tisdag 16 mars 2010

Gränsen mellan extremhögern och moderaterna har alltid varit flytande

Sverigedemokraternas riksdagslista består till största delen av gamla moderater visar SVD i en artikel idag. Inte så förvånande. Moderaternas yttersta högerflygel har alltid nöjt sig med att få verka i skymundan och ha ett visst inflytande i partiet. I regeringsställning har retoriken, men inte politiken dock, ändrats så att många inte känner igen sig. Detta har gynnat SD som med sin retorik fångar upp de moderata strömningar som gavs uttryck för i det berömda valstugereportaget för två år sedan. Med all önskvärd tydlighet kunde man då visa på att det var utbrett med rasistiska tankegångar i de moderata leden. Slutsatsen som man kan dra är väl att avståndet mellan den accepterade högern och extremhögern inte alltid har varit så stort. Det har ju länge funnit en gränsland där många inom högern även varit organiserade i ljusskygga organisationer där man flitigt blandat rasister och fascister med "repektabla" högermän (för det handlar ju nästan alltid om män). Därför är det kanske bara naturligt att SD hämtar personer som är politiskt skolade inom moderaterna.

SVD, Alltid rött alltid rätt, Jonas Sjöstedt, Ulrika Falk, Röda Berget, Aftonbladet, Intressant

14 kommentarer:

Anonym sa...

http://svt.se/2.33782/1.1928406/stefan_moller_avgaR alltid trevliga killar.

Illwill sa...

"Vänsterpartist"

Ok, ingen idé att kommentera här. Kommunister lär sig aldrig, samma som de religiösa, bortkastad tid att försöka argumentera med logik mot er.

Ha det.

Anonym sa...

"Helt central för oss är också FN:s deklaration om de mänskliga fri- och rättigheterna. Partiet tar starkt avstånd ifrån diskriminering av människor på grundval av kön, religiös och politisk tillhörighet eller etnisk bakgrund."
http://www.sverigedemokraterna.net/asikt_text.php?action=fullnews&id=317

Anonym sa...

SD är extremhöger?!....hmmm ok.

En annan sak; undrar om du kommer vara lika kaxig i dina åsikter när vi snart har 2-3 miljoner muslimer i detta landet och din dotter och fru tvingas gå klädd i slöja etc etc. Anpassningen till islam har redan börjat. Hur tror du det kommer se ut om 15-20 år om det inte görs något? Vet du t ex att islam är en aggressiv religion med politisk agenda?

Läs på lite om situationen innan du pratar skit om SD. Men det vill du väl inte eftersom din fina världsbild då riskerar att raseras. Verklighetsförnekare som dig, som inte kan se längre än näsan räcker kommer troligtvis vakna för sent och sälja ut mänskligheten till islam.

Men det är klart, du kanske redan har konverterat och scenariot ovan är något du önskar dig.

JAG är ateist och gör det inte!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

"Gränsen mellan extremhögern och moderaterna har alltid varit flytande"...vad är det för trams? För att citera den gamla räven A Björck - Bloggaren ska lära att veta hut. Gränsen mellan vänster och paranoida konspirationsteorier kan däremot flyta friskt.

Emil sa...

Det är märkligt att så fort man berör frågor som rör religion, rasism eller sverigedemokraterna så söker sig omedelbart en mängd hätska, osakliga och för ämnet irrelevanta kommentatörer till bloggen. Det kanske finns någon slags radar som lockar in dessa. Dock är ju min ambition att svara de flesta.

Illwill har ju faktiskt ett roligt inlägg om att inte kommentera här men ändå väljer att göra det. Den logiska kullerbyttan är ju underhållande.

Vad gäller sverigedmokraterna så är ju deras i närtid politiska historia och politiska praktik tillräcklig för att man utan problem kan klassificera SD som ett högerextremt parti. Det är nog de flesta utom SD överens om.

