måndag 24 maj 2010

Årets eftervalsdebatt

En god gissning är att en av de stora eftervalssnackisarna kommer bli frågan om opinionsmätningarnas roll i valrörelsen. Aldrig har de väl pendlat så upp och ner och visat så olika resultat. Partier åker upp och ner i opinionen utan att man kan se några självklara själ till detta. Likaså har övertag i opinionen som bedömts som omöjliga att ta ikapp vänts på bara någon vecka. Mätningarna sköljer dessutom över oss i allt högre tempo med allt fler företag som mäter.
Det store problemet med mätningarna är kanske inte hur rätt de visar utan att de bara sätter fokus på det politiska spelet snarare än på det politiska innehållet. Det är nog få som tjänar på att man pratar om någon tiondel hit eller dig istället för att prata om var de politiska konflikterna står.
Men som sagt. Det kommer nog inte en sådan diskussion förrän efter valet. Får jag dessutom tipsa om hur diskussionen då kommer gå som kommer alla vara kritiska, inte minst massmedia som som granska sig själva och enigt säga att det här var inte bra. Men det kommer med största sannolikhet vara glömt redan till valet därefter...

SVD, DN, Aftonbladet, Expressen, Rödgrön

1 kommentar:

Marcus , Likvidvänster sa...

bra blogginlägg. Instämmer.