söndag 11 april 2010

Stödet för Palestina stärkt

KF i väst har beslutat att bojkotta varor från Israel. Ett bra och efterlängtat beslut. Fler borde följa efter. Att bojkotta ockupationsmakten Israel är det enda rätta. Israels ekonomi är känslig och kan påverkas genom ett tryck utifrån. Även om det inte har en helt avgörande betydelse med en svensk bojkott så är det ändå en markering att det finns en stark opinion mot ockupation och förtryck.
Jag bojkottar nästan ingenting längre. När jag var yngre försökte jag bojkotta allt. Det gör jag inte längre. Detta av flera skäl. Det enda som jag verkligen bojkottar idag är just varor från Israel. Även om min personliga bojkott inte leder till förändringar så är det ändå varor producerade under förutsättningar som bygger på förtryck, ockupation och palestinskt blod. Det är skäl nog för att avstå.
Därför känns det bra att fler bojkottar och att det sker mer systematiskt. Det känns också bra att vi med ett kommande regeringsskifte kommer att få en tydligare propalestinsk hållning i utrikespolitiken.

DN, Jöran Fagerlund, Röda Berget, Alltid rött alltid rätt, Rödgrön,

19 kommentarer:

johnny sa...

Hm......Du borde sluta att sitta framför datorn din!!!!
Mobiltelefon använder du säkert???
Javisst ja,......det skadar ju dig själv!

Emil sa...

Jag vet att det inte alltid är möjligt fullt ut och et är därför som jag i huvudsak inte bojkottar. När man har möjlighet att bojkotta Israel så gör jag det. Bojkott är dock inte det främsta medlet i kampen för ett fritt Palestina. Den kampen måste föras på många fler fronter.

Fredrik sa...

Det minsta man kan begära är dock att butikerna man handlar på inte fuskar med märkningen. Oftast då det är avokado, tillexempel, brukar det stå spanien på prislappen, men israel på lådorna de ligger i... Jag vill i alla fall ha en ärlig chans att använda den lilla makt jag har som konsument, den makten som enligt högern är frihet. Hur man nu ska kunna köpa sig fri, men det är ett annat ämne.

Sen kan man ju fråga sig hur det kommer sig att folk försvarar det massmord som de facto pågår i israel. Det är inte ofta man slipper läsa antisemit, då kritik kommit mot landet.

Anonym sa...

Häs sitter nissar och planerar hur de ska befria Palestina. Vi araber är bara oroliga att ni vänsterkräk ska sprida vidare era gay-älskande ideal till Mellanöstern.

LÄmna Palestina i fred. Hellre ockuperat av Israel än en halv gay-bar i Palestina. Stick!

Fredrik sa...

stor humor! hahaha

Anonym sa...

Läktarfolket brukar vara bäst på fotboll - enligt dem själva alltså....

Friskytten sa...

Okej, jag gillar inte heller Israels behandling av palestinierna och deras ockupationspolitik.
Men varför är det alltid Israel som ska bojkottas?
Det finns ju så många andra länder, vars politik också är vidrig.
USA:s krigföring i Irak och Afghanistan, samt deras stöd av en rad förbrytarregimer i världen.
Rysslands krigföring inom gamla Sovjet.
Frankrikes fortsatta kolonialpolitik.
Det finns hur många länder som helst som behandlar sina medborgare som skit. I stort sett hela Mellanöstern och Afrika, Kuba, Burma, Kambodja, Vietnam osv osv.
Jag vet att mitt samvete skulle må bättre om jag bojkottade dem alla, men jag kan inte förstå varför man ska ge sig på just Israel.

Emil sa...

Visst finns det en massa länder som agerar felaktigt, förtrycker och förföljer folk. Få exempel är så uppenbara som den Israeliska ockupationen av Palestina. Det är ett uppenbart brott mot såväl internationell lag som mot mänskliga rättigheter. Det är en ockupation som bygger på rasism och och stöld av palestinsk egendom. Därför har det väl blivit en viktig symbol men också för att det är så uppenbart. Detsamma gällde ju frågan om Sydafrika när det begav sig. Det var så uppenbart att det var fel. Men det finns ju som sagt många andra exempel som förtjänar att uppmärksammas mer. Inte minst gäller det frågan om Marockos ockupation av Västsahara och behovet av att stödja Polisario i deras kamp för självständighet.

