måndag 8 februari 2010

Hjältar som dog för freden?

Krig skördar alltid sina offer. Varje person som dör är alltid en stor tragik. Ibland kan det vara oundvikligt. Jag är på intet sätt någon pacifist. Men man måste alltid värdera våld och krig utifrån vad man kan förväntas uppnå. Nu befinner sig Sverige i ett regelrätt krig med målsättningar som är något luddiga. De målsättningar om allmänt goda insatser för mänskligheten som de svenska krigshetsarna driver håller inte för man kan inte bomba fram demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter.

Jag är sannerligen inte någon expert på området men min uppfattning är att vi antagligen just nu förvärrar läget i Afghanistan. Utländsk ockupation leder allt som oftast till ett ökat folkligt motstånd som kommer att stärka de krafter man säger sig vilja bekämpa. Historien har väl visat det gång på gång. En alternativ väg utmålas av Hans Linde i Aftonbladet idag.

Och vad det gäller kvällstidningarna så är det kanske idag tydligare än någonsin att vi befinner oss i krig. Expressens framsida talar sitt tydliga språk. Det är rubriker och retorik som sälla syns i länder som inte är på väg in i allvarliga problem. Patriotism, hjältedåd och en oklar fiendebild av muslimer i ett land långt borta känns inte helt spännande. Försök till glorifiering av lidande och död är enbart smaklöst.

Steget är inte långt borta från att man tar upp kampen mot de muslimska fundamentalisterna på hemmaplan och där sjunker vi långt ner i avgrunden anförda av liberalerna som krigshetsare som i den goda sakens namn sänker friheten till någonting vi inte känner igen.


Idag har jag lyssnat en del på Hero of War med Raise Against. Det var inte så länge sedan som jag sittandes i bilen hörde denna låt för första gången. Då var det soldater i det svenska lägret som önskad e att man skulle spela denna för dem. Det gjorde radiostationen. Oklart vad de menade. Om ni inte vet jag menar lyssna på låten.

Andra som skrivit intressant: Jöran Fagerlund, Daniel Sestrajcic, Frasse och Alltid rött alltid rätt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag reagerade också på den rubriken. Har inte Expressen vissa regler de måste följa? T.ex. att man inte får sprida falska budskap? Det råder ju precis inte fred i Afghanistan! Hoppas vi kan ta hem dem så fort som möjligt och påbörja en uppbyggnad av det sargade landet

Emil sa...

Det borda väl som du skriver finnas vissa spärrar för vad man trycker, men å andra sidan är ju Expressen knappast kända för att överväga alternativen så noga utan satsar rätt friskt på de mest uppseendeväckande. Vi får väl se vilka svulstiga rubriker de sätter när de dödade soldaterna kommer hem. Tragiskt att man exploaterar det på detta sätt.

Jonas sa...

Väl talat.

Glöm inte att kritik mot insatsen finns även bland de svenska soldaterna:

http://www.flamman.se/inrikes.php?id=7101