tisdag 27 april 2010

Folkpartiet sviker vallöften

Förra veckan debatterades verksamheten 2009 i landstinget i Östergötland. I debatten kom frågan om att borgarna i majoritet höjt patientavgifterna med 30 miljoner samt att de uttalat en tydlig vilja att större delar av hälso- och sjukvården i framtiden ska betalas med avgifter och inte skatter. Det är ju en tydlig borgerlig politik.

När Sara Frank från vänsterpartiet påpekade att folkpartiet i valet 2006 lovade att de inte skulle höja några avgifter gick en av deras fullmäktigeledamöter och i överlägsen ton förklarade för Sara att hon förstått frågan helt fel och att något sådant löfte hade inte alls utlovats av någon folkpartist.

Ralf Falkhede, som denne person heter, hade dock inte riktigt koll själv. Allt finns sparat på nätet om man bara letar, även Falkhedes egen valfolder. Där lovar han att man från folkpartiet säger nej till avgiftshöjningar.

Man kan ibland av olika skäl ändra sig. Jag skulle kunnat ha respekt för det. Det finns ju andra exempel på borgare som gjort saker de inte gillar som de ändå förklarat varför. En sådan är t.ex. Bengt Olsson i Linköping som förklarat varför han motvilligt går med på införandet av vårdnadsbidrag. Det är ärligare och rakare även om det är fel i sak.

Falkhede förnekar sitt löfte och försöker trycka dit en motståndare och hävda felaktigheter. Det är inte juste och inger ju knappast någon respekt.

Rödgröna i Östergötland

Inga kommentarer: