måndag 22 februari 2010

Fortsätt pressa Israel

Den rödgröna uppgörelsen om utrikespolitiken satte tydligt ut en ny kurs för den svenska hållningen till Israel och Palestina. Äntligen så blir det en tydlig vridning av politiken bort från någon märklig Israel-vurm som Göran Persson stod för och som borgarna vid makten inte gjort så mycket för att ändra då såväl FP och KD gärna skyndar till ockupationsmaktens försvar.

Det är en viktig markering att den svenska hållningen förändras. Det är också bra att debatten fortsätter och expanderar. Helle Klein lyfter på aftonbladets ledarsida att pressen mot Israel borde öka. Hon skriver:

Varför inte också driva en europeisk kulturbojkott – stoppa Israels medverkan i schlagerfestivalen, stoppa allt akademiskt utbyte, stoppa idrottsutbyte och så vidare.


Det är kanon. Vi har nu en bra möjlighet att bli en nation som faktiskt återigen bli en röst i världen som vågar stå upp mot förtryck och ockupation. Vi får hoppas att folket tar denna möjlighet när den kommer i september!

Intressant, Jinge, Rödgrön

8 kommentarer:

Magnus sa...

Självklart kommer Sveriges röst att tas - om möjligt - på ännu mindre allvar om det skulle bli den svenska politiken.

Det är fascinerande att tro att det är på demokratiska Israel som pressen måste sättas, trots att landet vill ha fredsförhandlingar omedelbart, och trots att palestinierna redan erbjudits 99,3 % av all mark de önskar sig, så sent som i september 2008.

Allt detta medan Palestinska Myndigheten säger nej, och Hamas fortsätter sitt terrorkrig mot Israel, och avvisar varje tanke på fred.

I den svenska rödgröna ankdammen fortsätter dock agitationen mot Israel, som nu inte bör bry sig det minsta av vad Sveriges rödgröna tycker. Det är liksom lika ointressant som vad Syrien och andra Hamas-lierade tycker.

Emil sa...

Hur demokratiskt kan ett land vara som bygger på ockupation och förtryck av ett helt folk. Vilka medborgerliga rättigheter har de araber som bor i Israel och kan man vara en demokrati om man på daglig basis bryter mot mänskliga rättigheter?

Att Israel bryr sig om vad omvärlden tycker är ju rätt uppenbart. När ett museum i Sverige ordnar en utställning där Israel inte framstår i sin bästa dager skickar man ambasadören för att förstöra denna utställning, där en svensk tidning publicerar en artikel om hur Istraelisk millitär illegalt tar organ från döda så blir det en mindre diplomatisk kris (att det visade sig vara sant var ju inte av större betydelse). Så det finns nog fog för att Israel bryr sig om vad en svensk regering tycker.

Thomas sa...

I Gaza stjäl Hamas under vapenhot Palmecentrets dator:

"Det inträffade understryker den hårdnade situationen i Gaza för mänskliga och medborgerliga rättigheter, samt det pågående förtrycket mot pluralism och jämställdhet. Det här ingår i en oroväckande trend där Hamas har ökat trycket mot civilsamhällsorganisationer för att göra det svårare för dem att verka. Förra veckan besökte en svensk delegation från Palmecentret och Socialdemokraterna Gaza, och de vittnar om den förvärrade situationen, inte minst för kvinnor. Kvinnor tvingas sitta längst bak i de allmänna bussarna och endast tio procent av kvinnorna yrkesarbetar.

- Hamas agerande är oacceptabelt. Deras syn på kvinnor och ett levande föreningsliv strider mot de grundläggande mänskliga rättigheterna. Hamas sätt att motverka sin egen befolkning motverkar ett enat och fritt Palestina, säger Jens Orback, Palmecentrets generalsekreterare."

Resten av texten finns på Palmecentrets hemsida under rubriken "Hamas hotar Palmecentret".

http://www.palmecenter.se/Vad-gor-vi/Aktuell-information/Aktuell-information-/100217Palmecentret-hotat-av-Hamas/

Emil sa...

Det finns stora problem med Hamas och jag delar väldigt få av deras politiska ställningstaganden. Hamas styrka och folkliga stöd bygger ju dels på Israels och dels på omvärldens svek mot palestinierna. Dock är ju Hamas de som är valda av palestinierna och därför måste vi ju ta diskussionen även med dem och då även peka på de problem som de själva orsakar.

Magnus sa...

Emil, det är en besvikelse att se att du är långt mindre seriös än jag först trodde (och därför gav dig ett svar ovan). Du ljuger till och med.

Israel har inte tagit organ från palestinier med statens goda minne, och inte dödat palestinier för att kunna göra det (vilket var det som Boström/Aftonbladet antydde). Däremot har en enskild individ tagit organ från BÅDE israeler och palestinier som redan var döda av alla möjliga orsaker, och som han sedan nästan gratis gav till forskningsinstitut och läkarskolor utan egen vinning. Han har utretts och ställts inför rätta sedan 2001 av Israel, och alltså ett decennium innan Aftonbladet började låtsas att deras falska blodsmyt hade "visat sig vara sann", vilket den alltså inte var.

Läs på!

Gällande dina påståenden om ockupation m.m. så har jag redan förklarat för dig att så sent som sept. 2008 erbjöds araberna 99,3 % av området, dvs ingen ockupation och inga bosättningar, samt en lösning i Jerusalem. De svarade nej.

Även här bör du läsa på.

Hejdå.

Emil sa...

Israeliska armen har ju erkännt att de tagit organ från döda palestinier. Detta uppmärksammadess tort i hela världen men i sverige var det ganska tyst. Sa innan du anklagar mig för lögnar kanske du själv ska kolla fakta. Du kan läsa mer bland annat här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article6440120.ab

Magnus sa...

Emil, det var precis det jag talade om. Jan Guillou ljuger och har kritiserats för det, men om du läser nyheten (inte i hans "kolumn" utan på nyhetssidor i utlandet och Sverige) så ser du att det var en individ, inte "Israel", samt att han har utretts och fått sitt straff. Samt att det inte gällde palestinska organ specifikt, utan lika mycket israeliska organ från redan döda LIK, som alltså INTE hade "mördats", vilket var vad Donald Boström hade antytt i Aftonbladet.

Hur gammal är du egentligen? Du verkar inte in fakta och verkar strunta i att hålla dig till fakta.

Emil sa...

OM man läser utländska tidningar så kan man ju faktiskt LÄSA ATT Israel erkännt att detta har förekommit men att man upphört med det. Se t.ex. http://www.guardian.co.uk/world/2009/dec/21/israeli-pathologists-harvested-organs