söndag 11 april 2010

Ge europas Romer en fristad i Sverige

Dagens valresultat i Ungern är en sorglig historia. Extremhögern flyttar fram sina positioner. Detta innebär inte minst att den Romska befolkningen i Ungern kommer att få det än svårare. Förföljelserna kommer sannolikt inte minska. Tvärtom. Med parlamentet som plattform kommer hatet mot Romerna att ytterligare legitimeras.
Detta bakslag kan inte på något sätt vägas upp av det faktum att internationella Romadagen firades i Sverige bara för några dagar sedan. Denna symboliska framgång mörkas av utvecklingen i Ungern och övriga delen av Europa.
Sverige har här ett stort ansvar. Regeringen måste agera för att Romernas rättigheter i Europa. Det är ju inte bara i Ungern som läget ser illa ut. EU måste agera. Men det lär ju knappast hända. Italien med Berlusconi lär ju tillsammans med andra högerextrema krafter sätta stopp för det enda rimliga.
Vad som återstår för Sverige att göra är att erbjuda Europas förföljda romer en fristad. Ett land där de kan ges en framtid utan det förtryck och förföljelse som drabbat dem i århundraden. Detta på samma sätt som Judar har förföljts och förtryckts i Europa vilket resulterade i förintelsen. Att hata judar och romer har historiskt alltid varit legitimt. Med förintelsen upphörde i stort sett den legitimiteten vad gäller judar. Vilken tragiskt händelse ska medföra att vi får upp ögonen för den förföljelse som romerna drabbas av.
Att skriva om Romer och deras rättigheter lockar alltid till sig en rad människor som uttrycker sitt tydliga hat och förakt mot denna folkgrupp. Det om något är väl också ett tecken på att vi har ett arbete att göra även i Sverige. Hatet finns även här. Det får dock inte hindra Sverige att ta sitt medmänskliga ansvar. Har vi inte lärt någonting av historien. Vi kan inte komma och säga att vi inget visste. Vi kan inte komma med några ursäkter, för vi vet. Vi ser vad som händer.

SVD, EXPO, DN, Lando, Aftonbladet, Rödgrön, Intressant? Aftonbladet, Dagens nyheter,

56 kommentarer:

Pontus sa...

Förtrycket mot judar ledde till sist till en judisk stat, vilket förstås var positivt. Samma lösning borde fungera för romer. Varje folk förtjänar sitt eget land. En egen fristad där de kan slippa förtryck och diskriminering.

Patrick sa...

Jag håller med om att vi måste hjälpa utsatta grupper i världen, men att släppa hit alla fungerar inte.
Nu väntar jag på spänning av SD tomtarna ska upptäcka ditt inlägg.

Emil sa...

Men om inte någon annan agerar så bör väl vi göra vad vi kan. Om vi skulle öppna Sverige som en fristad skulle nog ändå bara ett mindre antal fler söka sig hit. Det krävs otroligt mycket för att man ska fly från sitt hem. Dock skulle det vara en viktig markering att vi vågar agera.

Jag vet inte om en egen stat är det som Romerna har behov av. Exemplet med Israel har ju inte heller varit så lyckat eftersom den staten har skapats genomockupation och förtryck av andra.

Anonym sa...

Sen kan du ju ta dig en funderare pa varfor romerna fulat ut sig och blivit det mest hatade folkslaget i alla de lander de bebott under historiens lopp. Kanske finns nagot i deras kultur, i deras gruppdynamik och satt att leva som helt enkelt gor dem till storsta del oformogna att bli en del av de samhallen de lever i? Inom socialantropologin talar man om parasiterande kulturer/folkslag, dvs en grupp manniskor som alltid fatt sin utkomst genom att leva pa det omkringliggande samhallets rygg. Romerna ar det klassiska exemplet pa detta. Ingen bidragspolitik, inga valmenande integrationsprojekt, inga skolsatningar i varlden kan andra pa detta. Den stora majoriteten av romer sitter fast in en tusenarig tradition av att inte anpassa sig till det omkringliggande samhallets varderingar. Gor man detta ar man per definition inte langre rom, enligt manga romer.

Pontus sa...

Emil: "Exemplet med Israel har ju inte heller varit så lyckat eftersom den staten har skapats genomockupation och förtryck av andra."

Det är ett problem som man får ta med i beräkningarna, oavsett om romernas fristad skapas i Sverige eller utomlands. Möten mellan olikartade kulturer leder ofrånkomligen till konflikter.

Anonym: Oavsett om man ser romer som parasiter eller diskriminerade skulle en egen stat kunna vara lösningen. Det blir upp till romerna själva att visa vilken sida som har rätt. Om de är diskriminerade som judarna var, så skulle de bygga ett blomstrande samhälle i klass med Israel. Om de är parasiter så kommer staten att utvecklas till ett korrupt rövarnäste.

Antingen skapas en fristad för förföljda eller en dumpningsplats dit kriminella kan utvisas. Det borde vara en lösning alla kan enas om.

Classe sa...

Varför kan du inte låta zigenarna flytta hem till dig? Inte lika roligt då va, jävla falska kommunistsvin.

Anonym sa...

Dom kan väll bo hemma hos dig, ditt äckliga svin?

Anonym sa...

Håller med ovanstående inlägg trots deras hätska attityd.

Då du klart och tydligen åberopar Sveriges ansvar för att hjälpa zigenare i Ungern så kan man undra sig hur stort ansvar du tycker Sverige ska ha ?

Skall vi ta emot alla människor världen runt som av någon anledning vill till Sverige ? Tillhör det vårat ansvar ? Skall Sverige agera som världens moder och erbjuda en tutte åt varenda människa som vill ha något att suga på ?

Nädu, din egen bakgård är den plats zigenarna skall få vila på om du nu är en sådan solidarisk och ansvarstagande människa.
Låt dom etniskt svenska arbetarna slippa få ännu mera tyngder på axlarna!

