måndag 31 maj 2010

Rödgrön utrikespolitik skulle göra skillnad!

En rödgrön regering skulle göra skillnad vad gäller Sveriges politik gentemot Israel och deras ockupation av Palestina. Punkterna nedan är hämtade från den rödgröna överenskommelsen kring utrikespolitiken:

En rödgrön regering kommer efter valet 2010 att:

Ta avstånd från Israels ockupationspolitik och kräva att man drar sig tillbaka från ockuperade palestinska områden.

Kräva att Israel häver blockaden mot Gaza och upphör med all bosättningsaktivitet på Västbanken och i Östra Jerusalem.

Verka för att Israel upphör med det folkrättsvidriga byggandet av muren på ockuperat palestinskt område och för att Haagdomstolens utslag från 2004, som olagligförklarar densamma, efterlevs och genomförs.

Verka för att alla parter i framtiden kommer delta i fredsförhandlingar på lika villkor.

Upphöra med allt försvarsrelaterat samarbete mellan Israel och Sverige, kalla hem den svenska militärattachén i Tel Aviv och inte bedriva någon form av vapenhandel med Israel.

Kräva av Hamas och de övriga palestinska parterna ska respektera ingångna avtal, avstå från våld och erkänna staten Israels rätt att existera.

Verka för att den planerade uppgraderingen av förbindelserna mellan EU och Israel inte kommer till stånd så länge Israel inte uppfyller sina förpliktelser enligt såväl associationsavtalet som internationell lag samt genomför en verklig förändring på marken när det kommer till respekt för mänskliga rättigheter, inte minst på de ockuperade områdena, och folkrätten.
Inom EU medverka till att val kan hållas i hela Palestina under trygga och rättvisa former samt kräva att EU tydligt gör klart att valresultatet kommer att respekteras av unionen och att en kommande demokratiskt vald palestinsk regering, oberoende politisk sammansättning, kommer att erbjudas konstruktivt samarbete med EU.

Inom ramen för EU kräva att Israel lever upp till sina åtagande rörande mänskliga rättigheter i det nuvarande handelsavtalets andra kapitel.

Vara beredd att delta med FN-mandaterad fredsfrämjande trupp i området och arbeta för att förutsättningar för detta ska skapas.


SVD, SVD2, Expressen, Aftonbladet, AB2, AB3, DN, Rödgrön, Intressant?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Turkiska fartyget var fullt av "Nyttiga Idioter". Dom vet inte, förstår inte och fattar inte så mycket om världen och hur saker och ting är beskaffade.

Det betyder att dom egentligen är självmordsbombare som TROR att dom gör något bra, men dom går bara någon annans ärenden, dvs. muslimska dikaturernas ärenden. Länderna som stöder dessa är: Iran, Syrien, SaudiArabien, Libyen och några till.

/Ullis

Emil sa...

Det var en något udda analys. Jag delar den inte. Jag är rätt så övertygad om att de flesta aktivisterna var väldigt klara över vad de sysslade med. Deras ambition var att sätta fokus på den israeliska ockupationen och blockaden av Gaza som strider mot internationell rätt.

Hobo sa...

ja.....vad den svenska regeringen tycker är ju alltid en världsnyhet

Emil sa...

Nej det ska man nog inte överskatta. Men å andra sidan så är det ju bättre än den nuvarande och Israel brukar ju vara väldigt stingsliga om någon protesterar. Se bara hur de agerade över en artikel i Aftonbladet. Det gjorde ju denna nästan till en diplomatisk kris. Så på något sätt skulle det spela roll.

Hakkuna sa...

Dom rödgröna kan börja med att klaga på Kinas ockupation av Tibet.

Något du så lägligt har missat är att även Egypten har blockad mot Gaza. Ett Gaza som dom ockuperade i 27år.

Johan sa...

Det låter ju bra, men vad ska ni göra för att stoppa islamistisk terror i Sudan, Afghanistan, Pakistan, Indien, Kashmir, Västra Kina, Tjetjenien, Egypten, Jemen, eller varför inte här hemma i Europa i exempelvis London eller Madrid?

Ni är riktigt bra att stå "starka" emot Israel, men vad gör ni mot islamism?

Johannes Forsblom sa...

Israel hävdar att massakern på civila var motiverat, eftersom deras soldater blev attackerade och att de handlade i självförsvar.

Men de blev attackerade när de bordade ett fartyg på internationellt vatten som de inte har någon laglig rätt att gå ombord på, de betedde sig som pirater som kapar handelsskepp utanför Somalias vatten.

Förmodligen blev soldaterna attackerade av civila som agerade reflexmässigt och utan att tänka i en situation där de blev överlumpade.

Men vems självförsvar är det som vi talar om här? Det här kommer att bli en brännande juridisk fråga!

Läs min artikel på:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/israel-attackerade-ship-to-gaza.html

Hakkuna sa...

Enligt ShipToGaza övade dom på hur dom skulle agera vid en bordning. Tittar man på TV bilderna så var det alltså övning i hur man slåss med järnrör.

Att dom reagerade reflexmässigt är bara skitsnack, men du kanske har ett järnrör liggande hemma nära tillhands.

1. Gaza är i blockad från både Egypten och Israel.

2. IDF sa att ni får inte tillstånd att lägga till i Gaza.

3. USA och Kina trakasserar, ockuperar, dödar, avrättar och begår krigsbrott och allt rättfärdigar dom med att "vi jagar terrorister".

Men så fort Israel gör något över huvudtaget är vänstern där och skriker.

Hur många rödgröna har kritiserat Hamas för att dom använder barn, kvinnor och gamla som sköldar?

Emil sa...

Till Hakkuna: Om du läst mina inlägg under dagen så har jag även markerat mot Egypten som också bär ett mycket stort ansvar för blockaden. Ockupationen står dock Israel för.

Jag menar att det torde vara fullt rimligt att inte accepteras att militär på internationellt vatten. Det kan ju heller knappast betraktas som att den Israeliska militären agerat återhållsamt. Styrkeförhållandena är ju uppenbara: järnrör och en slangbella mot krigsfartyg, specialutbildade marinsoldater med avancerade automatvapen.
De rödgrönas hela utrikespolitik finns att läsa på www.rodgron.se för den som är intresserad av helheten i politiken