torsdag 13 maj 2010

Sverige medverkar till dödandet av civila

Allt fler civila dödas av USA och Nato i Afghanistan rapporteras det om på morgonen. Ökningen är under årets första fyra månader 76% jämfört med samma period förra året. Det handlar om 90 oskyldigt dödade. Kriget går åt helt fel håll. Dessutom är det ett krig som Sverige medverkar i och för sida vid sida med amerikansk trupp. Det kommer aldrig gå att bomba fram demokrati och frihet i Afghanistan. Sverige borde därför omedelbart dra hem alla militära trupper från landet. Vi ska inte fortsätta medverka till och legitimera att civila dödas i ett orättfärdigt krig.

SVD, DN, Rödgrön,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja va fan ska vi där o göra? En dag får vi en desperat som spränger sig i T-banan i Sthlm

Erik sa...

Den största offensiven i Afghanistan sedan 2001 - Operation Moshtarak - igång i våras kan faktiskt ha påverkat lite... :rolleyes:

Kalle sa...

Vad var annat att vänta från de rödas högkvarter ? Samma gamla tjat om USA, Israel och EU. Lilla Sverige fick en släng av sleven också. Terrortiste ska bekämpas på deras eget manér. Finns än så länge ingen plats för diskussioner.
Vore intressant att höra er åsikt om t ex Nordkorea, Iran och andra skurkstater som hotar omvärlden !

Anonym sa...

Som vanligt när det gäller vänstern. Bara en massa gnäll.

Om ni nu vill att vi ska dra oss ur Afghanistan, vilken handligsplan har ni för detta?

Kan ni påvisa att det kommer att dö färre än 90 civila per år i Afghanistan om vi drar oss ur?

Kan ni påvisa att människorna kommer att få det bättre där när talibanerna tar tillbaks makten?

Nej trodde inte det. Ni skulle göra precis som ni gör med Nordkorea och alla andra skurkstater. Bara låtsas som om de inte finns.

Anonym sa...

Krig är en del av en sorglig men nödvändig verklighet.
Ända skälet att man uppmärksammar all civila dödsfall mer idag än förr är att det är lättare att få informationen idag än för 30 år sen eller bakåt.
Det dör alltid massor av civila i krig, och alla sidor är skyldiga.
Det kanske låter kallt, men det är sant.

Emil sa...

Vad gäller vänsterpartiets inställning till frågan så lägger jag upp en text som är lite för lång för att lägga i kommentatorsfältet.

Mattias Lindberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mattias Lindberg sa...

"Om ni nu vill att vi ska dra oss ur Afghanistan, vilken handligsplan har ni för detta?"
Samtliga svenska trupper - tillbaka. Hej svejs.

"Kan ni påvisa att det kommer att dö färre än 90 civila per år i Afghanistan om vi drar oss ur? "
Din fråga är ungefär som att säga: Kan ni bevisa att det kommer dö mindre om vi slutar att bomba Vietnam med napalm?

Om du inte visste, så är det ett ockupationskrig som vi stödjer.

"Kan ni påvisa att människorna kommer att få det bättre där när talibanerna tar tillbaks makten?"
England, Ryssland och USA (i den ordningen) är anledningen Afghanistan är så krigshärjat. USA stödde och beväpnade talibanerna när Ryssland var där. Då använde ryssarna propagandan: "vi ska dit för att rädda kvinnorna".

Så det är naivt att tro att anledningen vi är där, är för att rädda människorna. Vi är där för att slicka makten.

Bättre vi endast jobbar med bistånd. Vill vi hjälpa människor kan vi åka till Afrika och bekämpa fattigdom istället. Man kan vända din fråga och säga, ska dom människorna dö och svälta medan vi är i Afghanistan och ska rädda kvinnor från att bära burka? Vi ska hålla oss borta från krig. Fred!

"Nej trodde inte det. Ni skulle göra precis som ni gör med Nordkorea och alla andra skurkstater. Bara låtsas som om de inte finns."
Här låtsas inte. Hela tredje världen svälter. Skurkstater? USA har själv en historia att lägga omkull demokratier och stödja mördande diktaturer. Det är vad dom gör nu också. Iran, störta demokratiskt vald president. Chile, störta demokratiskt vald president och stödja Pinochet. Haiti, totalt förstöra landet när de inte ville vara slavar. Invasion av Panama, Grenada, Libyen. Stödd masslakt i Östtimor.

Hade någon annan "skurkstat" förutom USA haft detta på meritlistan, vad hade du tyckt då?

Eller så kände inte du till detta. Eller låtsas som att det inte hänt?

Läs lite böcker. Kan rekommendera: Att förstå makten - Noam Chomsky. Blackwater - Jeremy Scahill. Chockdoktrinen - Naomi Klein.

yseeker23 sa...

Sverige kommer inte dra sig ur förrän folk börjar bomba sverige för att bli kvitt det förtryck vi själva medverkar till att producera. The hunter always becomes the hunted in the end. There is no escape.