Vad gäller frågan om Islam känner jag inte alls någon oro för att det svenska samhället skulle bli islamifierat på något sätt. Däremot är jag djupt oroad över den hets som idag bedrivs mot landets muslimer. Muslimer i allmänhet är ju som kristna i allmänhet. Sedan finns det ju livets ord bland de kristna liksom att det finns mer extrema grupper inom den muslimska gruppen men de representerar ju bara en liten del av gruppen.
Den hets som sådana som du bedriver är ju den som möjligen kommer att leda fram till ökade motsättningar som drabbar muslimer - inte andra grupper.

Jesper sa...

Tiden flyger, valstugereportaget var för sju och ett halvt år sedan.

Anonym sa...

Ektremhögern är knappast SD. Däremot tror sig vänsterpartister att tjäna på att måla ut sverigedemokraterna som det. Är det t. ex. extremt att förbjuda burka på allmän plats? Ska vi ha vandrande tält på gatorna? Och hur extremt är inte detta i så fall?

Sanningen är att det är multikultiliberalismen som är extrem om något.

Emil sa...

Vad gäller att gränsen varit flytande så har det ju varit det i den meningen att moderater inte sällan varit organiserade även i andra organisationer på den mer extrema högerkanten. Det är ju ett tag sedan det uppmärksammades men föreningar som Svensk-Chilenska föreningen, Ungsvenska klubben, Demokratisk allians och så vidare.
Allt finns ju väl dokumenterat. Bland annat i böckerna Svensk överklass och högerextremism under 1900-talet, Svensk överklassnazism och Överklass, nazism och högerextremism Karl N Alvar Nilsson. Journalisten och författaren Stieg Larsson har bland annat recenserat en av dessa och det kan man läsa här: http://www.expo.se/2003/48_163.html

Emil sa...

jag tycker att det är rätt extremt att vilja förbjuda vissa typer av kläder. Faktiskt.

Anonym sa...

Det är väl lika iögonfallande som att AFA och vänsterpartiet korsrekryterar. Och ska vi kalla SD högerextremt får väl vänsterpartiet anses vara medskyldigt till kommunismens alla mordoffer (som vi ju vet är många många fler än nazismens). Att vänstern går sida vid sida med judehatande islamister i Malmö vill du antagligen inte heller kännas vid? Jag säger nej tack till både vänsterpartiet och sd.

Emil sa...

Vad gäller historien så har vänsterpartiet ett på flera sätt ytterst tvivelaktigt och förkastligt förflutet vad gäller internationella kontakter och stöd till odemokratiska regimer som mördat och förföljt människor. Det går inte att förneka, gömma eller ursäkta. Vänsterpartiet har också tydligt gjort upp med denna del av historien, det är bra och en absolut förutsättning för att kunna existera som parti idag enligt min mening. Vänsterpartiet är också det parti av alla våra svenska partier som varit mest öppna vad gäller att låta oberoende forskare granska allt som finns att granska om detta.

Alla partier har ett förflutet som på olika sätt kan diskuteras och förkastas. Vänsterpartiet har vågat göra upp med sitt vilket andra inte har gjort på andra sätt.

Vänsterpartiet protesterar mot Israels ockupation av Palestina tillsmmans med en rad organisationer runt om i landet. Ingen av dessa organisationer är vad jag vet antisemitisk. Om så var fallet ska vi inte samarbeta med dessa. Dock tenderar ju våra motståndare att väldigt ofta och medvetet blanda ihop Israelkritik och antisionism med antisemitism. Det är ju långt ifrån samma sak.

Fredrik sa...

Någon modig skribent ville vara annonym. Men denne säger innan den försvinner bland ett och nollor (förmodligen bland nollor) att kommunismen har betydligt fler dödsfall på sitt samvete.

Jag har räknat lite på de siffror som visats, för det har aldrig kommit från officiellt håll, utan det är något man "hört". De stämmer ganska bra med de exakta dödsfall som inträffade i "det landet" under det landets (oavsett land, men offtast Kambodja eller Sovjet) så kallade kommunistdiktaturregimerna. Så räknar en äkta timbroit!