lördag 20 februari 2010

Stoppa välgörenheten!

Det är väl nödvändigt att kommentera Carola och välgörenheten. Man kan ju enkelt raljera över hennes totala världsfrånvända uppfattning om verkligheten. Likaså kan man ju göra sig lustig över hur korkad man kan vara gång på gång. Det exemplet som nu diskuteras är ju att Carola gett sitt fadderbarn på Haiti en svindyr parfym. Jag minns när hon hade en välgörenhetskonsert för hemlösa som fick hennes julskiva...
Det som kanske dock är mest skrämmande med Carola måste vara hennes totala brist på empati. Det är ju uppenbart att hon inte har någon som helst förmåga att sätta sig in i andras liv eller lidande. Dessutom är det därför högst troligt att hon inte deltar i välgörenhet av medmänskliga känslor. Min tro är att det för Carola ger hög social status att pyssla med välgörenhet.
Det är också det som är det grundläggande problemet med välgörenhet, det handlar i relativt liten utsträckning om att faktiskt hjälpa för många. Utan det handlar om andra saker. För om det var så att man verkligen ville åstadkomma förändringar effektivt så finns det ju andra vägar att gå. Privat organiserade soppkök är mindre effektivt än ett grundmurat socialt skyddsnät. En starkt statligt bistånd är mer effektivt än en massa små frivilligorganisationer som vill göra gott.
Välgörenhet kan kanske fylla sin funktion för människor att känna att de försöker göra skillnad och att det sker på frivillig väg. Men det är inte effektivt och ger ofta till och med motsatt effekt. Vad vi behöver är mer välfärd och mindre välgörenhet!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men den viktigaste faktorn till att stoppa välgörenheten är just "kravet" på att vara tacksam och buga för överheten när man får slanten i handen. Det var säkert detta som var den drivande faktorn bakom välfärdsstaten där social trygghet var en rättighet, inte en sak som man fick utefter välgörarens godtycke.

Emil sa...

Absolut. Det är ju helt riktigt. Dessutom har är det ju just rättigheten som är skillnaden som ger åtminstonde större möjligheter till rättvis fördelning. Olika typer av välgörenhet har ju också olika status. Den är ju knappast behovsstyrd...