tisdag 13 april 2010

Den borgerliga politiken krymper Linköping

Kommunstyrelsemöte hela eftermiddagen. Här blir den borgerliga regeringens politik verklighet på olika sätt. Vi behandlade befolkningsprognosenför de kommande åren. Hir får regeringens förändringar inom den högre utbildningen där utomeuropeiska studenter ska betala terminsavgifter (upp till 120000 per år). Erfarenheter från andra länder har visat att antalet studenter i den aktuella grppen minskar med mer än 90%. För Linköpings universitetfår detta stora konsekvenser i att man antagligen behöver minska utbildningsplatserna. För Linköpings kommun innebär det att man får skriva ner befolkningsprognosen ganska mycket.

Man konstaterar att det kommande år bidrar till att antalet studenter påverkar kommunens tillväxt negativt. Det som dock är den värsta delen är ju de studenter som haft möjlighet att studera i Sverige utan att betala en massa avgifter. Det har också varit till gagn för den högre utbildningen i Sverige. Det är tragiskt att regeringen fattar denna typ av beslut.

4 kommentarer:

Marcus , Likvidvänster sa...

Det känns som att detta bara är första steget mot att börja ta betalt av ALLA studenter , först en mindre summa.

kanske 2000:- per termin eller 5000:- ? "för att upprätthålla kvaliteten" eller någon annan rökridå.

Sedan lite mer och sedan ännu mer eftersom "vi inte HAR RÅD" att låta alla studera , och så blir det ju när skatten sänks och sänks utan att ha finansieringen klar.

Så jag blir inte förvånad om det nu kostar för utomeuropeiska studenter och sedan för alla

Emil sa...

jag delar din analys helt och hållet. Det är ett mycket troligt scenario. Det börjar med några smygavgifter som kanske motiveras med någon form av administrationsavgift, antagningsavgift eller något annat som inte låter så farligt.

Z sa...

Hemskt att utländska studenter skall betala för sig! Varför inte låta svenska studenter betala, men inte utlänningarna? Det vore väl rättvist?

Emil sa...

Jag tycker inte att någon ska behöva betala. Det skapar bäst förutsättningar för framtiden med minskad social snedrekrytering till högre studier samt att göra det möjligt för fler utländska studenter att studera i Sverige.