Det är förvisso på många sätt enkelt att "sitta på läktaren" och ha synpunkter och försöka agera i marginalen. Men vad är alternativet? Inte bry sig? Inte agera? Inte försöka påverka det som man kan påverka? Det finns ju de som mer handgripligen reser till Palestina via t.ex. ISM och agerar mänskliga sköldar som hjälper t.ex. palestinska barn att komma till skolan utan att bli skjutna av Israelisk militär. Alla har inte den möjligheten, men de som gör denna typ av insatser är verkligen hjältar i mina ögon, även om deras insats inte heller leder till ett fritt Palestina men det är ju en tydlig solidaritetshandling.
Vad gäller frågan om vänstern som vill stödja palestina så är nog min uppfattning att de flesta palestinier uppskattar allt stöd som kan komma från utlandet. Det handlar ju inte om att påtvinga någon någonting annat än ett fritt Palestina som faktiskt styrs på det sätt som Palestinierna vill. I Gaza innebär det ju t.ex. att Hamas har makten. Det motsätter jag mig inte.

nallen sa...

Känner du till dekalen "I've made up my mind and don't confuse me with facts?"
Idag är Förintelsens dag. Radion är på, i mitt kök i Jerusalem. Överlevande berättar om vad som hände, där.
Nazisternas behandling av Europas judar började med åratal av systematisk demonisering. Judarna valdes ut för särbehandling.
I Mellanösternkonflikten finns två narrativ. Mitt låter helt annorlunda än det du anammat. Som jag ser det är du inte för ett fritt Palestina. Du är emot Israel. Kan man verkligen stödja ett fritt Palestina och acceptera Hamas religiösa tyrrani? Blir det ett fritt Palestina? För vem då, kvinnorna? Bögarna? De intellektuella? En bojkott av israeliska produkter drabbar alltid den arabiska befolkningen som helt förlitar sig på Israels ekonomiska initiativ. Under täckmantel av lojalitet med Palestinierna dömer du dem till fattigdom och bakåtsträvande, huvudsaken är att du får ge Israel fingret.

Fredrik sa...

Nallen: kan man vara för Israel med dina argument?

Nej just det.

Att befria palestina är samma sak som att tvinga er att ingå i en sekulariserad stat där religion är sekundär. Ni klarar er uppenbarligen inte själva, för då måste ni mörda era landsfränder, och skylle ifrån er om de ger igen.

Ingen förtjänar det ni ger eller det fruktasvärda 30 och 40-talets vansinne. Men det ger er INTE rätten att mörda palestiner. Vad bögar har med sakern att göra är de tingen som vet.

Emil sa...

jag är inte emot staten Israels existens. Jag är emot att staten Israel ockuperar mark som tillhör andra enligt internationell lag. Den marken ska lämnas tillbaka.

Jag delar inte Hamas politiska uppfattning liksom att jag inte delar den politiska uppfattningen hos den Israeliska regeringen. Dock är ju båda utsedda av sin befolkning och det får man som utomstående acceptera. Det är dessa som företräder landet (även om den palestinska situationen är lite rörig...) och är dessa som man får förhålla sig till. Hur palestinierna vill styra sitt land måste de ju själva få bestämma även om jag önskar ett annat styre än Hamas givetvis.

Bojkott är ju inte helt enkelt. Det har jag tidigare påpekat. Dock måste man ju se till hur man kan stödja det Palestinska folket på andra sätt genom bistånd och annan hjälp.

Förintelsen har ju inte någonting med Israels ockupation att göra. Det är märkligt att det alltid dyker upp i diskussionen. Jag kan min historia minst lika väl som du och har också en stark känslomässig och personlig koppling till det som nazisterna utsatte europa och då inte minst judarna för under andra världskriget.

nallen sa...

Jag är givetvis tacksam att du inte är emot Israels existens. Jag, och många med mig, tycker att Sverige har rätt att existera.

