lördag 29 maj 2010

Privata monopol logisk utveckling av privatisering

Snacka om ironi. Sverige hade tidigare ett statligt bolag som bedrev telefoni. Detta för att det var rimligt att ta ett gemensamt ansvar för infrastrukturen. Detta såldes ut, marknaden avreglerades. Den mobila telefonin har medfört att alla operatörer (i stort sett) har byggt upp separata system och strukturer. Kostnaden för dessa är parallella system är stora. Nu kommer det ett stort riskkapitalbolag och vill köpa upp alla operatörers nät. Man ser nämligen stora möjligheter till effektivisering och samordning vilket givetvis skapar vinster.
I Sverige riskerar vi därför att gå från ett gemensamt demokratiskt styrt monopol via privatisering och avreglering till ett privat monopol. Detta privata monopol kommer ju givetvis inte att gynna oss som ringer utan är ju ett naturligt sätt för ett kapitalistiskt system att organisera en produktion för att skapa bästa möjliga vinst.
Om nu detta skulle bli fallet så är ju telecommarknaden ytterligare ett lysande exempel på att privatiseringar och avregleringar inte gynnar vanliga människor utan enbart de stora företagen. Frågan är bara när detta kommer gå upp för alla när det gäller den senaste avregleringen som gäller apoteken.

SVD, Intressant?

2 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

"Frågan är bara när detta kommer gå upp för alla när det gäller den senaste avregleringen som gäller apoteken."

Jamen, om inte alla redan har förstått att privatiseringar och konkurrens leder till högre priser och sämre service, ja, då hjälper det nog inte vad man säger eller försöker få människor att begripa.
Churchill lär ha sagt att "folk är inte så dumma som man tror, de är dummare".
Det talesättet tror jag många borgerliga politiker tagit till sitt hjärta.

Emil sa...

kan nog stämma. Det är ju inte logik och det allmännas bästa som styr den borgerliga politiken.