tisdag 9 mars 2010

Odells retorik är den som verkligen riskerar att drabba sveriges judar

Mats Odell, kristdemokratisk minister av något slag, går till angrepp mot vänstern och kör den gamla valsen om att det är vänsterns fel att det finns antisemitism och att denna beror på vår kritik mot Israel.

Det är för det första givetvis så att man absolut inte kan sätt likhetstecken mellan judar och sionister eller mellan judar och staten Israel. Detta lika lite som man kan sätta likhetstecken mellan muslimer och Iran eller muslimer och Bin Laden. Detta skulle ju vara helt orimliga antaganden som dessutom är felaktiga.

Detta är någonting som man i debatten trots sin självklarhet alltid måste påpeka för annars kommer ju sådana som Odell och påstår att man skulle vara antisemit. Men frågan är ju egentligen om det inte är Odell som är ute på djupt vatten. För är det inte så att det är Israel som ska kritiseras för sin olagliga ockupation av Palestina? Är det inte Israel som ska kritiseras för att de tvingar den palestinska befolkningen att leva i misär, utan möjlighet till ett drägligt liv? Är det inte Israel som ska kritiseras för att de förhindrar möjligheterna till en demokratisk utveckling i Palestina? Är det Inte Israel som ska kritiseras för att de bombar och dödar oskyldiga? Är det inte Israel som ska kritiseras för att de använder illegala vapen? Är det inte Israel som ska kritiseras för att de jagar folk från sina hem för att bygga nya bosättningar på palestinsk mark?

Det är ju detta som gör att Israel inte är ett land som andra. Ett land som kan jämföras med apartheidregimen i Sydafrika. Det är ju detta som gör att man inte ska hantera Israel som vilket annat land som helst. Men det har ju inte någonting med religionstillhörighet att göra. För min del hade det lika gärna kunnat vara kristna, muslimer, ateister eller vad tusan som helst. Brotten mot de mänskliga rättigheterna är ändock desamma.

Man får inte heller glömma bort att i de ockuperade områdena så har palestinierna rätt att göra motstånd. Det palestinska motståndet mot ockupationen är för mig ett rättfärdigt motstånd. Det är allt för ofta man försöker få det till att man måste fördöma det våld som förekommer från palestiniernas sida. Det gör inte jag. Det finns inslag och enskilda aktioner som självmordsbombare som jag inte tycker är rätt. Men det palestinska folket har rätt att göra motstånd. Detta liksom andra länder som gör motstånd när de ockuperas.

Men Israel är ju inte ekvivalent med den judiska religionen eller världens alla judar. Odell gör väldigt många en otjänst genom att försöka koppla ihop antisemitism med kritik att staten Israel. Det är ju när han gör den kopplingen hela tiden som det ökar risken för att just den sammanblandningen sker. Den görs inte av vänsterpartiet utan den görs av KD i syfte att göra det svårare att kritisera Israel och det drabbar de judar som bor i Sverige vilket är djupt olyckligt. Men återigen, det är inte vi som gör den sammanblandningen Odell!

SVD, Röda Berget, Peter Andersson, Rödgrön, Intressant,

21 kommentarer:

Olbap sa...

Den svenska vänsterns nyttiga-idioter roll är tydlig: genom ensidig och vitriolisk kritik av israel så har man suddat ut gränsen mellan israelkritih-israel-hat/judehat. Muslimer, nazister och socialister i sverige är tillsammans idag en enda antisemitisk kraft. Det ÄR så. Studera verkligheten, hur nazisters retorik låter identisk med islams, och hur vänstern indirekt och omedvetet (?) legitimerar dessa åsikter.

Emil sa...

Vad säger man om ett sådant inlägg egentligen, det är ju inte särskillt intressant men får väl stå för en mätare av vilken debattnivå vilka lägger sig på. Men det som man skulle vilja få förklarat för sig är vad vänstern skulle ha för intresse av att skapa någon form av judehat eller antisemitism i Sverige eller någon annanstans i världen?