Ha det bra, din anti-demokratiska rödvinskommunist.

Anonym sa...

Trist att folk som kommenterar håller sig med personangrepp.

Jag kan på ett sätt hålla med om att romerna är ett folkslag som med stor sannolikhet kommer bli hårt ansatt i Ungern men delar givetvis inte din uppfattning om att det är Sveriges roll att agera genom att flytta hit dessa människor.

För att stoppa den här typen av idéer så kommer jag (och tydligen väldigt många med mig) att lägga rösten på ett parti som vågar stå med sanningarna men exakt vilket får du själv lura ut... :)

Anonym sa...

Jävla kommunist. Kan inte du och dina anhängare dra till Nordkorea där ni kan leva i sann kommunistisk anda? Låt oss vanliga medborgare leva i fred, svin.

Emil sa...

som jag noterade redan i inlägget så drar man genom att enbart skriva om Romernas utsatta situation till sig ett gäng rasister som tydligt visar på att hatet även finns i Sverige. nivån är ju så löjlig att den i de flesta fall inte är värd att bemöta än att just notera två saker. Som jag redan påpekat så finns hatet även här. Den andra saken man kan notera är att de som hatar också uppvisar en ytterst bristfällig förmåga att uttrycka sig.

Till de som menar att jag borde låta alla flytta in på min bakgård. Det skulle förvisso bli ganska trångt. Men i Linköping där jag sitter med i bland annat socialnämnd och kommunstyrelse har vi tagit emot relativt, i jämförelse med andra kommuner, många romer. Det är inte heller helt oproblematiskt. Det är nog ingen som hävdar det. Det stigma som romer levt och lever under har gjort att de hamnar utanför samhället. Det är ju ett resultat av just hatet mot dem och den misstänksamhet som de av naturliga skäl känner mot samhället till följd av århundranden av förtryck. Men frågan är då om vi bara för att det finns problem ska blunda för förföljelse och förtryck? Nej enligt min mening. Vi har ett medmänskligt ansvar att ta. Vi behöver arbeta på flera fronter, en av dessa måste vara att ge de som behöver skydd just detta.

En rolig paradox med flera som skriver är ju också att de verkar vilja tillskriva mig odemokratiska värderingar eller vilja ha det som i nordkorea genom att själva hävda att jag är ett svin och borde försvinna. Det är ju ändå underhållande att ni inte förmår bättre.

Att skriva om Romer eller negativt om Sverigedemokraterna eller någon annan nazistisk/rasistisk organisation får alltid detta resultat. Men det kommer ju inte få mig att sluta, tvärtom. Ni visar ju tydligt på att det behövs. Jag tillåter dessutom anonyma inlägg än så länge men det är ju också uppenbart att de flesta är för fega för att stå för sina åsikter.

Anonym sa...

Tyvar du vet inte ett skit om "romarna". Jag skulle inte uttala mig om amnet i ditt stalle. Du ar okunnig helt enkelt.

Emil sa...

upplys mig då o allvetande anonym som uppenbarligen inte vill dela med sig av sina fakta.

Jag påstår på intet sätt att jag besitter några specialkunskaper kring romerna. Det jag vet är dock enligt mig själv tillräckligt för att se att för förföljs och förtrycks runt om i Europa. Det är skäl nog att vilja agera för att stödja och hjälpa dem.

Ulf sa...

Ännu en kommunist som tycker vi ska ta emot allt och alla. Vårt land har, vid sidan av andra problem med din patologiskt orealistiska idé, en begränsad yta. Du kan finna 100-tals miljoner människor som skulle vilja ha en fristad här, men det finns helt enkelt inte fysisk plats. Såvida du inte vill skapa ett Calcutta eller Mexico City, där oräkneliga trängs i misär och elände. Men det kanske du skulle uppskatta? En sak kan du i alla fall räkna med: en massiv utvandring FRÅN Sverige till grannländer med mindre antal patologiska politiker/debattörer

Emil sa...

Jag vet inte vad man ska göra för att folk ska förstå vad vad man skriver. Eller kanske borde man läsa vad jag skriver innan man kommenterar. Jag tror inte att, även om vi skulle öppna upp för möjligheten för romer att fly till Sverige att det skulle bli en sådan invasion som du är rädd för. Jag är inte för en oreglerad flyktingpolitik. Tvärtom. Jag tror att det är nödvändigt med individuella bedömningar för asylsökande. Dock är det rimligt att en stor del av de romer som lever t.ex. i Ungern skulle kunna vara berättigade till asyl med tanke på utvecklingeni där.
Sedan tror jag inte att romerna kommer fly ungern i första taget. Det ska mycket till innan man flyr en plats där man bott i flera århundranden. Därför måste ju Sverige också arbeta för att trycka på ungern så att de förbättrar situationen för landets romer och judar.

Det som är noterbart är att ingen av er som kommenterar verkar bry er om situationen för romerna. Det viktigaste är att de inte ska få komma till sverige. Fi9nns det andra grupper eller folkslag som ni anser att man kan behandla på det sätt som romerna blir behandlade?

Anonym sa...

"Det jag vet är dock enligt mig själv tillräckligt för att se att för förföljs och förtrycks runt om i Europa. Det är skäl nog att vilja agera för att stödja och hjälpa dem."
Hur vida det stämmer eller ej låter jag vara osagt.

Men om det nu sker, tror du det inte finns en anledning bakom det ?

Eller var det bara en människa som satt i sin stuga en fredagskväll och tänkte "Fy fan, jag måste hitta något att hata och förfölja, hmm, judarna har redan blivit det i tusentals år.... fransmännen blir redan hånade av britterna... hmmm.... AHA! zigenarna, där har vi en folkgrupp som absolut inte ställer till med problem som att råna och misshandla människor, dom ser själva till att inte hamna utanför samhället genom att vägra arbeta och gå i skola... LYSANDE, jag måste genast ringa kalle och berätta!"

