lördag 6 mars 2010

Svar till Demirok/Gunnarsson

DSet börjar bli väldigt mycket pigavdrag här nu. Dock kräver väl den aktuella debatten att man fortsätter att diskutera frågan i alla former. Jag klistrar in mitt svar på en debattartikel som Centerpartisterna Göran Gunnarsson och Muharem Demirok publicerade i dagens Corren.

Håll till godo:

Svar till Demirok och Gunnarsson 20100306

Frågan om skatteavdrag för städning och andra tjänster som utförs i privata hem har seglat upp som de borgerliga partiernas viktigaste frågor. Det är en på många sätt viktig principiell fråga och i grunden handlar det om vad ska vi betala med skattepengar och vad ska inte betala för gemensamt.
Vi har idag en borgerlig regering som valt att skära ner i a-kassa och sjukförsäkring, som strypt statliga utgifter till kommuner och landsting för att kunna sänka skatterna för de allra rikaste. Till detta har man infört skattesubventioner för bland annat städning av hemmet. I praktiken så har vi en regering som är ovillig att satsa nödvändiga resurser till skola, förskola, äldreomsorg och hälso- och sjukvård men däremot är mer än villig att lägga skattepengar på städning, fönsterputsning och nu senast rastning av hunden. Vi i vänsterpartiet menar att detta är en felaktig prioritering.
Vad gäller ROT-avdraget så kan det fylla andra funktioner än pigavdraget. ROT-avdraget är ett konjunkturstöd som vi vill använda för att få gröna satsningar av svenska hem för att minska energiåtgången och på det sättet ytterligare bidra för att möta den stora klimatutmaning vi står inför.
Vi måste hela tiden göra prioriteringar med de resurser vi har. Vårt alternativ är att vi väljer att lägga våra gemensamma resurser på en välfärd för alla och inte städning åt de rikaste som faktiskt är de som utnyttjar avdragen mest.

4 kommentarer:

Marcus , Likvidvänster sa...

Samtidigt tjänar alliansen stort på att överklassfamiljernas livspussel blir var mans agenda och att fokus flyttas från de viktigaste frågorna.

Fredrik sa...

Borgarna vinner på skitsnack. Och för att ingen är tuff nog att sätta ner foten då de ljuger. För ljuger, det gör de.

Emil sa...

Jo de har ju gjort lögner till sitt huvudnummer och kommer säkerligen forsätta med det eftersom det faktiskt inte finns någon som verkligen granskar dem kring detta. En rimlig journalistkår hade klämtåt dem ganska rejält vid det här laget.

Fredrik sa...

DN och SvD skriver inte om allianskritiska nyheter. Det är fakta.