B-O Gavne, Vasteras sa...

VAD ÄR DET som ni förvånas över i debatterna om Ilmar Reepalus beteenden? -Att malmöbor angriper judarna. -Men detta är ju helt i linje med Reepalus beteende att benämna Malmö kommun för Malmö STAD. Som vi svenska folk har kommit överens om, stadgat i lag, att våra kommuner Sverige runt benämns just KOMMUN. Att Reepalu hävdar, att Malmö stadsinvånare är nått finare än andra; landsbygdsboende. Med att man ju inte kan benämna landsbyggd för stad. Att Reepalu jobbar på att skilja på oss människor, som det gick till i förra seklets början.

Att vi svenska folket, med stor majoritet, med denna så kallade kommunreformen 1969 vill ytterligare hävda demokratin. Att våra lokala politiska samhällen av respektive invånare, alltså våra kommuner, dels innefattar både tät-/stadsboende människor och landsbygdsboende, dels benämns kommun Sverige runt.

Emil sa...

jag förstår inte riktigt detta inlägg från Gavne. Jag tror inte riktigt att dessa frågor har med varandra att göra om jag ska vara helt ärlig.

Anonym sa...

Förhoppningsvis ser de flesta medborgare igenom Odells genomskinliga retorik. Vad Odell såsom företrädare för det enda kristna partiet bör göra är väl snarare att ta avstånd från den av KYRKAN länge sanktionerade antisemitismen.

Emil sa...

Han borde väl åtminstonde kunna se att allt som gjort i kristendomens namn inte har varit korrekt. Att fördömma häxbränning och korståg innebär ju inte att man blir antikristen liksom att man inte blir antisemit för att man kritiserar Israels ockupation och förtryck.

Leonard sa...

Absolut!
Det är inte bara så här i sverige det är samma problem i England. Att man är tvungen att förstärker att man är antisemit varenda gång man vill sörjer de förtryckte i Palestinia är oehört irriterande. Jag kritserar Israel på samma sätt jag kritiserar Englands, Amerika eller Irans handlingar. Religionen har inte ett dugg med saken att göra.
Hela debatten har varit barnsligt och om det var inte så alvarligt skulle det var roligt.

Leonard sa...

Oj, det skulle har stått INTE antisemit! Det kommer inte hjälpa...

Emil sa...

Det är ju just det som är problemet med odell. Jag tror att han i grunden vill försvara Israel men inser att det inte går. Därför vill han göra det nästan omöjligt att kritisera utan att antingen bli kallad antisemit eller på annat sätt klumpas ihop med obehagliga inslag i samhället.
Kristdemokraterna är ju ett parti som jag uppfattar som mycket Israelvänliga. Om man läser deras partitidning Kristdemokraten så innehåller den mycket info om Israel (väldigt lite kritik) samt att det nästan alltid görs reklam för att man ska åka på semester till just Israel. Sådan reklam hittar jag sällan i andra tidningar.

Anonym sa...

Tack för ett bra inlägg Emil! Undrar bara när Odell ska få löpa gatlopp när han blandar in judenheten med ockupationsmakten Israel!?
Din hållning i frågan är givetvis helvettig men tyvärr verkar det som Odells kontraproduktiva linje alltför ofta bildar utgångspunkt för samtalet i det offentliga rummet.

Ja, då blir det också som det blir när Göran Hägglund ska försöka "sätta dit" Mona Sahlin i SVTs Agenda! Högern är alldeles för låsta i sin syn på staten Israels folkrättsbrott. Kan inte förstå varför de inte använder sig av gamla hederliga liberala (jo, även liberalismen har något att komma med!) principer i denna fråga. Då skulle de slippa hamna i ett fruktlöst försvar av en ockupationsmakt av klassiskt kolonialt snitt.

Zorro

Anonym sa...