Det är inte märkvärdigt att jag drar upp förintelsen. Jag behöver inte förintelsen för att rättfärdiga Israels existens. Jag drar en paralell mellan vänsterns förblindade Israelhat och Tysklands demonisering av judarna. Du demoniserar Israel. Som du själv påpekar, bojkott är inget bra redskap, men i Israels fall gör du ett undantag.
Du kan din historia, men min mamma satt i Warsawas getto. The fact that I'm paranoid doesn't mean that they are not after me.

Emil sa...

På vilket sätt demoniserar jag Israel. För att jag påstår att de bryter mot internatinell lag och ockuperar Palestinsk mark?

Min farfar torterades i nazisternas läger så jag vet nog vad historien handlar om också. Förintelsen och nazisternas härjningar kan aldrig rättfärdiga felaktigt handlande idag. man kan abslut inte förneka att det finns antisemitism runt om i världen. Det är t.ex. skrämmande att se utvecklingen i Ungern där ett antisemitiskt och antiromskt parti tar plats i parlamentet. Men det är inte antisemitism att kritisera Israels förda politik vilket många försöker hävda.

nallen sa...

Som ett litet exempel får följande citat ur din text mig att undra om du inte är en gnutta fientlig mot Israel "agerar felaktigt, förtrycker och förföljer folk. Få exempel är så uppenbara som den Israeliska ockupationen av Palestina. Det är ett uppenbart brott mot såväl internationell lag som mot mänskliga rättigheter. Det är en ockupation som bygger på rasism och och stöld av palestinsk egendom."

Jag håller med om att Israel borde lämna största delen av Västbanken. Däremot tycker jag det ligger i betraktarens ögon om Västbanken är ockuperad eller inte, se följande: http://www.aijac.org.au/resources/reports/international_law.pdf

Visst har FN upprepade gånger röstat igenom resolutioner som deklarerar att Västbanken är ockuperad. Samtidigt behöver man inte vara alltför bra på matte för att förstå hur 21 medlemmar i arabligan+alla andra muslimska stater+tredje världens länder alltid röstar igenom vissa beslut.

Demoniseringen ligger i att du målar upp en bild av Israel som en fasciststat. Israel är en demokrati. Vi har pressfrihet, trosfrihet, jämlikhet mellan könen. 24 av 120 Knessetledamöter är araber.

Man behöver inte ge sig av till Ungern för att hitta antisemiter. Försök att vara öppet judisk på gatan i Stockholm. Bär du Davidstjärna, kippa på huvudet eller en kasse med hebreisk text blir du trackad eller åker på spö.

Fjärran vore det mig att säga att vårt lidande nu ger oss rätt att behandla andra på samma sätt. Jag ryser vid tanken. Men så är det heller inte här. I en väpnad konflikt händer det tragedier. Men nidbilden av Israel som en förtryckarstat är ett fantasifoster, ett politiskt verktyg för att uppnå ett mål.

Emil sa...

För det första delar jag problemen med antisemitism. Det finns även i Sverige. Det är ett problem som måste bekämpas och motarbetas på alla fronter. Man får heller aldrig ta kritiken mot Israel som en ursäkt för att angripa judar som har skett även i Sverige.

Jag hävdar dock att det som den palestinska befolkningen utsätts för är ett förtryck av den grad att det kan vara svårt att hävda att det inte ligger någon typ av rasism i grunden för detta agerande.

Det är ju dessutom en klar underdrift att hävda att det i väpnade konflikter händer tragedier. definitionen av väpnad konflikt kanske varierar men det är ju Israel som ockuperar Palestinsk mark och bygger murar på palestinsk mark för att spärra in ett helt folk. Om man tar det senaste angreppet mot Gaza så är det ju knappast rimligt att beskriva det som en väpnad konflikt om man ser till antalet dödsoffer och vilka metoder som Israel använde sig av. T.ex. att bomba med vit fosfor mot civila är inte bara en tragedi utan det är också ett brott mot de mänskliga rättigheterna och internationell lag.

nallen sa...

