måndag 19 april 2010

Det kokar i pensionärsleden


Pro i Mjölby arrangerade idag en hälso- och sjukvårdspolitisk debatt mellan partierna. Det var en bra och intressant tillställning. De fem borgerliga partierna (de fyra vanliga och vårt lokala sjukhusparti Vrinnevilistan) lyckades nog inte leverera en enda fråga med någon substantiellt innehåll. Det var möjligen att man numera ska få rätt till två hörapparater om man har behov av det. Dock berodde detta på att kostnaderna för hörapparater sjunkit kraftigt så det var inte ens en satsning utan mer ett konstaterande.

Det är uppenbart att vi har en svag politisk motståndare i landstinget i Östergötland så det är bara att hoppas på fler debatter så att det blir tydligt hur det förhåller sig. Det är då tydligare att vänsterpartiet har en tydlig linje som kraftigt skiljer sig från borgarna. Vi vill ju stärka välfärden genom satsningar på utbyggd hälso- och sjukvård med satsningar på t.ex. äldre och psykiskt sjuka. Tillsammans med S och MP kommer vi i juni att presentera en gemensam budget där alternativen kommer bli än tydligare.

Att träffa pensionärerna i Pro är alltid trevligt. Men det är också tydligt att det kokar i leden. De är riktigt förbannade över pensionärsskatten. Det rödgröna samarbetet måste på nationell nivå ytterligare höja temperaturen i denna fråga. Inkomst ska beskattas enligt samma principer.

(Försöker använda min mobilkamera för lite bilder till bloggen men inser att kvaliten har mer att önska. Bilden föreställer dock pensionärerna i Mjölby...)

4 kommentarer:

Marcus , Likvidvänster sa...

Skönt att det ännu finns pensionärer som orkar bry sig, många verkar helt ha resignerat och det kan man väll inte klandra folk för men det är faktiskt lustigt att pensionärerna som är en så stor grupp inte använder sitt inflytande mer.

Emil sa...

Hos PRO i Mjölby verkade det vara få som hade för avsikt att gå och rösta på något av de borgerliga partierna, det kändes bra.

Kerstin sa...

Tillhör de irriterade pensionärerna.
Jag har betalat in till min pension under hela mitt arbetslivsaktiva liv, och varför ska jag nu betala mer i skatt för den pension jag betalat in till, än vad andra människor betalar för samma löneutbetalning. Pensionen är ju en uppskjuten lön, inte en betalning för lättja.

Emil sa...

det är ju helt riktigt Kerstin. Det handlar bara om att gynna vissa starka grupper i samhället. Dt finns inte någon logik i borgarnas skattepolitik. De pratar om att det skapar jobb men det är ju ytterst tveksamt. Vill man verkligen stimulera akonomin så är det ju de som har det sämst ställt som garanterat spenderar sina pengar genom konsumtion. De rikaste lägger ju bara pengar på hög och det gynnar ju inte tillväxt...