Tack för ett bra inlägg Emil! Undrar bara när Odell ska få löpa gatlopp när han blandar in judenheten med ockupationsmakten Israel!?
Din hållning i frågan är givetvis helvettig men tyvärr verkar det som Odells kontraproduktiva linje alltför ofta bildar utgångspunkt för samtalet i det offentliga rummet.

Ja, då blir det också som det blir när Göran Hägglund ska försöka "sätta dit" Mona Sahlin i SVTs Agenda! Högern är alldeles för låsta i sin syn på staten Israels folkrättsbrott. Kan inte förstå varför de inte använder sig av gamla hederliga liberala (jo, även liberalismen har något att komma med!) principer i denna fråga. Då skulle de slippa hamna i ett fruktlöst försvar av en ockupationsmakt av klassiskt kolonialt snitt.

Zorro

Emil sa...

Jo det måste ju vara svårt att vara liberal i detta fall då de hellra binder sig vid en enskild stat än ser till de brott som den aktuella staten begår. Förtryck är ju förtryck oavsett om det är Kina, USA eller Israel som står för det. Liberalerna har visat ett hyfsat stort godtycke i dessa frågor, vilket förvissa även vänstern har gjort tidigare i historien. Men där har det ju skett en förändring. Frågan är ju när liberalerna ska beacka.

B-O Gavne, Västerås sa...

OM JAG FÖRSTÅR det hela rätt –ja alltså rätta mig gärna om jag tar fel! Så handlar denna bloggen om att det finns antisemitism –alltså apropå! statsrådet och kds:aren Mats Odells debattartikel om, att den amerikanska tidningen Wall Street Journal, har tagit upp judars situation i Malmö. Att denna tillvaron är -enligt tidningen- en kombination av fientlighet mot Israel bland muslimska invandrare och en uppfattning om Israel i den svenska vänstern, som skapat en explosiv cocktail.
.
-Och det är möjligen så! Men alltså att tro, som tydligen bloggaren Emil Broberg gör, att mitt påpekande –här ovan 10:45- om att detta nazistiska som rullar i Malmö. Med att man hävdar att stadsboende människor är nått finare, än landsbygdsboende. Ni vet som med Adolf Hitler som hävdade att arier är nått finare än andra folk. ..detta som sedan utvecklades ända till gaskamrarna.
Detta inte OCKSÅ påverkar antisemitism …ja, det förstår inte jag?

Emil sa...

Att Ilmar Reepalu inte använder begreppet Malmö kommun utan Malmö stad är alltså ett uttryck för Nazism. Är det så jag ska förstå ditt inlägg?
Jag jobbar med Ilmar en del i SKL sammanhang och kan väl ha synpunkter på hans politiska ställningstaganden. Men jag kan nog med hävd hävda att han varken är antisemit eller nazist.
Ska jag vara helt ärlig så är dina inlägg ganska tokiga och bortom rimliga antaganden. Dock ganska underhållande.

KristjanT sa...

Oskyldiga BARN TERRORISERADES eller DÖDADES av en
av världens mest aggressiva och starkaste militärmakter, i utfattiga Gaza.
De använde t o m vit fosfor som fastnade på huden och brände sig in mot benet.
Många av de >400 barnen upplevde outhärdliga smärtor och dog, andra överlevde med svåra brännskador
Reepalu var en av förvånansvärt få politiker som tog kraftig moralisk ställning mot den avskyvärda terrorn.
Något vi kan vara stolta över.
Antisemitism och islamofobi kämpar Reepalu säkert emot"

B-O Gavne, Vasteras sa...