Nädu, om dom nu blir förföljda så tvivlar jag inte på att det ligger en orsak bakom det, och om det upprättades ett land för zigenarna så hade dom ju inte haft något annat än sina olika grupperingar att råna så likväl hade dom försökt ta sig in i Europa igen.

Slutligen, lägg fram alla punkter du hittar på Sverigedemokraternas hemsida som innefattar nationalsocialistiska eller rasistiska åsikter.

Eller du kanske bara "vet" att dom är nazister och rasister ?
Inte en enda vettig människa skulle förlita sig på en sådan ogrundad tanke, så hosta upp några bevis och skäm ut dom rasistiska sverigedemokraterna en gång för alla!

PS, Jag tar avstånd ifrån sverigedemokraterna och deras politik, dom liberala jävlarna lovar mer än vad dom kan göra.

Ulf sa...

Ja du. Lätt att raljera och kasta skit på folk som är uppriktigt oroade över kontinenten Europas framtid, då en okontrollerad invandring av demokratifientliga muslimer vällt in som en cancer under de senaste åren. Fascism och islamism går hand i hand, högerextremister samarbetade redan på Svarta Septembers tid med muslimska antisemiter. Skillnaden idag är att alltfler, även inom extremhögern, insett att man närt en orm vid sin barm. Det vi ser i Europa idag är ett uttryck för det.

Hade jag levt i ett invandrartätt område hade jag gärna också haft beväpnade grupper som patrullerat området för att säkra de ev. svenskar som bott där. Men du kanske är en sån som bagatelliserar invandrarvåld mot oss infödda, särskilt kvinnor? Man kan liksom inte undgå den misstanken när man hör de ständiga försvarstalen mot muslimer, vad de än gör. VAD DE ÄN GÖR!!

Antisemitismen är ett annat problem, då den går längre tillbaka i tiden och har en annan, rent religiös, prägel. Att nygamla ungerska pilkorsare hetsar som judar är extremt olyckligt, framför allt då de därmed går islamisternas ärenden, kanske utan att reflektera över det. Snacka om att skjuta sig själva i foten. Vad gäller romerna, så kan det ju kanske vara en tanke att de själva börjar reflektera över VARFÖR de är så avskydda överallt. Och då menar jag verkligen ÖVERALLT!!!

Emil sa...

Det var ju ett inlägg fyllt med fakta och vetande. Slutsatsen jag kan dra av inlägget är helt enkelt att du tycker att det är rätt att förfölja, mörda och förtrycka andra grupper om man tyckar att man har skäl för det.
Min uppfattning är att om en människa oavsett bakgrund begår brott så ska denna lagföras för detta men kan man rättfärdiga förtrycka av en hel folkgrupp på grund av detta?

Emil sa...

Alla som begår brott ska givetvis ställas inför domstol oavsett religiös tillhörighet eller etnisk bakgrund. Dock finns det ju inte några belägg för att just dessa faktorer skulle leda till ökad brottslighet på något sätt.
Dock är det ju så att den sociala situation som man lever under som avgör hur ofta men döms för brottslighet. Det finns inte några skillnader mellan människor med utländsk bakgrund och "svenskar sedan många generationer" som lever under samma sociala situation. Det är där problemet ligger. vi måste skapa ett jämlikare samhälle. Det är det enda sättet att komma åt brottslighet.

Religiösa fanatiker finns det väl inom alla religioner. det gäller såväl inom kristendomen, judendomen och islam. Det gör ju inte alla kristna till fanatiker. Eller?

Det stigma som romerna lever under kan ju på flera sätt jämföras med det som judarna levde under fram till förintelsen. Det gällde ju inte bara i tyskland utan över hela världen. Inte minst i Sverige. Här organiserade sig ju t.ex. läkare i i en kampanj "Mota moses i grind" för att judiska läkare inte skulle få flytta till Sverige undan nazisternas förtryck i mitten på 30-talet. Var detta hat som riktades mot Judarna judarnas eget fel på samma sätt som du menar att hatet mot romer är romernas eget fel?

Som jag tidigare påpekat i denna debatt så blev det mycket svårare att stå upp för antisemitismen efter detta då det blev så uppenbart vad hatet ledde fram till.

Anonym sa...

Emil, om det var vad du såg av det Ulf hade skrivit så tycker jag synd om dig.

Krisztina sa...

Det är skrämmande med det hat mot romer som de flesta som kommenterar ger uttryck för. I Ungern är hatet nästan nedärvt och lika lite ifrågasatt som hatet mot judarna var i det nazistiska Tyskland. Det är dessutom lika grundlöst.
Romerna ha varit utstötta och under århundraden tillerkändes de inte mänskliga rättigheter. Då är det inte heller konstigt om romerna inte anpassar sig till nationens syn på hur man ska uppträda och vara under den korta tid som de haft möjlighet till det i Sverige, i Ungern har de nog inte ens möjlighet till det. Dessutom så spelar det ingen roll om en rom uppträder som en majoritetssvensk. Han eller hon måste dölja sitt romska ursprung för att få jobb. Ungerska romer är i samma situation. Diskrimineringen gör att de har svårt att försörja sig. Även om de vill jobba och försörja sig själva är de i Sverige hänvisade till socialbidrag.

Walle sa...

Precis som emil skriver så skapar det sociala stigma och utanförskap som romerna i alla tider levt under självklart bidrar till att de skapar en utanförskapets kultur.

Överhuvudtaget så är romernas situation i europa en stor skandal. I sverige så räknas de som nationell minoritet(även om det borde avgränsas och bara gälla svenska romer, inte nyanlända östeuropéer.), men får mycket mindre tv tid och uppmärksamhet än t.e.x samerna.