Så hur kommer din kamp mot antisemitismen till uttryck? Brukar du hjälpa till att vakta utanför synagogan? Brukar du debattera eller skriva inlägg om den saken? Vänsterns avståndstagande från antisemitismen är endast läpptjänst, och den oheliga alliansen mellan vänstern och reaktionära högerkrafter är ett faktum.

Varför kallar du Israel rasistiskt? Palestinierna vill inte samexistera med Israel. Är de rasister? Vi är två folk som kämpar om samma land. Konflikten handlar inte mer om ras än någon annan konflikt i världen. Men det låter bra att anklaga Israel för rasism.

Om mellanösternkonflikten är en tävling i lidande så vinner Palesinierna med hästlängder. Palestinierna lider av de beslut deras egna ledare fattar, och över vilka de inte har någon kontroll. Du har rätt i att de var få dödsoffer under de sju åren södra Israel anfölls med raketer från Gaza. Men livet där var outhärdligt. Hamas provocerade mycket systematiskt fram anfallet mot Gaza. När det inte räckte att skjuta mot Sderot, skjöt de mot Ashkelon och hotade även Tel Aviv. Till slut kom svaret. Jag kan och vill inte försvara användandet av vit fosfor. Men det är helt klart att Hamas offrade sina civila och använde dem som lockbete för att få PR poäng. Och du visar att de hade rätt.

Muren är ett stort problem för den palestinska befolkningen. Samtidigt har terroristattackerna inne i Israel minskat med över 70% sen den byggdes. Om du, i stället för den enfaldiga bojkotten, skulle dra igång en kampanj för att uppmuntra palestinierna att sätta sig ner vid förhandlingsbordet, skulle vi kunna riva muren.

Anonym sa...

Palestinas största problem är Islam. Enligt Islam ska alla Judar kastas ut i Medelhavet.
Det är svårt för en varaktig fred då....

Emil sa...

Jag har under många år arbetat med de antirasistiska frågorna. Inte fullt så mycket de sista åren tyvärr. Det kan nog vara ett resultat av att jag har småbarn och det kunde under perioder vara otrevligt med de hot och våld som man utsattes för (kanske själviskt men tyvärr sant). Under flera år arbetade jag också med tidningen Expo som är väl läsvärd även idag. Vi har ingen synagoga i Linköping och tyvärr är det länge sedan som jag besökte Synagogan (den på söder) i Stockholm. Jag gör nog vad jag kan i dessa frågor. Det är fel person att försöka ifrågasätta vad gäller det. Mitt engagemang är djupt och äkta. Antisemitismen måste bekämpas. Alla kan göra mer, även jag. Men jag har inte heller någonting att skämmas för.

Vad gäller Hamas "provokation" så är det ju lite märkligt. Man måste ju fråga vad som kom först. Israels ockupation eller Hamas raketer.

Att agera som Israel gör gentemot palestinierna uppfattar jag vara ett tydligt uttryck för att man anser att man har rätt att behandla en folkgrupp sämre utifrån att de tillhör just en annan folkgrupp. Detsamma gäller ju de araber som bor i Israel. De upplever ju att de blir starkt ifrågasatta och utsatta just på sin etniska tillhörighet.

Jag önskar också att parterna kan sätta sig vid förhandlingsbordet. Dock uppfattar jag att det inte enbart är Hamas som försvårar detta utan den generella politiska inriktningen i Israel går starkt åt fel håll. De krafter som för några år sedan ingav hopp känns nu betydligt svagare och att "hökarna" har stärkt sina positioner starkt. Fortsatta bosättningar, byggande av muren, kriget mot Gaza och så vidare flyttar antagligen en möjlig fred långt fram i framtiden. Jag är tyvärr inte optimistisk vad gäller detta.

Emil sa...

Det blev mycket idag. Jag uppskattar också diskussionen även om jag tror att vi har ganska olika ståndpunkter. Jag har parallellt fört en debatt kring Romernas situation i Europa som varit mindre saklig och mindre intressant än dina inlägg.

Min uppfattning är inte att vänsterns svikit Israel. Vänsterns ställningstagande är som jag ser det det enda möjliga idag. Så länge ockupationen pågår så kan inte jag stödja den Israeliska politiken.