torsdag 6 maj 2010

Visst spelar mätningarna roll

Det är ju inte så konstigt att den senaste opinionsmätningen väcker uppmärksamhet. Även jag blev något förvånad över den snabba svängningen som den eventuellt pekade på. Dock ska man nog inte överskatta betydelsen av en enstaka undersökning. När man tittar närmare på siffrorna så ser det väldigt svängigt ut för alla partier. Dock förstår man ju nyhetsvärdet.

Det är nog troligt att opinionen kommer att bli allt osäkrare och antalet mätningar kommer bara att öka den närmaste tiden. Den intressantaste undersökningen kommer ju 10 juni när SCBs stora PSU kommer. Det brukar ju vara den mest tillförlitliga undersökningen.

Alla hävdar ju alltid dessutom att man inte tittar på mätningarna så noga utan att det är den verkliga mätningen i september som spelar roll. Så är det ju inte. Alla tittar med förtjusning eller förskräckelse. Mätningarna spelar stor roll för det interna klimatet och hur man bedömer hur man har kommit ut i olika frågor. Miljöpartiets framgångar i mätningarna ger dem givetvis ett gott självförtroende liksom att man kan tänka sig att centerpartiets och främst kristdemokraternas mätningar påverkar det interna klimatet och arbetet rätt rejält.

Jag kan själv känna att det är frustrerande att vänsterpartiet tenderar att snurra runt ett resultat som ligger i paritet med för valet som i och för sig inte var någon katastrof men inte heller någon framgång. Så dessa mätningar spelar roll oavsett vad olika partiföreträdare hävdar.


SVD, In your face, Aftonbladet, Expressen

2 kommentarer:

Kent K. sa...

Lite tankar om denna opinionsundersökning och att vissa media vill få det till att resultatet av undersökningen kan hänvisas till oppositionens presentation av sin skuggbudget!

Den påbörjades den 28/4, den 3/5 presenterade oppositionen sin budget.
1006 personer tillfrågades. Undersökningen gjordes under tot. 8 dagar. Det blir ca. 126 personer/dag. Det betyder att mellan den 28/4 tom den 2/5 (det är tot. 5 dagar) tillfrågades ca. 628 personer! Då skulle det återstå ca. 377 st. mellan den 3/5 och den 5/5, tre dagar. Är det i så fall rimligt att dessa 377 personer skulle ha reagerat så starkt på oppositionens budget att de vänt hela resultatet till att Alliansen tagit ledningen med 1,8%, om man då har i åtanke att de legat rejält under i alla undersökningar de senaste månaderna?

Om man vore lite konspiratorisk lagd kunde man nästan tro att den här undersökningen gjordes med "rätt" urval av personer, då den går totalt stick i stäv mot de undersökningar som presenterats de senaste månaderna!

Emil sa...

Det är svårt att utvärdera just denna undersökning. Jag har i efterhand gått in och kollat närmare och alla siffror ser lite konstiga ut då alla partier utom centern har stora förändringar som inte känns igen från några andra undersökningar. Återstår och se hur opinionen utvecklas framöver. Jämt kommer det nog att bli i alla fall.