Sedan så tycker jag alla partier borde ägna sig åt självkritik. Hur ska vi lösa den romska frågan? Hur göra dem delaktiga i samhället och ge dem själva verktygen till modernisering av sin kultur? Det finns stora problem i deras kultur, som bildningsförakt och barnäktenskap. När jag kom i kontakt med det under ett kortare vikariat som studievägledare kände inte jag att jag hade några verktyg att hantera tjejen som inte deltog i studierna på högstadiet och som skulle gifta sig efter nian. Det är liksom inte ok, men försändring måste komma inifrån. Ökad hets och förtryck kommer endast leda till än mer slutenhet inom gruppen. Det kan för övrigt även appliceras på andra minoritetsgrupper. Det verkar dock liberalerna ha svårt att förstå.

Dock är jag skeptisk till en allmänt uppmuntran av romsk invandring. Dels har de genom eu reglerna rätt att fritt röra sig hit ändå. Vilket vi ser på gatorna dagligen i form av gatumusiker, bl.a. Dessutom så kanske vi skulle först satsa på att städa inför egen dörr, så att när vi sedan tar hit fler så finns det väletablerade svenska romer som kan hjälpa dem in i samhället. Så är inte fallet idag.

Emil sa...

vi har förviss fri rörlighet inom EU men det ger inte romer rätt att söka asyl i Sverige om de har behov av det. Om man får asyl får man ju andra möjligheter att leva ett drägligt liv.

Ida sa...

Ge svenskarna en fristad i sitt eget land?

Anonym sa...

Sorgligt med alla dessa primitiva kommentarer där allt utom reptilhjärnan tycks ha förtvinat.
Att anse att alla som råkar ha fötts till romer, att alla oskyldiga barn som kommer möta en uppväxt under hat från omgivningen inte ska ges någon hjälp till ett värdigt liv...
Sorgligt är det, rent av skrämmande med detta primitiva blinda hat.
Det är samma sorts hat som lett till de värsta brotten i mänsklighetens historia.

Jobbik sa...

Vad menar du? Rasist eller?

Etnicitet har ingenting med någonting att göra det fick vi ju nyligen lära oss från de allvisa i media vad gäller Landskrona. Inga motsättningar mellan etniska grupper, eller total respektlöshet och svenskfientlighet. Njet, det var en individ som slog ihjäl en annan individ.

Givetvis sak samma i Ungern. Det är på sin höjd individer som förföljer individer. Ingenting att vidta en kollektiv åtgärd för. Speciellt inte brutalt omförförflyttande av folkmassor.

Det märks att okunskapen är synnerligen utbredd. Vad vet ni om Jobbik egentligen? Läst en rad av vad de har att säga? Sett ett enda framträdande?

Annat än tidningarna som häver ur sig trams som "antisemit" yl, yl, yl.

Ta någon minut av och sök rätt på den utmärkta Krisztina Morvais yttranden om mänskliga rättigheter i det européiska parlamentet. Finns på youtube, första träffen efter hennes namn.

Vem vet? Kanske kan vara upplysande att veta istället för att ha fördomar.

Anonym sa...

Sorgligt att människor inte kan se gränser, ha sunt förnuft, tänka rationellt och sist men inte minst, tänka på sitt eget folk.

Vart tog det SVENSKA folkhemmet vägen ?
Vart har det gamla trygga Sverige tagit vägen ?

Vart har politiker som har Sverige och Svenskarna i sitt intresse tagit vägen ?

Det vi svenskar har byggt upp skall nu givas bort till världen, det ska finnas fristäder åt folkgrupper, men skall det finnas en fristad för svensken ? NEJ, inte om dagens politiker får bestämma.

Skall det få finnas en unik svensk kultur ?
Skall det få finnas ett unikt svenskt folk ?

Sedan Emil, du skrev tidigare att folk försökte stämpla dig med "odemokratiska värderingar", håller du med ditt parti om att tysta ner partier som inte har samma åsikter som er ?

Anser du att ni har rätten att tysta ner torgmöten för partier som inte har samma åsikter som er ?

Anser du att våldsfixerade element ska få tysta ner andra partier med våld ?

Det som har räknats upp nu är precis vad DITT parti gör.

Så som tidigare påpekats, du är en odemokratisk människa som representerar ett odemokratiskt parti.

PS, jag tar avstånd från sverigedemokraterna, deras värderingar och politik.

Emil sa...

Jag tycker att man som parti kan välja vilka debatter och frågor som man vill diskutera eller vem man vill diskutera med. Jag tycker inte att man ska med våld eller andra olagliga metoder tysta ner andra partier. Det gör inte heller vänsterpartiet. Dock är det rätt att protestera mot sådant som man anser vara fel.

Det svenska folkhemmet har ju, om man med detta menar välfärdssamhället, sakta men säkert monterats ner med hjälp av borgerlig politik under lång tid. Här har även vänsterpartiet en del (om än ganska liten) av skulden. Det är ju politiska beslut som ligger bakom nedmonteringen av det som vi gemensamt byggt upp.

Jag värnar gärna den svenska kulturen och svenska traditioner. Jag känner mig väldigt trygg med det. Jag kan dessutom inte heller se att det är några problem att andra har egna traditioner som inte stämmer in med den de traditioner som en majoritet av sveriges befolkning har idag. Men å andra sidan är ju också kulturer föränderliga. Idag uppmärksammas Halloween mer än den krista högtiden Alla helgona. Olika traditioner faller ju ur tiden och nya tillkommer. Det är väl knappast så märkligt. Så det är ju svårt att veta vad som är en genuint "svensk" kultur. Men det svenska kulturarvet är viktigt att värna enligt min mening.

Jag vet inte heller riktigt vad som menas med ett unikt svenskt folk? Är det en standarduppsättning DNA hos en grupp människor som ska säkras. Jag har ju ett ursprung från såväl sverige som Norge. Gör detta att jag faller utanför den definitionen?

