tisdag 20 april 2010

TV-snickarna är ute och cyklar

Ett gäng kända TV-snickare springer borgerlighetens ärenden på debattsidan i DN idag. De försöker måla upp en debatt kring ROT-avdraget som inte finns. De försöker hävda att någon skulle vilja avskaffa detta avdrag. De anger inte vem men underförstått så skulle det vara den kommande rödgröna regeringen. Men det är ju helt fel. Faktum är ju det att det är den nuvarande regeringen som håller igen och inte vill utvidga ROT-avdraget i den omfattning som de rödgröna vill.

I Oktober 2009 presenterade de tre partierna ett antal gemensamma punkter där bland annat ett utvidgat ROT-avdrag presenterades. Det sammanfattades i tre punkter:

- Nuvarande ROT-avdrag kvarstår i sin nuvarande konstruktion
- Det befintliga ROT-avdraget kompletteras med en särskild klimatbonus
- Ett nytt ROT-stöd med klimatprofil för renovering av flerfamiljshus införs om två miljarder per år


Om någon tycker att detta inte är tydligt så fastslår man även i dokumentet följande

Beskedet till landets radhus-, villa- och bostadsrättsägare är att vi behåller det gällande ROTavdragets grundläggande konstruktion. Taket fortsätter därmed att vara 100 000 kronor, skattereduktionen är fortsatt 50 % av arbetskostnaderna och fortsätter att vara knutet till individen och de ROT-arbeten som idag omfattas kommer även omfattas med vår modell.


Detta kompletteras ju med en klimatbonus som beskrivs enligt följande:

För att främja ROT-arbete med en klimatprofil föreslår vi att det existerande ROT-avdraget utvidgas med en extra klimatbonus för radhus, villor, ägarlägenheter och bostadsrättsföreningar som gemomför energieffektiviseringar. Klimatbonusen bör kopplas till den enskilda fastigheten och är på 10 procent utöver ROT-avdraget och ges upp till 10 000 kronor i avdrag per småhus/antal lägenheter i en bostadsrättsförening. Bonusen bör kopplas till åtgärder som rekommenderas i fastighetens energideklaration.Utöver detta vill är ju också förslaget att även hyresrätter ska inkluderas vilket ytterligare skapar goda förutsättningar för arbete och tillväxt inom denna sektor-

Så var är vargen. Vem är det som Martin Timell och de andra angriper? Är det den borgerliga regeringen som inte satsar tillräckliga resurser eller är detta ett beställningsverk från näringslivet?

Läs gärna andra bloggar kring detta. Det visar tydligt på att borgarna som nu är ute och skriver kring detta har helt fel i sak och att de kör med lögner rakt av.
Reageramera, Broman, Alltidröttalltid rätt, Carl, Fetsmart, Rödgrön, Intressant?

5 kommentarer:

Albin Ring Broman sa...

Lita magstarkt att kalla det för lögner. Du hänvisar till en uppgörelse 2009. I SvD från 4 mars i år återfinns följande citat om ROT:

–Det ska ges i tider då byggbranschen är svag. Det går inte att säga när vi ska avskaffa de nuvarande avdragsreglerna, men sannolikt vill vi ha kvar det i ganska många år, säger Kristoffer Housset, pressekreterare hos Lars Ohly.

(http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rodgrona-ror-inte-rot-tak_4377441.svd)

Kan du tolka detta på något annat sätt än att vänsterns inställning är att avdraget ska avskaffas?

Emil sa...

Vänsterpartiet vill inte permanenta avdraget för all framtid. Dock är det budgeterat fram till 2012 i de befintliga budgeterna. Det är ju så långt som budgeterna räcker. Efter detta får man se vad som händer. De borgerliga har ju inte budgeterat längre än så heller.

Albin Ring Broman sa...

Med andra ord är det inte lögn att påstå att vänsterpartiet vill avskaffa avdraget?

Emil sa...

vi är inte för avdraget i all framtid. Så jag kan nog backa på den sista skrivningen i mitt inlägg. Den kom nog till i all hast och i mitt försök att spetsa till det.

Fredrik sa...

Alnin ring bhoman, det är skillnad på att inte vilja ha något för all framtid, och att vilja ta bort det utan eftertanke. V gör inget oansvarigt. Det är regeringen som sysslar med sådant.