söndag 4 april 2010

Att slå ett barn

Att slå barn är aldrig okej. Dock verkar det som att alla inte omfamnar den tanken. SVT visade ikväll ett viktigt program om hur samhället verkar ändra ståndpunkt eller fokus vad gäller barnmisshandel.
Jag uppmärksammade tidigare i år ärendet med Ronald Fasth, pensionären som gav en tolvåring stryk, och mötte då en rad ståndpunkter som förvånade mig. Flera personer hävdade att jag inte kände till alla fakta och om jag visste det så skulle jag ändra åsikt i detta fall. Vidare var det flera som hävdade att jag antingen var en moralkärring eller att jag var omanlig. Det var få argument i sak men många tyckte uppenbarligen att man skulle få slå barn.
När dokument inifrån nu åter uppmärksammar detta problem är det tydligt att samhället är på väg åt ett helt galet håll. Det finns en klar strömning, som dessutom får genomslag i domstolsväsendet, att man kan ursäkta vuxnas våld mot barn. Detta har inte minst påhejats från politiskt håll där Folkpartiet hejat på utvecklingen med sitt tydliga antibarnbudskap.
Eftersom det uppenbarligen är många som engagerar sig för rätten att slå barn så hoppas jag att ni hittar hit igen och då svarar på några enkla frågor:
När är det rätt att slå ett barn?
När är det rätt att slå en vuxen?
Är det någon skillnad på att slå ett barn eller vuxen?
När får jag eller någon annan slå dig?

Intressant
, Rödgrön

6 kommentarer:

Fredrik sa...

När är det rätt att slå en vuxen? Enkelt, när de säger emot och inte ställer sig i ledet 8)

eeh

Våld löser inga problem, det trodde jag alla var överens om.

Emil sa...

Det är oroande många som tycker att det är rätt att slå barn. Det känns som att vi flyttat tillbaka femtio år i tiden vad gäller den frågan.

Wonder Warthog sa...

När är det rätt att slå en vuxen? Ja, jag måste erkänna att jag älskar boxning....

Det är aldrig rätt att slå ett barn! Vad är det för jävla inställning som fått fotfäste nu igen att man har någon slags överhöghet över barn och att man äger rätt till vilka metoder och beslut som helst i barnuppfostran. "Mitt"barn my ass!

Emil sa...

Det kan jag också göra. Likaså när det gäller hockey. Dock kan man ju alltid hävda att det finns ett visst medgivande då och därmed torde det vara okej.

Fredrik sa...

rev inte nya zeeland upp ett förbud mot barnaga nyss? Där en kvinna använde sverige som avskräckande exempel?

idioter

Emil sa...

nya zeeland känns väldigt sällan som ett föregångsland.