måndag 8 mars 2010

Varför är det så tyst om RUT?

Det har varit en rasande debatt i bloggvärlden, i tidningarna, i televisionen och var helst man kan tänka sig den sista veckan. Men nu är det tyst och dött på högerkanten. Jag har gått igenom de mest länkade borgerliga bloggarna och inte hittat någon som kommenterar Roland Spånts artikel i Svenska Dagbladet igår. Det är inte så att alla dessa bloggare hade en skön söndag framför TVn och tittade på Vasaloppet. Nej flera har kommenterat andra saker i svenska dagbladet till och med på sin blogg. Men inte Spånts artikel. Vad kan det bero på? Varför denna tystnad? Kan fakta göra så ont att till och med de ivrigaste borgarna som inte drar sig för någonting i debatten blir tystade.

Joakim Hörsing frågar samma sak. Vart tog ni vägen?

Här är ett gäng bloggare som inte valt att ta debatten kring Spånts artikel:

Mina moderataKaremeller, Kent Persson Magnus Andersson, Dick Erixon, Per ankersjö, Tokmoderaten, Federley, Rasmusliberal, Peace, Love and Capitalism, Johan Ingerö,

12 kommentarer:

bengt sa...

Inlägget från Spånt kom så sent som igår. Gissar att folk inväntar kritik mot det från andra ekonomer innan de bildar sig en klar uppfattning.

Ser ingen poäng med att dra förhastade slutsatser.

Emil sa...

Det brukar sällan vara så att det i bloggvärlden är någon som sitter och väntar och funderar si vidare länge innan man kommenterar någonting. Oavsett vad det än må vara. Det är dessutom så talande att det är väldigt många från "vänstern" som kommenterar artikeln samtidigt som jag inte hittat någon från den borgerliga kanten. Det är faktiskt mycket ovanligt att det inte skett inom ett dygn.

bengt sa...

Det är givetvis mycket lättare att okritiskt hålla med någon i förbifarten än att försöka formulera saklig kritik.

Jag har sett NOLL vänsterbloggar som grävt djupare i Spånts siffror och problematiserat vad han gjort.

Emil sa...

Det är väl kanske det som de borgerliga bloggarna borde ha gjort och det är ju det jag förvånas över att de inte gör. Jag tycker för min egen del att Spånts uppgifter verkar vara trovärdiga. Dessutom känns de ju mer trovärdiga än ALmegas som regeringen bygger sina teorier på.

bengt sa...

Ditt eget inlägg fördjupar sig inte i sakfrågan alls. Det går inte att avgöra om du läst mer än rubriken på artikeln. Ändå kräver du att andra ska hunnit dissekera artikeln... på ett dygn, en söndag. Allvarligt? Vad väntar du dig?

Emil sa...

Jag ställer inte några krav på någon, men det är ju mycket sällan som någonting går så okommenterat förbi som denna artikel. Jag antar att det betyder att Spånt träffade en öm punkt. Om man tittar på hur bloggdebatterna har sett ut de senaste två veckorna kring denna fråga så har mängden inlägg ¨från båda sidor varit väldigt många. Alla grepp för att försvara eller motsätta sig avdraget har tagits till. Ingen artikel har varit för svår, for kort eller för liten för att inte kommenteras. Här kommer det nu en artikel som hävdar att det som regeringen sagt, som intresseorganisationen ALmega sagt, som alla de fyra borgerliga partierna sagt, landets borgerliga ledarsidor sagt är i sak helt fel. Och detta påstående blir inte bemött på en enda punkt. Jag skulle hävda att det är ytterst ovanligt i denna tid då snabbheten premieras stort. Flera av de bloggare som är mest aktiva kommenterade en rad andra artiklar i SVD väldigt snabbt och de frågorna var minst lika komplicerade som denna.
Jag förstår att du får svårt att försvara att inte någon klarat av att hantera Spånts artikel och har därför överseende med att du kommer med någon form att personangrepp mot mig och det jag skriver:-)

bengt sa...

Ditt inlägg är ett klassiskt "eftersom det är så tyst så måste vi ha rätt!"-inlägg. Dvs du kräver dina motståndare på svar, bildligt talat. Men det rör sig som sagt om nya beräkningar och har gått ett dygn. Vanligtvis finns mer att stå på i diverse frågor och i detta fall tar det tid att bemöta.

Personangrepp? Förtydliga gärna vilka personangrepp jag kommit med.

Jag försökte klargöra är att man kan hålla med Spånt genom att skriva en kort länk på twitter: "Titta vad bra en doktor i ekonomi skriver om RUT!". Men om man vill kritisera det han skriver krävs mycket, mycket mer. Därför är det just nu 99% vänsterbloggare som länkar till Spånt.

Du får troligtvis vänta tills andra nationalekonomer bemött Spånt innan det blir en vettig debatt med två sidor. Därför blir det litet fånigt att anklaga motståndarsidan för att vara så tyst, redan.

Emil sa...

Då ser jag fram emot den debatten även om jag känner mig tveksam till att den kommer utifrån den faktiska tystnad som nu råder. Det är som jag skrivit tidigare ytterst ovanligt att någonting sådant får stå oemotsagt så länge oavsett vad det är för typ av uppgifter.

bengt sa...

Vet inte om du har något annat jämförbart exempel på hur första dygnet sett ut efter att någon kommit med helt egna siffror i en debatt? Jag tror att standard är att viss osäkerhet råder i början och att de som håller med hörs mer än de som inte gör det. När Almega släppt sina siffror tog det väl också ett tag innan vänstern började kritisera på allvar.

Emil sa...

Det är ju bara att gå in och kolla andra artiklar som publicerats som har haft ett svårbedömt innehåll. jag valde en som jag uppfattade som lika svår att ha några direkta vetenskapliga belägg för att kritisera men som ändå lyfter en komplex fråga. Fackförbundet ST pesenterade en artikel på DN-debatt där de kritiserade regeringens sätt att hantera sjukskrivningsreglerna. Där kommenterades denna artikel av flera av de mest aktiva borgerliga bloggare som jag pekat på samma dag som den publicerades.
Det är iofs ett tunnt belägg för min sak. Jag har varken tid eller ambition att gräva djupare kring den saken. mina erfarenheter säger dock att den tystnad som råder säger någonting. Det är som jag uppfattar det ovanligt att man inte bemöter eller ens berör frågan.

*Q* sa...

Det är väl sällan någon kommenterar det som är negativt för ens egen sak.
Eller hur?

Även om jag stenhårt håller mina åsikter på vänsterkanten så är jag övertygad om att det finns fel och brister där också.

Ska man hålla med om ALLT, och söka det helt felfria skull man inte kunna rösta alls.

Men faktum kvarstår - högern har mycket mer fel. I nästan allt vill jag påstå ;-)

Emil sa...

Det är väl korrekt att det är så, men det mesta brukar ju vridas och vändas i debatten på nätet från alla håll och kanter. Men inte i detta fall.