Jag vet inte heller riktigt vad en fristad för "svensken" skulle vara i er retorik. Skulle det vara en plats där det inte får finnas några andra människor än etniska svenskar? För det är ju knappast så att den etniskt svenska befolkningen är utsatt för den typ av förföljelse som den romska befolkningen är utsatt för i t.ex. Ungern.

Anonym sa...

I en demokrati så ska så många som möjligt få sin röst hörd så det ska väl självklart inte finnas möjlighet till att du som representant för ditt parti ska välja att inte diskutera med ett parti som företräder människor i Sverige.

Då går det ju inte att komma fram till en lösning som är anpassad för så många människor som möjligt.

Det svenska folkhemmet bryts också ned på grund av en ökad befolkning som inte drar sitt strå till stacken.

"Jag kan dessutom inte heller se att det är några problem att andra har egna traditioner som inte stämmer in med den de traditioner som en majoritet av sveriges befolkning har idag."
Absolut, det du beskriver nu är självklart något positivt, men verkligheten stämmer inte överrens.

Skolavslutningar i vissa städer är inte längre i kyrkan, vad betyder det ?
Jo, att en SVENSK tradition kastas bort för ett ANPASSANDE till människor som dessutom kommer ha kvar sitt land utan en massa kastade traditioner, seder och värderingar så du som multikulti förespråkar måste väl genast förespråka att iran fylls av judar och kristna, svenskar, greker, britter, fransmän till den grad att alla världens kulturer tar lika stor plats i samhället, men är iranier lika toleranta som oss månntro ?

Seså, ställ krav på iran och dessutom alla andra länder i världen!

"Jag vet inte heller riktigt vad som menas med ett unikt svenskt folk? Är det en standarduppsättning DNA hos en grupp människor som ska säkras. Jag har ju ett ursprung från såväl sverige som Norge. Gör detta att jag faller utanför den definitionen?"
Jasså, nu förnekas en unik svensk folkgrupp dessutom, ajaj Vänsterpartiet verkar inte förespråka saker med SVENSKARNA som intresse!

En SVENSK är en människa som är genetiskt anpassad för det svenska klimatet och uppväxt i Sverige och har ett stort antal generationer av svenskar och tagit till sig av svenska värderingar, traditioner och seder osv.

Nej, som tur är så är SVENSKEN fortfarande en majoritet i sitt eget land, men som vi kan se i städer där svensken är en minoritet så förföljs dom och kriminella invandrargrupperingar ställer in sig på att råna just svenskar.

Har du aldrig sett intervjun i bergsjö med Janne josefsson om jag minns rätt, invandrargrabben sa att dom för ett krig mot svenskar.
Det visar den sanna mentalitet i förorten, men rödvinskommunister i sina etniskt homogena kvarter märker självklart inte sådant.

Anonym sa...

Sverige är redan en fristad för Europas romer, om du nu mot förmodan inte upptäckt det.
Sverige är fristad för alla som vill komma hit.

Kraven finns där, liksom ett batteri med lagar som inte följs.

Skulle du få avslag, så lär alltid en ambulansjagande jurist se till att din avvisning skjuts upp in absurdum och att verkställighetshinder lämnas in med tiden.

Svenska myndigheter är flata.

Det har lett till att folk har börjat så smått att förlora förtroendet för asylsystemet.

Därtill har det här lett till spänningar under ytan, som dessvärre kommer att leda till urladdningar under lång tid framöver.

..och då har vi inte börjat nudda vid konflikter mellan invandrargrupper.

Du hittar massor med kritiker av det här systemet utanför SD också.

Det kommer att ta lång tid att reparera skadan.

Emil sa...

Visst är det rimligt att kräva att alla länder ska acceptera demokrati och mänskliga rättigheter. Det gör t.ex. inte Iran och jag stödjer givetvis inte den regimen. Därför är det ju extra viktigt att vi inte agerar som just Iran eller andra ickedemokratiska länder och till exemple ger homosexuella Iranier uppehållstillstånd i Sverige så att de skickas tillbaka till fortsatt förtryck och förföljelse.

Är en person som t.ex. föds som kortväxt (det som förr kallades dvärg) som ett resultat av generna inte svensk även om dennes förfäder alltid bott i Sverige då jag antar att denna person genetiska uppsättning är anpassad för vårt klimat?

Vänsterpartiet arbetar för en politik som inkluderar alla som bor i Sverige oavsett genetisk uppsättning eller vilka förfäder man har. Det är den enda rimliga hållningen enligt mig.

Sverige har ocskså generellt alltid varit ett ganska öppet och tolerant samhälle. Där folk har flyttat in och ut. Det tycker jag är en tradition att bejaka.

Emil sa...

Tyvärr är inte sverige en fristad. Vi utvisar väldigt många romer till forna Jugoslavien just nu. Deras situation där är minst sagt miserabel.

Sverige är ju ett av de länder som oftast fälls i internationella sammanhang för brott mot internationel lag inom flyktingpolitiken. Så bilden av att vi är så generössa är en stor missuppfattning.

Anonym sa...

Men genom att DERAS problem inte löses i DERAS land så kommer det ju alltid existera en outtömlig källa av invandrande bögar från Iran, vänsterpartiets lösning är alltså att tömma Iran på dom ?

"Det som förr kallades dvärg"
Dvärg är ett ord för en vuxen människa som är under 150cm och skiljaktigheter i kroppsproportioner.

Dvärgväxt kan i ytterst speciella fall tillkomma även om det är en 100% svensk vilket självklart gör det till ett undantag.

Vänsterpartiet kan knappast arbeta för en politik för alla när ni förnekar existensen av en svensk folkgrupp.

