billiga att köpa. Att det sedan inte blir en lön att leva på är ju någonting helt annat.

Korv sa...

Eh, ja hyran ÄR hälften så dyr för ungdomar. (Bland annat eftersom de inte behöver några rum för de barn de inte ännu har hunnit skaffa).

Bra va? :-)

Emil sa...

är din idé då Korv att lönerna ska vara behovsanpassade. Man får lön efterhur många barn man har, om man är ensamstående och så vidare? Det är ju en i grunden radikal linje men i dagens läge tror jag mer på att man ska ha lika lön för lika arbete.