tisdag 20 april 2010

Nu slipper vi förbifart Stockholm!

Ytterligare en överenskommelse presenteras nu från de rödgröna. Nu handlar det om Stockholms infrastrukturproblem. Det finns ett bra anslag i överenskommelsen som innehåller flera delar.

För det första handlar det om utbyggnad av kollektivtrafik i närtid där ett antal nya och förbättrade spår byggs för att öka kapaciteten. Mer satsningar på kollektivtrafik och cykelbanor.

Det andra handlar om frågan om förbifart Stockholm. Här löser man den konflikt som finns mellan de tre partierna (eller delar av S och V och MP) med en folkomröstning. Det ska stå mellan två alternativ där det ena handlar om en motorvägsförbindelse eller ny kollektivtrafik med fler spå, tunnelbana och stationer.

Folkomröstning ska hållas 23 september 2012 och samtliga invånare i Stockholms län ska få möjlighet att rösta.

Spontant känns detta som en bra överenskommelse. Vi får direkta satsningar på kollektivtrafiken samtidigt som min bedömning är att med de två alternativ som man sätter upp för folkomröstningen så kommer ju knappast en stor motorväg genom Stockholm på långa vägar vara lika lockande som mer tunnelbana och kollektivtrafik.

Vi ser kanske ett rödgrönt Stockholm med en grön framtid utan gigantiska motorvägsbyggen som cementerar fast oss i historien. Istället får vi en modern utbyggd tunnelbana som möter framtidens behov av snabba kollektiva transporter i Stockholm på ett sätt som bilismen aldrig kan klara av.

DN, Veronica Palm, robert Noord, Rödgrön, Ruwaida, DN2, Intressant? Aftonbladet, SVD,

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Det förutsätter ju att de, folket, röster "rätt" 8)

Fredrik sa...

röstar

Marcus , Likvidvänster sa...

precis , annars kan det ju bli omval tills det blir "rätt" som med EU.