"Sverige har ocskså generellt alltid varit ett ganska öppet och tolerant samhälle. Där folk har flyttat in och ut. Det tycker jag är en tradition att bejaka."
Och vad händer när vi möter en människa med öppna armar men personen möter oss med en kniv och kräver mobilen, abooo liksom.

Nädu flytta till rosengård sen kan vi tala om den toleranta inställning svenskar möter.

Herr Nilsson sa...

Den provokationen gick i alla fall hem. Du fick en faslig massa kommentarer av... säg varierande kvalitet.

Eller som en av mina muntra vänner uttryckte det, "Du kan aldrig nog underskatta människorna"..

Ziggisälskare sa...

Jag, liksom du Emil, har också tagit emot en zigenarfamilj i mitt eget hem.

Jag vill ju inte vara hycklare när jag säger att vi alla har ett ansvar att ta emot ziggissar i våra hem så jag föregår med gott, precis som du gör.

För det är inte så att du kräver att NÅGON ANNAN ska ta hand om problemet, va, oavsett om de vill betala för det eller inte?

Anonym sa...

Som vanligt är det många som TROR och TYCKER men mycket få som vet. Romerna i Ungern är inte särskilt förföljda eller utsatta för en massa saker. Det är inte värre för dom där än för samerna här idag.
Så varför flyr dom? Tja det kan ha med det att göra att man numera vill ställa krav på dom. Dom ska gå i skola precis som alla andra, jobba som alla andra och bete sig som folk.
I Ungern finns det två kategorier av romer. Den ena är den integrerade och den andra är den icke integrerade. Med den integrerade delen av romerna finns väldigt få problem även om en viss diskriminering kan förekomma. Med den icke integrerade delen finns det dock en väldigt massa problem.
Jag kan ta några exempel på existerande problem och notera att detta gäller den icke integrerade delen om inget annat anges:
1. Utbildning: Många anser att romer är diskriminerade inom utbildningssektorn och når sällan högre än grundskolenivå om ens det.

Många romer hoppar av skolan eftersom dom av tradition skaffar barn mycket tidigare än det övriga samhället eller att dom helt enkelt struntar i att gå i skolan medan deras föräldrar inte bry sig om det. Jobbik ville se till att barnen går till skolan och uppfyller sin skolplikt enligt lag annars skulle det bli böter, detta har fått kritik och ansågs vara diskriminerande av vissa. Det finns inget som hindrar romer från att gå i skola och att läsa vidare men dom väljer själva att inte göra det.

2. Arbete: Många anser att romerna är diskriminerade på arbetsmarknaden och har väldigt få bra jobb om dom ens har ett jobb.

Här faller vi tillbaka på utbildningen. Eftersom många av dagens jobb kräver åtminstone gymnasiekompetens som lägsta nivå så utesluter det många romer och ju högre kraven blir desto färre blir andelen romer. Procent andelen av romer med den högsta utbildningsnivån låg på runt 1% eller så vilket kan förklara mycket. En del vill att dom ska kvoteras in men då diskriminerar man ju ungrarna så det går ju inte. Man ville knyta socialbidraget till jobb för kommunen men det var ju diskriminerande ansåg romerna eftersom det främst var dom som skulle drabbas på många håll, även om detta förslag gällde ALLA.

3.Anses inte som medborgare: I många fall har det pratats om ungrare och romer och då har det framkommit kritik (ofta från utländska medier osv) att dom inte ses som medborgare eller ungrare utan sätts i kategorin romer. Det intressanta i detta fallet är att romerna faktiskt vill särskilja från ungrarna när det passar dom och inte göra det när det inte passar. Ett exempel är ett försök att få fler romska barn att stanna i skolan genom att ge dom en mindre summa pengar från staten, då passar det att vara rom men när man vill belysa problemen med deras kultur så säger dom att dom också är ungrare precis som alla andra. Dubbelmoral? När romer råkar ut för våldsdåd då är alla ungrare rasister men när ett stort gäng romer sliter ut en lärare framför dennes barn och slår ihjäl honom för att han kört mot en liten flicka, som förövrigt låtits springa omkring utan uppsyn, och skriker saker som att döda ungrarna då är det enskilda fall utförda av fattiga stackare som inte vet bättre. Det faktum att dom inte anstränger sig för att integreras är roten till deras problem.

Slut del 1
Patrik

Anonym sa...

Del 2


4 "zigenarbrott": Ett ämne som det blev het debatt om är termen zigenarbrott. Termen syftar till oftast småbrott som stölder i trädgårdar, metallstölder osv. Detta är en en verklighet som många ungrare oftast bosatta i mindre byar upplever. Romernas kultur har satt dom i ett ekorrhjul som dom inte kommer ut ur och ser då det som självklart att ta saker för att få ihop det. Visst kan det lösa sig med jobb men först måste det lösas men kraft. Polisen måste ta tag i problemet för att åter få förtroendet hos folket och först efter det kan man börja tala om att förändra romernas kultur så att en större andel av dom studerar vidare och därefter får jobb.

Slutsatsen är att även om det ungerska samhället har ett visst ansvar så ligger det största ansvaret på romerna själva. Alla projekt och pengar kommer inte förändra situationen såvida dom inte börjar ändra på sig själva. Detta kommer att ta lång tid men vill dom verkligen förändra sin situation så bör dom börja snarast.

Patrik

Anonym sa...

Om nu dessa människor enl. dig ska få en "fristad" i Sverige, kommer de då att anpassa sig till vår kultur och våra lagar?
Om inte, vem tar då ansvaret?
Kommer de att låta sina barn gå i Svenska skolor?
Kommer de äldre att gå på SFI?
Till sist:
# Kommer de att söka arbete?
# Vad har de för arbetslivserfarenhet?
# Är de högskoleutbildade?

Anonym sa...