JAG KÄNNER INTE Ilmar Reepalu i Malmö, jag har bara haft en kort internetdebatt med honom. –Och det är full möjligt, som bloggaren Emil Broberg vet berätta …”nog” kan berätta här ovan, att Ilmar Reepalu är en, i högsta grad demokratiskt tänkande människa. –Men alltså då är han också fullständigt vettlös!
.
Som inte förstår, att han helt kör över vad vi svenska folk har kommit överens om, lagtecknat: att våra lokala politiska samhällen av respektive invånare. Alltså våra kommuner Sverige runt. Benämns just KOMMUN. Alltså INTE benämns STAD, som Reepalu kör med.
Förstår Ilmar Reepalu inte att han nervärderar, utesluter, bland andra, de Malmö kommuninvånare som bor på landsbygden, som man ju inte kan benämna landsbygd för STAD. Ilmar Reepalu förstår inte att han faktiskt går runt och hävdar att han är nått annorlunda, att han är stadsboende, ..nått finare, än andra, landsbygdsboende. ..å så som vi människor är konstruerade, att börjar man hävda något om att man är nått annorlunda, finare, än andra, blir det att det finare blir mer och mer annorlunda fint.
-Å så har vi, som denna bloggen handlar om, bland annat antisemitism.
.
Och så har vi alla de andra, några stycken individer Sverige runt, bland annat här i Västerås, som också benämner sin kommun för STAD. –Och där vet jag! att det finns stads snackare som ..ja, är en god bit på väg till att bygga gaskammare.
..för min del redan har byggt och använt. –Ja, jag vet att detta glädjer en del här i Västerås.

Emil sa...

ok. Du är galen. Det här får mig att överväga att börja granska inläggen innan de publiceras. Men på ett sätt är det ju underhållande.

Simsalablunder sa...

Jag tror inte att B-O Gavne, Vasteras förstår att Malmö kommun kallas för Malmö Stad. Malmö Stad står det t.o.m. i kommunloggan.
Det är alltså inget Reepalu hittat på.

B-O Gavne, Vasteras sa...

BARA TUGG!! I kritiken av vad jag meddelar: att vi svenska folk har kommit överens om, lagtecknat, dels att våra lokala politiska samhällen av respektive invånare, alltså våra kommuner Sverige runt, innefattar BÅDE tät-/stadsboende människor OCH landsbygdsboende. Dels, inte minst av som man ju inte kan benämna landsbygdsdelen för stad, att lokalsamhället benämns KOMMUN. Som jag har redogjort för här ovan.
..som några individer inte följer utan benämner sin kommun för STAD. –Å va´fö de?? Naturligtvis för att dessa vill särskilja sitt lokalsamhälle från andra, väl rimligen att de menar att deras lokalsamhälle är annorlunda …finare, än andra. –Å va´ e de för fel i detta konstaterandet? …till för en ledamot av styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting, till för en ledamot i styrelsen för Vänsterpartiet, att konstaterandet är ”galet”, och bör censureras.
.
Med att naturligtvis, är det väldigt lätt, som vi människor är naturligt konstruerade, att inte bara verbalt hävda att man är finare. …utan också hävda mer konkret. Förutom att man kränker sina samarbetspartner.
Signaturen Simsalablunder här ovan, med sina skäl för stads snackandet, kan väl inte ha hunnit över förskolans första stadium.

Emil sa...

Bara för att försäkra alla om så har inte jag någon uppfattning om att någon är bättre eller sämre om man bor i en större eller mindre tätort, om man bor i glesbygd eller i en storstad, om man bor på en ö eller på fastlandet eller vart man nu kan bo. Alla som bor inom den av riksdagen besdlutade kommungränsen har samma värde och samma rättigheter. Jag tror inte heller Ilmar Reepalu har någon annan uppfattning. Frågan har ju inte heller någon koppling till frågan om Israels ockupation av palestina och det förtryck som palestinierna utsätts för. Inte heller har det någon koppling till de hot och övergrepp som judar i malmö utsätts för.
Jag har försökt att förstå Gavnes inlägg under denna debatt men inte lyckats helt och hållet. Jag hoppas att mit svar här ger någon form av tillfredsställelse.

vän av Israel sa...

Allt detta motstånd mot Israel och flirt med Palestina är inget annat än hyckleri... kolla in min blogg bloggen.fi/minatankar