fredag 26 februari 2010

Minnet är kort inom arbetsmarknadspolitiken

Sven-Otto Littorins förslag att pressa in 65 000 praktikanter i statliga myndigheter är direkt pinsamt. Det kan inte tolkas som något annat än ett sätt att frisera arbetslöshetssiffrorna inför valet.
Regeringens val att skära ner på utbildningar och anställningsstöd och att sänka skatter istället för att satsa på direkt jobbskapande investeringar har lett till de katastrofala arbetslöshetssiffror vi har idag. Att placera tusentals arbetslösa på myndigheter utan möjlighet till relevant handledning är ingen lösning på problemet.
Praktikplatser kan ju verkligen vara en bra insats. Vänsterpartiet vill satsa mer på praktik bland annat just hos statliga myndigheter och i kommuner och landsting. Men då ska det handla om seriösa praktikant- och traineeprogram som rustar dagens unga arbetssökande för att ta vid när 40-talistgenerationen går i pension. Inte om att gömma undan arbetslösa i myndighetskorridorer.
Arbetslöshetspolitiken verkar för övrigt vara svår. Vem minns inte moderaternas tjat förra valrörelsen att man gömde undan en massa arbetslösa i arbetsmarknadspolitiken. Nu gör de samma sak. Minnet är uppenbarligen inte så bra hos moderaterna.

Aftonbladet, Rödgrön, Alliansfritt sverige, DN, SVD,

2 kommentarer:

Linda Åberg Höga Kusten Poeten sa...

Bra skrivet!
Alliansen måste ha drabbats av en stark minnesförlust!

Vägen in i JOB:en Fas 3 är ganska lätt om det inte finns tillräckligt med jobb att söka. Vägen ur JOB:en Fas 3 är omöjlig att göra.

Emil sa...

regeringens arbetsmarknadspolitik är ju en skämt. det är också tragiskt att se hur de i grunden föraktar människor. Littorin uttalade sig idag om att alla dessa praktikplatser på myndigheterna kanske inte ger några vettiga arbetsuppgifter, men de har ju någonstans att gå. Det är ju så galet