måndag 17 maj 2010

Jag blir rånad i pensionssystemetDet är ju ett smått bisarrt pensionssystem vi har i detta avlånga land. Det gäller ju i huvudsak vårt grundläggande system. Sedan har vi ju en massa andra tillägg och konstigheter som man inte orkar bry sig om. Idag trillade det ner en kuvert från någon som tydligen har hand om en del av min tjänstepension.
Tjusigt uppställt kunde de visa att jag den 31 december 2009 hade hela 225 kronor i tjänstepension. Jag brukar faktiskt inte bry mig så noga om de där papprena men nu läste jag igenom den lilla text som fanns i bladet. Där kunde jag läsa att vid början av 2009 hade jag ett kapital om 282 kr. Det vill säga mindre än vad jag har nu. Då hade 14 kr förlorats i så kallad värdeförändring två kronor i avkastningsskatt och avgifter 41 kr.
Det sista kan man ju bli rätt förbannad på. Vad är det för jävla företag som har mage att ta ut 41 kr i avgifter för att förvalta mina surt förvärvade 282 kr och dessutom göra en förlust på det hela. Det är ändå en avgift om 15 procent på förvaltat kapital som de inte ens lyckas förmera.
Men varför bli förbannad. Det kommer ju ändå bara dröja fem år om de fortsätter i samma takt så har de gjort av med hela min tjänstepension. Då behöver jag ju inte bli upprörd över en massa kuvert med fina tabeller som artigt talar om att jag återigen blivit rånad av kapitalet.

4 kommentarer:

Marcus , Likvidvänster sa...

Det kan bli så fel om du enbart har en väldigt liten summa tjänstepension.

De flesta har dock flera tusenlappar per arbetat år och då är avgifterna inte så iögonfallande.

Det handlar om vilket bolag den arbetsgivare som betalat in tjänstepension till dig valt. de olika bolagen har olika avgifter men de flesta är relativt likvärdiga.

med tanke på hur lite pengar det var totalt så kan vi säga att det rör sig om något väldigt kort vikariat, sommarjobb eller liknande.

Marcus , Likvidvänster sa...

Du kan ju själv skaffa en översikt av din pension på www.pensionsmyndigheten.se - det rekomenderar jag starkt !

Emil sa...

Jag vet faktiskt inte riktigt vad detta är för pengar och vilket jobb jag utfört för att få denna väl tilltagna summa. Dock är det ju intressant att man med avgifter kan se till att sparandet tar slut på några få år.

Marcus , Likvidvänster sa...

I praktiken kan du inte göra slut på ditt kapital med avgifterna under normala omständigheter eftersom det är ganska mycket som fylls på varje år.

Däremot är det många typer av pensionssparande/tjänstepension där avgifterna konstant dämpar värdeutvecklingen sett över en flerårsperiod.

När man börjar spara privat så skall man kolla MYCKET noga på avgifterna ! det är livsviktigt !

Men ta tag i det där och börja med pensionsmyndigheten.se , och den där pensionen du hade där är säkert AMF och där kan du beställa hem en personlig kod via nätet så du kan logga in och kolla på ditt personliga konto och se vad som händer. AMF har väldigt bra kundtjänst och de kan hjälpa dig med information över telefon , öppet till 20:00.

Undersök om din nuvarande arbetsgivare betalar in tjänstepension och var , hur mycket och om inte så varför ?

Det här är ett nytt ok på människors axlar förutom allt det vanliga med hushållsekonomin, det nya pensionssystemet i ett nötskal.