fredag 14 maj 2010

MP fegar om jämställdheten

Det är svårt att förstå varför Miljöpartiet fegar så i föräldraförsäkringsfrågan. Det är ju en av de sista resterna i våra offentliga system som klumpar ihop individer till en enhet och kallar det familj. Vi har ju fått bort sambeskattning och annat bråte för ganska länge sedan. Frågan är varför det ska vara så svårt att se att föräldraskapet består av två personer och att det därför ska anpassas efter det. Inte bygger sjukförsäkringen på att man eventuellt är mer än en person i hushållet. Varför ska då föräldraförsäkringen bygga på något slags kollektiv. Man är förvisso föräldrar tillsammans men har ju ett avgörande individuellt ansvar.
Det roliga, eller snarare märkliga, i sammanhanget är att när man hävdar att individualisering av försäkringen innebär en ökad statlig styrning eller att staten ska bestämma. Så är det ju inte. Det man säger är att staten ger individen själv ett ansvar och en rätt att utnyttja sin egen föräldraförsäkring.
Dessutom borde ju oavsett om man individualiserar föräldraförsäkringen eller ej sluta prata om pappadagar. Det är ju faktiskt inte så att alla föräldrapar består av en mamma och pappa. Det finns som bekant andra sammansättningar.
Miljöpartiet försöker ju göra anspråk på att vara ett framtidsinriktat parti inom många områden. Varför då inte våga stå upp för framtidens jämställdhet redan nu.

Andra om MPs kongress; SVD,, DN, Altenberg, Kent Persson, Mattsson, Stefan Nilsson, Aftonbladet, expressen,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför kan inte familjen själva få bestämma över detta?

Emil sa...

Varför ska inte varje individ själv få bestämma? Vi vill ha ett system baserat på individer.