söndag 18 april 2010

Alternativen blir tydliga - mer eller mindre välfärd

Reinfeldt och Sahlin har framträtt idag. Av medierapporteringen att döma så är det ändå tydligt att det är två politiska alternativ som vi har framför oss. Den ena handlar om att fortsätta minska det gemensamma åtagandet för varandra och skapa ett samhälle där allt mer styrs av den egna plånbokens storlek. Det andra alternativet handlar om att åtminstone försvara och på sina håll förbättra den välfärd som vi under generationer byggt upp.
Reinfeldt fortsatte att lova omfattande skattesänkningar. Det man måste fråga då är ju vad man ska skära ner på, vad är det som vi inte gemensamt ska ta ansvar för. Vad är det som ska betalas kontant av individen. Det finns inte några gratis luncher, inte ens i moderaternas samhälle (eller i synnerhet inte där).
Mona Sahlin vågade ändå idag peka på några förbättringar som även S vill göra i Stockholm och då handlar det om utbyggd barnomsorg. Det är bra. Men det krävs ju mer än så. Det finns en starkt stöd för en utbyggd offentlig sektor. Det finns till och med ett mycket starkt stöd för skattehöjningar för att förbättra kvaliteten i vår offentliga sektorn. Detta måste S inse. Vi i oppositionen kommer inte vinna på att vara så lika borgarna som möjligt. Det handlar ju om att visa att vi är ett tydligt alternativ. Vem vill ha en ny regering som bara justerar borgarnas katastrof i marginalen.

DN1, DN2, Högbergs tankar, SVD1, SVD2, Peter Andersson, AB, expressen, Rödgrön, Intressant,

Inga kommentarer: