torsdag 25 februari 2010

Griniga Fredrik glider på sanningen - igen

Debatten kring pigavdraget fortsätter. I kvällens Rapport intervjuas bland annat Mona Sahlin som inte ger något bra svar (vi ska förändra avdraget, typ). Bottennappet står dock den väldige landsfadern Fredrik Reinfeldt för. Eller så landsfaderlig framstod han ju förståss inte. För ju närmare valet vi kommer ju mindre ser vi av den ansvarstagande statsmannen som moderaterna försökt skapa av Reinfeldt. Han framstår ju som allt mer grinig och nervös. Han anammar även den moderata linjen om att ljuga och förvränga sanningen. Det kanske ändå är det som blir kärnan i den moderata valrörelsen.
Reinfeldt hävdade då i denna intervju i Rapport att den rödgröna oppositionen ville förbjuda städföretagen som idag lever till stor del på pigavdraget. Kanske inte den mest intellektuella analysen. Snarare direkt korkad då den är så orimlig att ingen kan ta honom på allvar. Vad det hela handlar om är ju om överklassen ska få göra skatteavdrag för att någon annan städar åt dem eller inte. Om det för Reinfledt är ekvivalent med förbud vet inte jag, men tycker det verkar lite långsökt. Minst sagt.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jäsp.

Anonym sa...

"Vad det hela handlar om är ju om överklassen ska få göra skatteavdrag för att någon annan städar åt dem eller inte."

Du talar ju själv i förbudstermer, så vad är problemet?

Men ok, låt oss i stället kalla det för "slopat avdrag". Tala nu om för oss okunniga vad den praktiska skillnaden blir för de drygt 11 000 personer som fått jobb tack vare detta avdrag för hushållsnära tjänster om du väljer att kalla det för "slopat avdrag" i stället för förbud?

V

Marcus , Likvidvänster sa...

Det är bara 6 promille av de som tjänar under 200 000 om året som använder sig av pigavdraget. det säger en del.

Anonym sa...

Så vad är ditt förslag för att återskapa dessa jobb som ni i VPK vill avskaffa? Är det inte lite fjuttigt att i dessa tider försöka vara förmer som ni verkar vara. Jag städar, jag tar ingen skit från någon vare sig rik eller fattig. Det enda jag vill är att jag får uppdrag så att jag kan försörja min familj. Är inte logiken rent av sagt helt urbota korkad. Om alla tänkte som Er så skulle vi ju inte kunna bygga dyra hus i detta land eftersom uppenbarligen bara de som har råd att bo där är rikare än de som har mindre hus. Inte heller bilar skulle ju kunna byggas, iallafall inga större, eftersom de största bilarna köps av de som tjänar mer är än dina 200 000. Förmodligen tjänar du mer än någon av dina vänner. Har inte du någon fin bil, unnar dig en semesterresa, har ett relativt dyrt boende som din vän inte har. Jag förmodar att du varje månad delar din lön med din vän eller en mindre beställd medborgare så att du inte åker på din Mallis resa, utan att ni istället åker och bor på stadshotellet i Säffle tillsammans.

Emil sa...

Att jämställa att man ska inte ska få en av staten subventionerad kostnad med 50% med förbud är ju direkt idiotiskt. Det blir förvisso dyrare för den enskilde som får betala den faktiska kostnaden. Men det gör man ju även när man går till frissan, lämnar in bilen på reparation eller äter på restaurang. Eller tycker du att staten ska betala halva kostnaden där också?
Vi ser gärna att man istället använder skatteresurserna till att anställa fler inom t.ex. äldreomsorgern, skolan o.s.v. Där gör pengarna mer nytta.

Anonym sa...

Med skatteavdraget har BETYDLIGT fler än höginkomsttagare möjlighet att ha råd med städhjälp vilket ger mer tid över för familjen. Detta kan t.ex. innebära att föräldrar har mer tid att vara närvarande med sina barn eller att vuxna barn kan besöka och umgås med sina äldre föräldrar. Jag tror att både barn och äldre mår bättre av att deras anhöriga har tid för dem än att det finns anställd personal.
/Anna

Emil sa...

Men det är ju ändå så att det krävs förhållandevis höga inkomster för att man ska ha råd att köpa städning även med avdraget. Det är ju tydligt att det är få som inte tillhör den rikaste delen av befolkning som utnyttjar avdraget. Den spingande frågan är ju om staten ska finansiera privatpersoners städning av det egna hemmet? Är det statens uppgift?

stefan sa...

Detta är fantastiskt smart av våra så kallade politiker,eller kanske deras media tränare.Vi fokuserar på en skitgrej så vi slipper ta tag i dom kontroversiella problemen, där man räds för att tappa röster typ kriminaliteten,sjukvården,äldreomsorgen o inte minst nedmonteringen av detta fantastiska land som våra föräldrar en gång var med om att bygga upp och numera har en röd prislapp med bäst före datum på//stefan

Emil sa...

jag håller på sätt och vis med. jag tycker inte heller att denna fråga är den viktigaste i valet. inte ens tio i topp. DÄr finns ju flera av de områden som du beskriver. Inte minst sjukförsäkringarna. Anledningen till att pigavdraget hamnar högt på dagordningen tror jag är flera. Dels så finns det en oenighet inom oppositionen som massmedia gärna vill spegla, sedan tror jag (notera att jag skriver tror) att det kan vara en viktig faktor att den svenska journalistkåren bosatt i stockholm är en av de grupper som ser egna vinningar med just detta avdrag. De passar ju som hand i handske för de som denna politik riktar sig till. Dvs välutbildade, välavlönande boende i större städer.

stefan sa...

Ser ingen anledning att gå i polemik Emil.Sverige består av ca 9 miljoner åsikter varav jag framförde min.Sedan får vi se vart åt det bär och vem som skall försöka rädda spillrorna i framtiden kan vi bara sia om,Vem hade trott att U S A skulle få en Färgad President vars Pappa var Muslim.Vi lever trots allt i en liten Ankdamm men den Ankdammen tycker jag att vi skall vara rädda om//Stefan

Anonym sa...

Skulle gissa det är mest barnfamiljer som behöver hjälp för tat få tid med sina barn... De välbärgade har inget behov av avdraget.. De hade hemhjälp redan innan, men då var den svart... Med alla de nackdelar det ger för den "anställde"... Jag kan inte förstå varför det är underbart att få hjälp med snöskottning, men dammsugning är tabu.. Kan någon förklara skillnaden?

Emil sa...

Jag har inte någonting emot att man köper städhjälp, eller hjälp med skottning eller att man går till frisören. Det handlar ju om vem som ska betala. Jag tycker inte att det är statens uppgift att stå för den notan, det får man faktiskt göra själv. Liksom att man får göra det för andra saker. Det känns verkligen lite märkligt att det är vänstern som argumenterar emot statliga åtaganden men i detta fall är det ju så...