lördag 17 april 2010

Är alla sossar?

Moderaterna försöker låta som socialdemokrater utan att vara det. Politiken går ju i praktiken inte alls åt samma håll. Tvärtom. Det är ju fortsatt högerpolitik som gäller. Men det är ju ändå intressant att alla som försöker stärka sin position i svensk politik på ett eller annat sätt förhåller sig socialdemokratisk politik och retorik. Man försöker framställa sig som ett parti som inte är så väsenskiljt från sossarna. Är det svenska folket i grunden sossar i olika grad?
Vänsterpartiet gjorde ju ungefär samma resa som moderaterna, fast från andra hållet, under Gudrun Schymans ledning för ett antal år sedan. Partiet växte sig starkt upp mot 12 procent i det vakuum som uppstod när socialdemokraterna samarbetade med C och vandrade höger ut. Där gick nog gränsen för vad vänsterpartiet kunde åstadkomma just då utan att mer anamma en tydligare socialdemokratisk politisk profil. Det var kanske därför som Schyman poserade med en Per-Albin staty inför kongressen i Växjö och pratade om att de som kallar sig för kommunister inte hörde hemma i vänsterpartiet. Utgångspunkten var högst troligen att man behövde bli mer av socialdemokrater i retorik och politik för att attrahera fler.
Det lyckades inte så bra i vänsterpartiet. Till slut kände inte medlemmarna igen sig. De (vi) var ju faktiskt inte socialdemokrater. Vi var någonting annat och hur långt som helst kunde man inte ändra partiet. Kommer samma sak hända i de moderata leden. Vad händer om (eller när) moderaterna förlorar regeringsmakten efter valet. Sitter ledningen säker eller kommer de mer traditionella moderata krafterna att återta kommandot och föra in moderaterna i sin klassiska retorik.
Skillnaden mellan vänsterpartiet och moderaternas anpassning efter s skiljer sig just vad gäller innehållet i politiken. Vänsterpartiet hade en period där man närmade sig reellt i det politiska innehållet. Det har ju inte moderaterna gjort utan här handlar det bara om retorik och yta. Det tror jag människor kommer genomskåda. Verkligheten väger oftast tyngre än falsk retorik.

DN, Alltid rött alltid rätt, Moberg, Ulrika Falk, Alliansfritt Sverige intressant

1 kommentar:

Fredrik sa...

Jag kan känna att dagens vänsterparti står på samma ställe där sossarna stog i början av 80-talet. På den tiden sossarna var socialister.

Jag har inga problem med det. Att vara vänster måste inte betyda att vara kommunist, även om jag kallar mig själv det.