tisdag 30 mars 2010

Näringslivet avslöjat

I förra veckan skrev ju två utskickade torpeder från Svenskt näringsliv om att låginkomsttagare var lata och inte ville arbete vilket var förklaringen till att de tjänar mindre pengar. Artikeln var ju rätt korkad och illa underbygd. Idag har Aron Etzler, chefredaktör Flamman, skrivit ett svar på deras artikel. Han har granskat de fakta som undersökningen bygger på.

För det första så är undersökningen gammal och inaktuell. Dessutom har man räknat in sjukskrivna och arbetslösa som inte alls arbetar som i undersökning. Det är ju grupper som har mycket låga inkomster och inte arbetar. Då är det ju inte så konstigt att man kan komma fram till att statistiken visar på att man tjänar lite om man arbetar lite. Men det är ju i det fallet inte någonting som man själv kan påverka. En sjukskriven kan knappast över en dag bestämma sig för att bli frisk och börja arbeta obegränsat. Dessutom är det ju så att även om man arbetade alla dygnets timmar så skulle man aldrig komma upp i de löner som landets direktörer har.

Läs Aron artikel. Han är alltid läsvärd.

Se också Ung Vänster, Röd Grön, Intressant,

8 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Instämmer, det gäller att lära sig så man kan avslöja när man är utsatt för lögnaktig propaganda.

Marcus , Likvidvänster sa...

Fasiken vad fult !

Påminner mig starkt om timbros undersökning där de ojar sig över att 2% av människorna under 25 års ålder blir förtidspensionärer.

Sedan visade det sig att dessa 2% är ungefär lika många som är förståndshandikappade eller har grava funktionshinder - men det passar timbro utmärkt att räkna in dessa grupper för att uppnå sitt syfte.

Emil sa...

Ett grundläggande problem som vi har är att vi har en journalistkår som alldeles för sällan granskar uppgifter som presenteras från olika instanser. Därför drjer det alltid några dagar innan skaer och ting eventuellt avslöjas. Se till exempel hur det blev med RUT-avdraget

Kent K. sa...

Ja det verkar inte finnas några undersökande "grävande" journalister längre (om det någonsin funnits)! De verkar "köpa" allt som kommer från propagandamaskinerna! Är de lata eller vad är det frågan om?

Emil sa...

Det är nog inte så att de är så lata utan det handlar om en kombination av att de är hårt arbetsbelastade och förväntas producera texter och artiklar i högt tempo kombinerat med en bristande förmåga/möjlighet till kritiskt tänkande skulle jag tro.

Det är nog inte ofta som det är medvetet även om det säkerligen också förekommer

Marcus , Likvidvänster sa...

Det är också så att de flesta journalisterna i Sverige kommer från övre medelklassfamiljer och delar naturligtvis deras politiska grundvärderingar i stor utsträckning.

Bland ekonomi och politiska journalister är borgerliga åsikter starka.

Vi har också 85% borgerliga tidningar vars redaktioner till stor del styr vad som skall granskas och inte.

Läs mer om det hos SverigesRadio från programmet i Lördags :

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2792

UTLED på helvetet det innebär att vara arbetslös sa...

Tål folk hos Svenskt Näringsliv synen av BLOD från arbetslösa?

Jag besöker gärna ett av deras kontor och visar vad jag tycker om att tvingas till att "leva" i helvetet det innebär att vara arbetslös - genom att dra fram en skalpell och trycka in den i handleden!!

Varje dag funderar jag på om det är någon mening med att fortsätta kämpa för att få ett jobb eller om det inte är bättre att göra ett SLUT på eländet genom att kliva ut i vägen framför någon bil så att jag blir ihjälkörd!

Förbereder mig inför ännu en sömnlös natt p.g.a ständiga tankar kring den jävla ekonomin och jobbsökandet!

Anonym sa...

Någon som vet var jag kan få tag på ett AVSÅGAT HAGELGEVÄR jag kan använda när jag ska ut på jobbjakt??