lördag 17 april 2010

LOs initiativ banar väg för ett rödare Stockholm

LO-distriktet i Stockholm har frågat sina medlemmar vilka frågor som de tycker är de viktigaste inför valet i höst. Det är en initiativ som inspirerats från den Norska Trondheimsmodellen. Där bröt facket med Arbeiderpartiet och började agera mer fritt och ställa tydliga krav på partierna och rekommenderade sina medlemmar att rösta utifrån vilken politik som bäst svarade upp mot deras krav. LO-distriktet i Stockholm har inte gått så långt som den Norska varianten. Men det är ett bra initiativ. Kanske tycker jag det som vänsterpartist eftersom det är tydligt att LO-medlemmarnas prioriteringar sammanfaller med vänsterpartiets i störst utsträckning. Detsamma gäller även Socialdemokraterna och till relativt stor delar miljöpartiet.
Om LO i Stockholm nu använder detta på ett bra sätt i valrörelsen så kan vi nog hoppas på att många av de som i förra valet gick från S kan komma tillbaka när det blir tydligt vem som i sak driver de frågor som man själv prioriterar. Detta kan ju bli ett bra verktyg för att komma bortanför den politiska retoriken och ställa frågor och få svar kring de frågor som man själv tycker är viktigast.
För den som vill fördjupa sig i det norska exemplet har ju Flammans Aron Etzler skrivit en mycket bra bok, Tronheimsmodellen (Karneval förlag), som rekommenderas. Annars finns det säkerligen en del skrivet på Flammans hemsida.

Aftonbladet
Intressant Rödgrön

Inga kommentarer: