lördag 13 februari 2010

Anmäl gärna men räkna med motanmälan - om poliser som inte håller sig till lagen

Aftonbladet rapporterar om en kille som blev tvingad av polisen att radera några bilder som han tagit av ett polisingripande i tunnelbanan i Stockholm. Killen spelade även in den hotfulla "konversation" som följde. Han la upp allt på nätet och blev sedan anmäld av poliserna för någon form av brott. Låter absurt men inte förvånande. Polisen är inte så rolig att ha och göra med i många lägen.
Jag minns för ett antal år sedan när jag skulle anmäla en polis för misshandel i samband med ett mycket märkligt ingripande mot mig och min sambo. När jag meddelade polisen som skulle ta emot min anmälan vad det gällde så upplyste han mig vänligt om att om det var så att jag fullföljde min anmälan så skulle jag räkna med att få en motanmälan om våld mot tjänsteman. Det fanns ännu inte någon sådan men skulle med största sannolikhet upprättas. Jag fullföljde min anmälan ändå och blev förvisso inte motanmäld men dagen efter anmälan fick jag ett brev med posten att förundersökningen var nedlagd. Det måste ha varit tidernas snabbaste förundersökning. De han ta emot, registrera, utreda och lägga ner under samma dag och dessutom hinna få med det med posten.
Många säger att man inte ska dra alla över en kam och att det finns rötägg inom polisen. Jag tror inte att det är det som är fallet. Rötäggen är säkerligen ganska få och utan uniform eller riktigt normala utanför tjänst. Däremot så finns det strukturer inom polisen som gör att poliser i många lägen uppför sig minst sagt klandervärt och inte följer de lagar och regler de har att hålla sig efter.

Många andra skriver bra om detta: Svensson, Röda Malmö, DN och Alltid Rött alltid rätt

5 kommentarer:

HDR-fotografen sa...

Det är så jädra skönt att allt är dokumenterat.

Emil sa...

för ovanlihetens skull kommer de kanske inte undan.

greken sa...

tja, jag är inte förvånad...men finner det anstötligt att det förekommer i en demokrati. är av den uppfattningen att denna del av statsmakten skall granskas hårdare än vad den gör. att människors medborgeliga rättigheter kränks hör inte hemma i en demokrati...
är väl naiv kanske..men hade ingen högre tanke om poliser innan.
nu med internet o uppkopplingar så kanske vi kommer att få mer dokumenterat?

Marcus , Likvidvänster sa...

Ett stort antal poliser har tappat fokus och ofta har svårt att skilja på vanliga fredliga människor och farliga människor som för polisen faktiskt utgör ett riktigt hot.

Fast det är kanske inte så lätt att upprätthålla moral i ständiga vi-mot-dom situationer ?

Emil sa...

jag delar uppfattningen att det behövs en ökad granskning av polisen. men det är också avgörande att polisen själva måste se att denna typ av kränkningar är alldeles för vanligt förekommande för att det ska vara enskildheter. Det krävs på riktigt att man tar tag i kårandan. Inom hälso- och sjukvården har man ju Lex-Maria där man är tvungen att anmäla misstanke om felaktighet eller misstag. Det kanske finns något liknande krav hos polisen idag men det funkar ju uppenbarligen inte så här måste man se över detta. Sedan tror jag också att det är positivt att man ska skapa flera vägar in i polisyrket som inte enbart går via polishögskolan. Här kanske man också kan komma åt lite kåranda-.