måndag 24 maj 2010

KD mot jämställdhet - någon förvånad?

Göran Hägglund, Kristdemokraternas fürer, är emot jämställdhet. Valfrihet är viktigare. Någon förvånad? Nej inte alls. I kvällens agenda granskades KD lite i kanten. Det blev dock inte mer spännande än när Hägglund faktiskt uttalade det som de oftast tigit med. De gillar inte jämställdhet. Men man kan ju fråga vem det är som får valfrihet med KDs politik. Är det kvinnor vars situation på arbetsmarknaden försämras än mer och blir mindre attraktiva att anställa. Eller ökar valfriheten för männen som förväntas att finnas tillgängliga på arbetsmarknaden och då inte känner att de kan vara hemma som de kanske hade velat. Eller är det de små barnens valfrihet att inte få lika mycket tid med sina föräldrar som KD vill värna?
Det är nog bra att KD vågar säga vad de tycker. Det gynnar förhoppningsvis inte deras möjligheter att göra ett bra val i höst...

Aftonbladet
, ab2, Stenberg, Rödgrön, expressen, Jinge,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Skrämmande att det både finns politiker och andra som vill bestämma över andra föräldrar och tvinga dessa till olika saker... Sådant här kan man bestämma själva, utan övervakning eller tvång från Röda Faran, det är väl ingen kommuniststat vi bor i? Den som inte klarar av ett enkelt ansvar som att fördela dessa månader utan behöver STATEN som tar beslutet åt dem, kanske istället borde söka god man, personlig assistent eller liknande... Eller helt enkelt växa upp!

Emil sa...

ja varför ska staten bestämma över hur välfärden ser ut och hur den utnyttjas. Staten kanske inte skulle bry sig om någonting. Man kanske skulle ta bort alla lagar om diskriminering och liknande också. Allting är ju ändå bara en relation mellan individer och vem ska få bry sig om det. Eller?

Anonym sa...

Föräldraskap och diskriminering är ju inte riktigt samma sak enligt mig... Menar Emil att man är rasist eller mot välfärd (!) för att man ifrågasätter varför staten måste lägga sig i vilken förälder som ska stanna hemma?? I så fall skrattretande och verklighetsfrånvarande, precis som vanligt när det gäller (V) med andra ord.

Emil sa...

Nej så tycker jag inte. Mitt inlägg var nog mer av det ironiska slaget. Poängen var dock varför det inom välfärdsområdet inta ska finna någon styrning inom familjepolitiken när det finns det inom alla andra områden. Min uppfattning är att vi ska betrakta föräldrar som individer och då ska de ha en föräldraförsäkring som bygger på att de är just individer. Ingenting annat. Det är ju faktiskt inte så klåfingrigt i min värld.
Men det är uppenbart att många andra blir provocerade av att man tycker att föräldrar som individer har lika stort ansvar för sina barn och att systemet ska behandla dem utifrån detta.

Anonym sa...

Vår uppfattning om familjen skiljer sig nog genom att du (och vänstern) tycker att en familj består av enbart individer, när jag (och högern) tycker att familjen är en ENHET bestående av individer... Det är nog bättre för Sveriges framtid om vi kan stärka den här enheten istället för att bryta sönder den till "individer" med brist på sammanhållning och brist på trygghet som följd. Det finns ju fler sorters trygghet än bara ekonomisk trygghet, vet du.

Emil sa...

Som Thatcher nästan sa: There is no such thing as a family, there is only individuals:-)

Emil sa...

Jag kollade upp vad Thatcher sade egentligen och då fungerar inte min version riktigt. Tänkte att det är lika bra att påpeka det innan alla andra gör det...

Krister Pettersson sa...

Jämställdhet är viktigare än valfrihet !

Javisst, så är det ju i Nordkorea. Så var det i Östtyskland, Sovjetunionen, Nazityskland .....

Men i demokratiska västländer är Valfrihet självfallet långt viktigare än jämställdhet. I synnerhet om Jämställdhet innebär lika tvång och lika fattiga, eländiga liv !

Emil sa...

Djup och insiktsfull analys av hr Pettersson som jag knappast orkar kommentera seriöst.