tisdag 27 april 2010

Äntligen satsningar på välfärden

Dagens besked från partiledarna från oppositionen är glädjande. Även om det inte specificeras fullt ut så är det en försmak av en positiv budget som kommer om några dagar på nationell nivå. Det är tydligt att vi får två tydliga alternativ att välja på. Antingen borgarnas fortsatta nedrustnings och orättvisepolitik eller en politik som syftar till att satsa på en bättre välfärd och ökad jämlikhet. I artikeln skriver partiledarna bland annat:

Vår gemensamma syn är att skatt ska betalas efter bärkraft och välfärd fördelas efter behov. Med höga ambitioner för välfärden kommer de med goda inkomster att behöva bidra mer.
/…/
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ser stora behov i välfärden under de kommande åren. Vi har som mål att kvaliteten i den offentliga sektorn ska förbättras, särskilt inom sjukvården, äldreomsorgen och skolan. Det ska bland annat ske genom ökad personaltäthet, satsningar på fortbildning och kompetensutveckling.
/…/
Att investera i välfärden är avgörande för att öka jämställdheten i Sverige. Kvinnorna är ofta de första som känner av konsekvenserna av regeringens politik. För att kunna jobba är många kvinnor beroende av att barnomsorgen fungerar, att äldreomsorgen går att lita på och att sjukvården levererar det den ska. När välfärden inte fungerar måste hushållen lösa mer själva och det innebär oftast att kvinnorna får dra ett tyngre lass.
/…/
Totalt beräknas vår välfärdssatsning medverka till 10000–15000 fler jobb i välfärden i kommuner och landsting. Med våra satsningar, exempelvis på generationsväxling i äldreomsorgen och traineeprogram i välfärden, stärker vi kvaliteten i välfärden genom kompetenshöjning hos personalen samtidigt som vi ger unga en väg in i arbetslivet. Vår satsning på välfärden möjliggör en tryggare vård och omsorg för äldre, mindre barngrupper i barnomsorgen och fler utbildade lärare kring barnen i skolan.
/…/
Valet 2010 är ett vägval för Sveriges kvinnor och män. Det handlar om vilken färdriktning vi ska ta tillsammans. Då ställs vår rödgröna politik för fler jobb och en starkare välfärd mot Moderaternas politik med stora skattesänkningar och ökade klyftor.

Jag kan dessutom, då jag som sett helheten i budgeten, avslöja att allting är finansierat och klart. Det kommer dessutom fler bra satsningar under veckan eller när budgeten nu presenteras…

SVD, Alltid rött alltid rätt, Rödgrön, Kent Persson, Mats Engström, S-buzz, Röda berget, Roger Berzell, In your face, Aftonbladet, AB2, Joakim Hörsing, Rödgröna i Östergötland,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller inte med dig. Framåtanda och liknande måste belönas. Vi har redan en bra välfärd och alltför högt skattetryck passiviserar folk och gör det mindre lönsamt att vara framåt.

Delad fattigdom ska vi inte ha i Sverige. Den som arbetar ska tjäna mer än den som inte arbetar.

/ Nisse

Emil sa...

På vilket sätt skulle framåtanda inte belönas med de förslag som nu presenteras? Det är ju inte heller någon som påstår att man ska tjäna exakt lika mycket när man inte jobbar som man gör det. Dock ska man inte tvingas leva på ekonomiskt bistånd bara för att man blir sjuk t.ex.