torsdag 25 februari 2010

Pigavdrag ökar ojämlikheten - tänk om MP!

Miljöpartiet tvekar om att avskaffa pigavdraget, eller hushållsnära tjänster som det heter på nyspråk. Detsamma verkar gälla socialdemokraterna. Åtminstone i vissa socialdemokratiska (höger)kretsar. Det är intressant. Denna fråga tror jag mer än andra visar på vilken bild man har av sina presumtiva väljare. Misstänker man att man förlorar väljargrupper på att ta bort pigavdraget så blir man tveksam eller motståndare.
Därför blir det ju väldigt intressant och tydligt när In your face skriver:
Data från SCB visar att 7 procent av inkomsttagarna med över en halv miljon kronor i årsinkomst under 2008 tog del av skattereduktionen för hushållsnära tjänster. I gruppen med årsinkomster under 200000 kronor var motsvarande siffra endast 6 promille.

Det stora grundläggande problemet med denna typ av arbete är att det förutsätter ett samhälle med stora klyftor där det finns de som har råd att anlita andra för att utföra deras vardagssysslor. Borgarna har insett att det finns ett svagt stöd för att öka klyftorna medvetet. Även hos den välbeställda medelklassen finns det ett ganska grundmurat motstånd. Därför inleds förändringen med att man gör denna typ av arbete billigare att köpa. På detta sätt normaliserar man tjänarsamhället samtidigt som klyftorna ökar allt mer. De välbeställda kommer i framtiden att ha råd att i högre utsträckning betala "fullt pris". Det som händer nu är att man bereder vägen för detta.
Pigavdragen kommer också i förlängningen också att handla om vad vi ska lägga samhällets resurser på. Ska vi skattesubventionera städning av privata hem för de välbärgade eller ska vi satsa resurser och en allt mer begränsad arbetskraft på att stärka och utveckla välfärden.
Miljöpartiet har ju lite annorlunda utgångspunkter i sina resonemang. Som ett utpräglat medelklassparti med sitt starkaste stöd i de större städarena är det ju deras väljare som kanske är de som är den mest troliga framtida kundkretsen för pigtjänster. Därför tvekar det. Jag har inte några andra illusioner om att det skulle förhålla sig på något annat sätt.
Joakim Hörsing tydliggör den Miljöpartistiska diskussionen kring frågan på ett sätt som ökar förståelsen för den miljöpartistiska världsbilden som ändå är intressant.
Pigavdraget är kanske inte valets viktigaste fråga. Men de olika partiernas ställningstaganden i frågan är en tydlig indikator ur vilken politisk grund man växer, vilket samhälle man vill ha och vilken människosyn som vi vill bygga detta på.

HBT-sossen, Rebella, SVT,, SVD, Intressant, Robert Noord, Aftonbladet, Rödgrön

Inga kommentarer: