torsdag 29 april 2010

Rimligt att inte göra som KD med bensinskatten

Jag är ofta en stark anhängare av flera typer av höjningar av skatter. Då främst de som kan leda till en bättre och rättvisare fördelning av samhällets resurser. Det finns också skatter som är bra då de begränsar dåliga sakers inverkan på våra liv eller natur. Ett exempel är ju miljöskatter av olika slag. De syftar ju till att minska skadan eller åtminstone att det ska kosta att skada.

Bensinskatten är ju en tydlig sådan skatt. Det är inte bra för miljön att köra bil som går på bensin. Därför är det rimligt att man betalar för den skada mån åsamkar. Dock måste det alltid vara ett viktigt övervägande mellan skatteuttaget och den folkliga legitimitet som man kan uppbringa kring denna skatt. Helt ärligt tror jag att just bensinskatt är svårt att vinna ett stort stöd för. Även om nu de rödgröna föreslår kompensatoriska inslag i form av höjda reseavdrag så kommer inte så många gilla denna skatt. Det är lite som med fastighetsskatten som fortfarande finns kvar men bara det att de rikaste har fått kraftigt sänkt skatt.

Oavsett möjligheten att få stöd för bensinskatten är det ju fullt rimligt och bra att förslaget presenteras nu. Man vill ju inte göra som kristdemokraterna. Innan förra valet lovade de sänkt skatt på bensinen men bara någon månad efter valet gick de med på en skattehöjning. Det är ju direkt ohederligt.

AB1, AB2, AB3, SVD1, SVD2, Röda Malmö, DN, Röda berget, Rödgrön, Rödgrönt Östergötland, Intressant? Joakim Hörsing,

Inga kommentarer: