fredag 30 april 2010

Bekämpa barnfattigdomen - fördelningspolitik på riktigt!

Några av de viktigaste frågorna i den kommande rödgröna budgeten presenterades idag. Det rörde en rad frågor som syftar till att bekämpa barnfattigdomen som brett ut sig under den borgerliga regeringen. De fattigaste barnen är de som allra hårdast har fått betala den borgerliga regeringens riktade nedskärningar mot just de med sämst ekonomi i samhället.
I TV4 intervjuades Lars Ohly som tydligt och bra presenterade våra förslag om att bland annat höja bostadsbidraget för ensamstående föräldrar och ett höjt underhållsstöd. Detta är satsningar som går direkt till de som har de största behoven. Det finns dock ett problem som måste åtgärdas. De som har det allra sämst ekonomiskt är de som lever helt eller delvis på ekonomiskt bistånd. De barnen kommer inte kunna räkna sig tillgodo dessa inkomstökningar om inte kommunerna specifikt beslutar att så får ske. Här finns alltså ett arbete att göra.
Den här satsningen är den kanske allra tydligaste och principiella som delar den svenska politiken idag. Antingen så låter man barnfattigdomen öka eller så vill man att den ska minska. Det är ett politiskt val. Antingen vill man ha ett rättvisare fördelningspolitik eller så vill man det inte. Valet är enkelt för mig.
Barnfattigdomen är en av de frågor som jag uppmärksammat mest här på bloggen de senaste månaderna och därför känns det ju extra bra med att denna satsning nu blir offentlig.
En liten kuriosa i sammanhanget är att den som ansvarar för grafiken på TV4 nyheterna antagligen saknar koll på det mesta. Inslaget presenterades med att den "Rödgröna alliansen" kommer med förslag. Det hela illustrerades med den borgerliga alliansens logotyp. Märkligt och något förvirrande för de som kanske inte hänger med i alla svängar inom politiken.

Politikerbloggen, Aftonbladet, Rödgrön, SVD, SVT, Intressant?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte enklare att se till att de fattiga föräldrarna slutar röka och dricka istället för att bara ge de mer pengar?

Anonym sa...

Toppen!
Självklart ska barnfattigdom bekämpas.
Var själv ett barn som växte upp som fattig i Sverige, på Regeringsgatan i Stockholm- tro det eller ej.

MEN INTE MED BIDRAG! Satsa på föräldrarna på andra vis.

Rättvisa och solidaritet undermineras av bidrag!

/Madelaine

Emil sa...

Det bästa är ju givetvis om alla kunde få arbete med en tillräckligt hög lön att leva på. Men de som är arbetslösa eller framförallt sjuka har ju svårt att få ihop det. Därför krävs det ju extra resurser just ekonomiskt. Det behövs givetvis en rad andra insatser i samhället för att förebygga och förhindra fattigdom. Skola och förskola spelar ju här en viktig roll till exempel.

Anonym sa...

till Anonym sa... 30 april 2010 20.53 : Precis - för det är ju ett privilegie som bara de rika ska ha. Jag vet - kan vi inte typ skaffa någon typ skatt så att dom inte har råd att åka bil i stan, eller höja bensinskatten så att dom inte kan åka bil - eller höja priserna på mat så dom inte blir så feta! Om deras inkomstskatt sänks så tror dom ju att dom har mer i fickan - osså höjer vi priserna, dom har ju råd att betala mer då. Visst ja - det här är ju redan alliansen gjort, fasen också... Vilken tur att jag inte är ensamstående, bor med en marknadsanpassad hyra, måste jobba heltid så att mitt barn får gå längre tid på dagis än vad jag är på arbetet :D Sverige dignar av idioter som yttrar sig för ATT DOM HAR RÅD MED DET. Synd bara att det blir så uppenbart att dom är arroganta egoister utan ett uns av empati i kroppen. Den enda fördelen med att vara fattig är att inse att det bara kan bli bättre med en röd-grön regering - medans ni som är rika har någonting att förlora. När det blir tillräckligt fattigt är det bara att göra som Robin Hood. Tack för ordet. Glad Valborg.

Anonym sa...

Det är ganska enkelt egentligen - mer pengar betyder mer ansvar. Kan man inte ta det ansvaret ska man inte ha mer pengar. De håller inte "eliten" med om som absolut inte vill betala för ett bättre samhälle men ändå sitter och klagar på hemlösa, alkoholister, knarkare, socialbidragstagare och "dom som inte vill ha ett jobb" (du skulle aldrig ta ett jobb där lönen är så dålig att du inte kan leva på den - där du blir uttnyttjad för att du är i nöd). Vi har fattigdom i Sverige och ökande klyftor för att DE RIKA INTE TAR SITT ANSVAR!! När man står i valbåset så väljer man inte bara åt sig själv - den som tror det är egoist och borde bli omyndigförklarad. Är du del av samhället måste man inse hur ett samhälle fungerar. Tar inte de förmögda sitt ansvar kollapsar civilisationen. Gordon Brown sa: "For growth to be sustained it has to be shared". Ju mer ansvar ni tar desto mer kommers, desto fler som handlar. "jag vill inte betala för andra" - nej, men rut-avdrag och mer pengar till er själva vill ni ha - vem ska betala det tycker ni? Ni är giriga egoister, ansvarslösa och hycklande avskum - det är vad ni är - alla ni som inte vill göra Sverige till en bättre plats för alla. Fortsätter ni såhär kommer ni att få uppleva det Ryssland ni själva fruktar - för det bygger på den korruption ni göder. Äckel! // Upp till kamp!!

Medborgare X sa...

Enda sättet att bekämpa fattigdom är genom att skapa fler riktiga jobb. Jobb som ger nettoskatteintäkter!

Det är dags för ett miljonprogram för jobben!

Anonym sa...

Det är väldigt roligt med olika bloggar. Många svenskar är väldigt generösa med andras pengar men väldigt snåla mot andra privat.
I rättvisans namn borde du som är
vänster Nisse berätta för oss läsare om du någonsin har haft ett riktigt jobb och delat med Dig med dina EGNA pengar.

En invandrare som inte vill dela med sig.

Catarina sa...

många inlägg verkar handla om vuxna och om dessa ska få mer pengar, sluta röka eller börja jobba- det handlar ju om barnen här. att alla barn ska få likvärdiga uppväxtvillkor