Emil, det fungerar inte att Sverige skall agera hela världens hjälpgumma så fort ett folk har det svårt. Sverige är redan idag otroligt hårt belastat när det gäller mängd av folk som flytt hit & vi bör snarare strypa åt tillförseln då det är på väg att barka åt skogen på många flanker. Nu vet jag att ni & Miljöpartiet är för fri invandring så mina ord biter nog föga på dig när det gäller detta ämne. Det som är farligt med er vänsterpartister =(. Mvh Niklas

Anonym sa...

Hur ska vi lösa den romska frågan? Hur göra dem delaktiga i samhället ... skriver du ... då skriver jag: hur lösa den somaliska, irakiska, kurdiska, romska mm mm mm frågan... Ganska svårt idag att ordna jobb till dom, ska alla förpassas till socialbidrag? Hur länge räcker pengarna? På bekostnad av din mormors matranson kanske? Hon ska inte få duscha mer än varannan månad för personalen hinner inte för man ska spara pengar... Nu måste du vakna ur din dvala och se sverige som det är IDAG!!!!!!!!!

bloggare på icedaniel.se sa...

Intressant tanke ! Att vi skulle ge romeren fristad här ! Skulle vi göra det skulle vi samtidigt göra ett stor dissning av EU. Ungern är ett EU-land så det skulle vara intressant om Sverige skulle påstå om att Ungern inte skulle leva upp till de mänskliga rättigheterna. Så fall ska Ungern uteslutas från EU eftersom mänskliga rättigheter är ett krav för att vara medlem. Men jag håller med om att romernas situation är svår.

Anonym sa...

patrick
för det första är sd inga tomtar
vet inte hur ni i v ser ut men sd
jobbar för demokrati,och mänskliga rättigheter precis som ni bara med olika uppfattning

sd2010

Anonym sa...

anonym 20.03

tack du hann före mig :)

skall bli kul med ett svar på detta

Anonym sa...

Så gott som alla kineser är förtryckta i sitt land, ska alla miljoner av dom få komma hit för en fristad? Svara på detta du om du kan ...

Anonym sa...

Men Emil Broberg, du kan väl inte mena allvar, tycker alla som du i Vpk så är det illa ställt. Men förmodligen är du ute efter att provocera, och på så sätt göra dig ett namn, men du är en förlorare i längden. Egentligen tycker jag bara synd om dig.

Anonym sa...

Det finns en anledning till att de ej är omtyckta i Ungern. Skall det vara svenska medborgares tur att lida nu menar du?
Vänsterns människohat har inga gränser....

Jellyman sa...

Anarkister förenen eder.... eller hur skall det bli när ett resande asocialt folk får ett land. Vem göra någonting? Fristad i Sverige låter sådär spännande. Kan kanske vara bättre att stödja mänskliga rättigheter på romernas hemmaplan. Assimileringen av våra "svenska" romer har ju gått sådär. Blir det bättre om man börjar importera?

Anonym sa...

Jag kan jobba tills jag är 80år .betalar gärna 90% i skatt .låt den svenska välfärden bli en globalallemansrätt..Alla som vill ska få bli medborgare i sverige och leva från vår välfärd.Allt annat är rasism och främlingsfientlighet .

Anonym sa...

"Om man får asyl får man ju andra möjligheter att leva ett drägligt liv."på dom svenska skattebetalarnas bekostnad..
I sverige i dag finns det 5.7miljoner invånare mellan 18-65år..1.7 miljoner jobbar inte av dom!Hur många fler ska skattebetalarna orka försörja?

Anonym sa...

Jag tycker först och främst det är intressant att du genomgående svarar ungefär likadant kring rättframma kommentarer från diverse människor. Antingen ser du nedlåtande på deras stavning eller språk, eller kommenterar du deras brist på fakta. Angående språket, förstår jag inte varför man har större rätt att framföra åsikter beroende på hur man stavat olika ord i kommentaren. Gällande faktabristen märker jag inte mycket fakta från din sida heller. Men det är ju inte vad detta handlar om. Vidare har jag ett erbjudande till dig, Emil Broberg. Jag har släkt i Ungern och jag kan säkert hjälpa zigenare.. Oj, förlåt.. "Romer" att flytta hit till Sverige. Låt mig dock citera dig innan jag fortsätter;

"Sedan tror jag inte att romerna kommer fly ungern i första taget. Det ska mycket till innan man flyr en plats där man bott i flera århundranden. Därför måste ju Sverige också arbeta för att trycka på ungern så att de förbättrar situationen för landets romer och judar."

Ungern är visserligen ett land, därav ska det alltid stavas Ungern, inte ungern. Samt skrivs det århundraden i plural, inte århundranden. Men som sagt, det hör inte hit.

Anledningen till valet av det citerade stycket var att jag inte riktigt förstod hur du menar med att romerna säkert inte flyttar från Ungern så fort de kan, till Sverige. Eftersom, säga vad man vill om romer generellt, men de är nomader och har varit det genom alla tider. Så, flyttningen från Ungern till Sverige är nog inte något vidare stort problem för dem, faktum är att om Sverige bidragit med flygbiljetter, hade jag kunnat jobba för att romerna skulle få ett "friland" (som du väljer att kalla det) här i Sverige.

Och efter det förlorar Sverige kanske endast 1 medborgare, jag, som definitivt flyttat till Ungern omedelbart.

Vill inte publicera mitt namn offentligt, om du är intresserad av erbjudandet, kan jag vara villig att föra vidare mailkontakt med dig.

Tackar

Johnny sa...

Sverige har ju redan idag stora problem med massinvandringen. Vi har 105 invandrargetton i Sverige med över 50% arbetslöshet, bidragsberoende, kriminalitet.

Läste att vi tog emot 60.000 invandrare förra året, om det rör sig om 50% vuxna och 50% barn så medför det att 30.000 nya jobb måste fram, det är 10 SAAB fabriker per år som måste startas.

