fredag 16 april 2010

Listan på fel kan göras lång...

Aftonbladet listar fem punkter som kan göra det svårt för den borgerliga regeringen att bli omvald. Men som så ofta missar de ju en massa saker. Här är några:

Fattigdomen,
Sjukförsäkringarna,
Arbetslösheten,
Försämringarna i välfärden,
Orättvisorna,
Miljöpolitiken,
Införandet av övervakningssamhället,

Listan kan ju göras hur lång som helst. Det är helt enkelt politiken som är problemet. Det är den som vi förhoppningsvis röstar bort i september.

7 kommentarer:

Monica sa...

Du vet väl att avlyssning och övervakning var anledningen till att bla. helikopterrånet klarades upp? Man har även lyckats förhindra flera grova rån, pga. avlyssning av misstänkta kriminella.
Kameror på bussar har gjort resan säkrare för passagerare.
Vad har du för problem med detta?
Klart att ingen vill ha övervakning, men det råare samhället gör detta nödvändigt.
De andra punkterna du listar upp är precis det som Alliansen lyckats med, så om du har andra åsikter så måste du precisera vad som inte är bra.
Arbetslösheten, t.ex. den har jämfört med övriga Europa SJUNKIT i Sverige under mandatperioden.
Men ta övervakningen först, är du snäll, så tar vi punkt för punkt.

Anonym sa...

Oo fan, så stasi övervakningalagarna (FRA,IPRED) a` la forna DDR har löst helikopterrånet?. Jag tillåter mig att tvivla. Dock ett ädelt försök att försvara denna sjuka regering. Sedan har du helt rätt, Emil, listan kan sannerligen göras lång. Fast en sak jag aldrig (helt ärligt) trodde alliansen skulle genomföra var massavlyssning/övervakning av svenska folket och ta bort integriteten. Det andra är dock ingen nyhet, bara gammal klassisk högerpolitik.

Mot en ny regering!

Monica sa...

Varför tror du polisen vill ha övervakning till hjälp för att lösa grova brott?
Tyvärr har vi bara två val, att hjälpa rättsväsendet eller att hjälpa de kriminella.
Vilket väljer du?
Och börja nu inte svamla om annat, utan svara på frågan, eller kom med konstruktiva förslag.

Emil sa...

Att polisen övervakar och spanar på brottslingar (eller misstänkta sådana) är det nog få som är emot. Det som den borgerliga regeringen infört är ju dock att man tillåter spaning på allt och alla utan misstanke. Det är ju fullt jämförbart med att man tar bort brevsekretessen som vi har i Sverige. Vi låter posten, innan den delar ut breven, läsa igenom all post för att säkerställa att det inte är något fuffens som man skickar.
Jag är också skeptsik till den kraftiga ökningen av kameror på allmän plats och i t.ex. bussar. Om man tar det senare som exempel så har ju motivet varit att man vill skydda bussförarna mot rånförsök inte allmänt bråk på bussen. Dock har man ju hittat andra betydligt bättre lösningar som kontantfria bussar vilket gör att man slipper övervakning. Kameraövervakning har ju inte heller någon bevisad brottsförebyggande effekt.

Sverige är inte heller brutalare idag än för tio år sedan. Det finns ju inte någon statistik som stödjer detta. Snarare är det en bild som spridits om att så skulle vara fallet men det är ju inte korrekt.

Anonym sa...

Emil skrev väl ungefär det jag tänkte göra. Det handlar ju inte om att "hjälpa polisen", när man utan misstanke av brott vill avslyssna hela befolkningen. Jag har inga problem med att polisen övervakar brottslingar eller misstänkta, tvärtom. Man måste kunna hålla i sär de två sakerna.

Monica sa...

Debatten kommer av sig när jag istället för att argumentera, måste korrigera direkta sakfel i din text.
(iofs inget ovanligt när man debatterar med V)
När det gäller våldsbrott och sexualbrott, så har dessa ökat närmast lavinartat i Sverige de senaste 50 åren. Vänstern menar att ökningen beror på ökad benägenhet att anmäla, men då de flesta anmälningar om våldsbrott görs på sjukhusen så faller den teorin ganska snabbt.

Emil sa...

Statistik kan ju alltid användas på lite olika sätt. Men om man tittar på antalet våldsbrott med dödlig utgång så rapporterades ju senast i veckan att de hade halverats i Stockholm sedan i början av 1990-talet. Inte en drastisk ökning. Tvärtom. Människor idag upplever att samhället är råare och våldsammare än förr. Men skillnaden är inte avgörande när det gäller de absolut grövsta brotten. Man ska dock inte förringa människors oro. Men de blir ju inte mindre oroade av att man övervakar dem i högre utsträckning.

En intressant ingång om jag tolkade dig rätt är alltså att vi ska tacka regeringen för ny övervakningslagstiftning som gjorde att man kunde gripa de som utförde helikopterrånet. Kan du ange vilken lagstiftning som gjorde detta möjligt.

I ditt första inlägg påstod du att arbetslösheten i Sverige har sjunkit. Har du missat att vi har en massarbetslöshet som ligger flera procent högre än för tre år sedan. När den borgerliga regeringen kom till makten så hade arbetslösheten sjunkit under en längre tid för att sedan växa till rekordnivåer utan att man väljer några som helst aktiva åtgärder från regeringen för att komma tillrätta med detta.