tisdag 27 april 2010

Odell - dagens vinnare?

Nervositeten sprider sig i de politiska leden. Jag är nervös helt klart. Hur ska det gå i höst. Det är mycket som står på spel. Men om jag är nervös så verkar de borgerliga partiernas företrädare vara ännu nervösare. Centerpartiet är nog de som darrar mest. Torstenssons och Olofssons allt märkligare utspel mot höghastighetståg och miljöpartiet de senaste dagarna är ju minst sagt märkliga, men det tänkte jag återkomma till i ett kommande blogginlägg.
Det som jag mest reagerade på nu var det så kallade "Tobleroneutspelet" från Mats Odell. Vid en första betraktelse är det ju lite lätt roligt och underhållande. Men det var nog inte detta som var syftet. Syftet var att provocera socialdemokraterna att gå i affekt och skylla borgarna för negativt kampanjarbete och smutskastning. Att jaga Sahlin är tacksamt då leden nu sluter sig kring ledaren som ska stärkas och försvaras inför valet.
Genom att få socialdemokraterna att rikta in sig på att försvara sin ledare så flyttas fokus från att diskutera det som borde diskuteras: Det rödgröna förslaget om mer resurser till kommuner och landsting. Det vill inte borgarna diskutera. De diskuterar hellre ett utspel i gränslandet för vad som är ok och som dessutom drar upp en gammal skandal som ytterligare påminner folk om att de inte ska lita på Sahlin.
Det är lätt att i stridens hetta gå över gränsen, att raljera lite för mycket eller att skriva någonting som man kanske inte riktigt menar. Det händer då och då att även jag gör det. Det här är dock högst troligen genomtänkt som en liknelse som legat och väntat på att användas av kommunminister Odell. För han vill ju inte prata om nedskärningar och försämringar i kommuner och landsting som han beslutat om. Om man ska kolla på massmedias bevakning så har han ju dessutom lyckats.

DN, SVD, Aftonbladet, Rödgrön, Rödgrönt Östergötland, Exp1, Exp2, Exp3, Johannes, Intressant?

3 kommentarer:

Jacob sa...

Som folkpartist så måste jag säga att detta var det mest klarsynta inlägget från vänster hittils i hela detta debakel.

Anders W. sa...

Troligen en helt korrekt iakttagelse Emil. Strategiskt är det helt rätt av alliansen att spela ut toblerone-kortet när obekväma frågor dyker upp. Det enda jag är förvånad över är att de inte använt det tidigare.

Emil sa...

De har väl väntat på budgetbesked som känns svåra att bemöta. De har ju tjatat om att vi inte har någon finansiering så länge och när det börjar komma så vill de väl antagligen undvika debatten.