lördag 8 maj 2010

Direkt från kongressen: Enighet kring allt för låga skatter


Kongressens första dag var en ovanligt lugn tillställning för att vara just en vänsterpartikongress. Med eller utan konflikter brukar alltid debatten var intensiv och spännande. Det är ju högt i tak och väldigt många har ju åsikter som skiljer sig från partiets alla åsikter. Valplattformsdiskussionen som dominerade hela gårdagen präglades dock tvärtom av stor enighet. Det var i stort sett ingen fråga där det var en diskussion om vad partiets politik ska vara utan på vilket sätt de olika frågorna ska prioriteras i valrörelsen. Det är ju faktiskt någonting helt annat och kanske också kan förklara varför diskussionen var förhållandevis lugn.
Svenska dagbladet skriver att flera partidistrikt vill höja skatten mer än vad som finns med i den rödgröna budgeten. Det skriver nog nästan hela partiet under på. Vi har inte nått till vad vi vill ha i förhandlingarna och har ju inte heller bytt politik. Så det är knappast någon kritik som man kan hävda riktas mot partiet utan möjligen mot överenskommelserna med s och mp.
Den diskussion som kommer att dominera förmiddagen nu på kongressen är diskussionen om vi ska skriva in kravet på 6-timmars arbetsdag eller inte. Diskussionen påbörjades sent i går kväll och Josefin Brink (bilden) från partistyrelsen inledde frågan. Det handlar alltså inte om vi är för eller mot arbetstidsförkortningen utan om det ska stå med i valplattformen eller inte. Kanske inte så dramatiskt...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Emil

Jag står i valet och kvalet mellan att lägga min röst på moderaterna eller lägga den på VPK. Du kanske kan hjälpa mig att bestämma mig genom att besvara en för mig viktig fråga:

Jag tycker verkligen det skulle vara jätteskönt att leva på frukterna av grannens arbete. Jag är dock lite bekymrad över själva finansieringsmodellen... Hur ska de skattemedel genereras, som erfordras för att bekosta era reformer, om ni samtidigt minskar arbetstiden med en fjärdedel, minskar incitamenten att arbeta genom höjda inkomstskatter OCH ökar incitamenten att INTE arbeta genom höjda ersättningsnivåer?

Om jag inte missförstått ert manifest, så är det väl "någon annans" slit som ska bekosta bidragskalaset? Men då måste ju åtminstone en handfull människor på något sätt motiveras att masa sig iväg till jobbet på morgnarna. Hur motiverar man sig till det när skatten på arbete höjs så radikalt? Och hur täcker vi upp skattetappet när vi sänker hans/hennes arbetstid 25%?

//Nyfiken

Vänstertomte sa...

Svar till Nyfiken:

Nu är det kanske inte min sak att besvara detta. Ber om ursäkt om jag blandar mig i, men det finns ju idéer från historien om hur man löser de problem du adresserar.

Det är väl helt enkelt så att det är kapitalisternas tur att betala tillbaka det de stulit från arbetarna under alla år. Alla de som äger något idag måste jobba åt de andra i morgon. Vägrar de så finns det jättefina incitamentssystem i form av gevärspipor. Änun effektivare än bonus till och med!

Anonym sa...

Hej Emil,

Jag håller på att bestämma mig mellan SD och VPK, men det här är nog den avgörande punkten för mig. Det är ju nästan lite magiskt med 6 timmars arbetsdag och bibehållen lön.. och vi behöver nog någon i regeringen som kan trolla med budgeten om vi ska kunna vara slagkraftiga i framtiden!

martin84 sa...

Hej Nyfiken,

Hur man far manniskor att masa sig ivag till jobbet pa morgonen. Enkelt, man satter de som inte vill jobba i strafflager. Och de som protesterar satter man ocksa i strafflager.

Det blir ganska manga strafflager, varje storre ort behover nog minst ett, och en massa lagervakter och sa, med det gar sakert att ordna!

Nostalgiker sa...

Hej Nyfiken!

Vill du leva på grannarnas arbete måste du tyvärr födas i ett rikt hem. Då kan du ärva pappas förmögenhet och leva på aktieavkastningar och räntor, dvs andras arbete. Då är Högerpartiet ett bra alternativ för dig, särskilt nu när bondepartiet börjat följa samma linje. Kristdemokratisk Samling kommer dessutom se till att det blir tukt på dig!

Anonym sa...

Ah,jag har just läst de rödgrönas valmanifets och förstått vem "någon annan" är!

Det är ju alla rika svin som har fräckheten att tjäna mer än 40 papp i månaden (före svensk inkomstskatt). Vad skönt, då är det ju bara ung 5% av landets löntagare som behöver slita ihop till bidragskalaset för de övriga 95%en.

Mona, Maria/Peter, Lars, ni har min röst som i en liten ask!

//Nyfiken

Emil sa...

Det har ju gått några dagar och jag har inte orkat svara på inläggen och känner knappast någon ork nu heller så det får vara. Det känns ju inte som det finns direkta öppningar för en konstruktiv diskussion här