torsdag 13 maj 2010

Får vi en ursäkt från Hägglund och Reinfeldt?

Mats Hulth förde detta borgarråd för S i Stockholm "erkänner" nu vilket stort misstag det var att sälja Birka energi från Stockholms stad till det Finska energibolaget Forum. Stora vinster från bolaget som tidigare gick tillbaka till Stockholmarna går nu rakt ner i fickorna på de finska ägarna som själva tycker att de gjort en utmärkt affär. Inte så konstigt kan man ju tycka.
Affären har ju inte heller blivit bättre för Stockholmarna då priset på energi dessutom har stigit kraftigt sedan försäljningen.
Nog är det lite konstigt att det verkar som att alla avregleringar och privatiserar efter en tid är så uppenbara försämringar att det inte längre går att förtiga. Trots det fortsätter hela tiden hetsen och propagandan att allt mer av det offentliga ska säljas ut.
Nu tror jag inte att Göran Hägglund eller Filippa Reinfeldt kommer sitta och erkänna att de hade fel och be om ursäkt när det inom några år visar sig att allt har blivit sämre och dyrare med privatiseringen av Apoteken och hälso- och sjukvården. Det är ju ett medvetet val från deras sida att genomföra dessa ideologiska förändringar oavsett hur det kommer att drabba folk.
Jag tror inte att jag kan komma på ett enda exempel där privatiseringar har lett till förbättrad kostnadseffektivitet eller förbättrad kvalitet för vanliga medborgare. Det är nog få som kan det. Ändå driver man allt snabbare på privatiseringarna trots att effekterna är kända.

DN, Intressant?, Rödgrön

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skilj på naturliga monopol och verksamheter som kan fungera parallellt.
Att EU inte fattade att fjärrvärme är ett naturligt monopol är svagt.

Affären borde aldrig gjorts, eller i alla fall skulle man sälja energiproduktionen för sig och behålla distributionen.

Emil sa...

Birka energi hade ju även andra verksamheter än fjärrvärme.

Men även områden som inte är "naturliga monopol" har ju visat sig bli sämre med privatiseringarna.