fredag 7 maj 2010

Kungahuset och nazismen

Kungahuset drabbas ju sällan av granskande journalistik som andra makthavare. Visst blir de fotade och förföljda av paparazzis vilket säker gör livet surt och som de verkligen borde få leva utan. Dock är kungen landets statschef och då ska ju inte han eller den institution som kungahuset utgör undgå den kritiska granskning som alla andra makthavare går igenom.
Nu finns det ju lite tendenser till denna granskning. Snart kommer en dokumentär om släkten Bernadottes utomäktenskapliga barn att visas på någon filmfestival i Stockholm och säkerligen visas i någon av våra tv-kanaler (kanske inte TV4 som nu verkar göra sitt bästa för att krypa för kungahuset).
En annan fråga som i olika sammanhang har blommat upp är drottning Sylvias faders medlemskap i det tyska nazistpartiet under 1930-talet. Det faktum att han var nazist har hovet och drottningen försökt förringa genom åren. Det är ju faktiskt fullt rimligt att granska denna fråga på riktigt liksom att kungahusets egna kopplingar till nazismen under 1930 och -40 talet. Det är ju välkänt att de gillade Hitler och det skulle ju vara intressant att det utreddes och diskuterades öppet även av kungahuset. Det kanske vore på sin plats med att markera mot släktens bakgrund.
Bosse Schön uppmärksammar drottningens undfallenhet mot sin faders nazism på Newsmill.

Expressen,

1 kommentar:

Wonder Warthog sa...

En hel jävla överklass som kröp för nazismen och gjorde grova pengar på handeln med den regimen i många fall. Wallenbergs girighet svävar över gasmolnen i dödslägren, IG-Farben som tillverkade Cyklon-B var en bra investering. Nazisternas skulder betalades med fördel med tandguld och konfiskerade judiska egendomar. Pengar luktar inte! Kungahuset nickade gillande, huvudena på dom stannade inte förrän ryssen kickade nazi-ass i Stalingrad. Granska dom som granskas bör, Vänsterpartiet har gjort upp med sitt förflutna! Hur länge ska överklassen och kungahuset få sopa sin skam under mattan?