Vi har ju inte ens jobb för alla universitetsutbildade svenskar, vi importerar människor till massarbetslöshet och bidragsberoende som vi inte har råd att betala, trots världens högsta skatteförtryck på 50% av BNP.

Vi måste få ordning på invandringspolitiken och se till att alla som är här får jobb innan vi kan ta emot fler.

Vi märker redan hur konflikter mellan etniska svenskar och invandrare ökar i samhället och när ekonomin viker ökar risken för förföljelser.

Ditt förslag riskerar bara att öka konflikterna och utgör en grogrund för fascism och det vill du väl inte?

Anonym sa...

Jag instämmer nästan helt i det Patrik skrev.
Många, väldigt många är helt enkelt för okunninga i ämnet "romers utsatthet i Ungern". Det finns förstås romer som är skötsamma och arbetsvilliga, det finns romer som inte är det, ungefär som det ser ute lite överallt i Europa. Men bara för att tidningen Expo och även Aftonbladet skriver osanna och vinklade artiklar om romer i Ungern reagerar vänsterkommunister och rödstrumpor, människor som har svalt dessa lögner med hull år hår. Jag har hittills inte på någon blogg stött på en Svensson som har grävt lite i ämnet. Det irriterar mig att det skrivs och tycks en massa lögner om romer i Ungern, om partiet Jobbik, om Ungern som fasciststat. Jag hoppas att Sverige genom sitt engagemang i flyktingar och invandrare blir en sopstation av minoriteter för att känna på myntets baksida men också för att avlasta andra länder i Europa. Snart vågar man bila runt i Europa igen när alla invandrare förhoppningsvis finns i Sverige.

Anonym sa...

Jag tror Emil gör en rejäl misstolkning av hela situationen. Visst diskrimineras romer i viss mån i Ungern och den ungerska högerns framgångar är knappast nåt som gör det bättre för dem.

Men jag tycker det är väldigt naivt att tro att om man skeppar dem till Sverige där de förutom att vara romer (och romer är ju knappast 100% jämställda i Sverige heller.) så kommer de dessutom att vara invandrare. Tror du verkligen att de kommer att komma till nåt slags paradis?

De som kommer till Sverige är givetvis inte romer med jobb och ordnade förhållanden, de har inga större problem i Ungern heller utan de som lever utanför samhället i olika former. För dessa att komma till Sverige kommer knappast att innebära att de omedelbums blir integrerade och har det bra. Snarare så kommer de att hamna i nån förort och leva på ett liknande sätt som i Ungern, bara än mer utanför pga språk etc.

Nej, Sverige är inte himlen på jorden alla gånger och i detta fall inte lösningen.

Glöm inte heller att denna typ av hantering förmodligen skapar en situation där man i Ungern tycker det är utmärkt att frysa ute romerna än mer så att man kanske får dem att packa och flytta till Sverige.

Anonym sa...

Emil's :
""Jag kan dessutom inte heller se att det är några problem att andra har egna traditioner som inte stämmer in med den de traditioner som en majoritet av sveriges befolkning har idag."" är mer än lovligt naivt.

Vi ska alltså blunda för förtryck och intolerans i tex.vis islams namn för att visa hur toleranta vi är...

Emil sa...

Jag har medvetet valt att inte kommentera så mycket de senaste dagarna under denna artikel. Skälen är flera. Jag har dock valt att ta bort flera inlägg som direkt kan gå under lagen om hets mot folkgrupp samt de som innehållit någon form av hot mot mig.
Jag skrev redan i mitt huvudinlägg att bara genom att benämna folkgruppen romer så drar man till sig en massa människor som uppenbarligen är rasister och gärna ger uttryck för sitt hat. Så har fallet även blivit denna gång.
Romerna i Ungern har en mörk framtid. Det finns en stark antiromskt politisk kraft som högst troligen kommer att bidra till att försämra deras situation kraftigt. Vi kan ju också konstatera att det finns enorma problem för romer även i Sverige. Dock finns det ju har på många håll ett pågående arbete för att stärka Romers situation och rättigheter samt att ge dem möjligheter till bättre integration i det svenska samhället. Men här krävs det att alla parter hjälps åt. Det svenska samhället msåte st'älla upp och bekämpa hatet och fördommarna. Från den romska sidan måste man ju också försöka lämna ett ok av hudratals år av förtryck och utanförskap bakom sig och mer aktivt ta del av samhället. Det är nog ingen som tror att detta blir enkelt men det måste göras. Allt annat är ju uteslutet. Detsamma gäller att hjälpa människor på flykt och då även romer som tvingas fly inom EU.

Erika sa...

Det har gått 3 månader efter regeringskiftet i Ungern, och romerna har inte fått det värre, tvärtom, det har visat sig, att de som dödade romerska familjer var kända och följda av den tidigare regeringen som inte agerat i tid.
En annan sak: man kan inte prata om romer och judar under samma sak. Romerna kan och vill inte anpassa sig. I både Ungern och Rumänien har staten försökt att integrera dem, men förgäves: barnen går inte till skolan, de tiggar på gatorna, för att de tjänar bättre, de duschar inte och luktar illa, och går runt i gäng och hotar folk osv. Staten har byggt upp helt nya hus för dem, för att starta igång ett bättre liv - de har eldat upp parketten mitt i vardagsummet för att det var kallt. De lever hellre på socialen, eftersom de oftast har 6-10 barn, och då kan de leva bra på barnbidrag + socialen. Kolla bara hur de lever: de bor 10 stycken oftast i 1 rum, och när man vill ändra det och erbjuda bättre, så vill de inte. Tro inte , att alla är rasister och inte vill göra ngt åt problemet. Men det är svårt. Och om svenskarna tycker, som alltid, att de är bättre än alla andra, och kan allting bättre, ta hit dem och försök integrera dem...hoppas att ni ska ha större framgång, och Öst-Europa kan koncentrera sig på sin egen utveckling.