torsdag 11 mars 2010

Privat hälso- och sjukvård ger fler jobb - men sämre sjukvård

Handelsminister Eva Björling, som mest blivit känd för att hon vill hjälpa Libyen att jaga flyktingar, vill att Sverige ska öppna upp för internationella aktörer inom hälso- och sjukvården genom någon form av avreglering. Anledningen till detta skulle vara att det eventuellt skulle skapa fler jobb. Det kanske inte är en helt orimlig tanke, privatiserade sjukvårdssystem är ineffektiva, dyra och byråkratiska. Detta är ofta bra indikatorer på att man kan sysselsätta många människor.
Det som Björling föreslår dock är det ett uselt sätt att organisera en effektiv och välfungerande hälso- och sjukvård som ger medborgarna vård efter behov. Handelsministern borde åka till USA och träffa de som arbetar inom hälso- och sjukvården där. Jag gjorde det för ett år sedan och det mest bestående intrycket som jag fick med mig därifrån var att verkligen alla som vi träffade pekade på att vi i Sverige absolut inte ska genomföra förändringar som leder hälso- och sjukvårdssystemet i en riktning som USA:s system. De varnade för det mesta som den borgerliga regeringen föreslagit och drivit igenom den senaste mandatperioden. Ökade marknadsinslag i hälso- och sjukvården leder till sjuka system som inte sätter medborgarnas behov i centrum.
Men det verkar inte heller vara det som Eva Björling är intresserad av. För hon nämner i sin artikel inte kvaliteten i hälso- och sjukvården med ett enda ord. Hon nämner inte vad det kan innebära for kostnader för samhället. Hon nämner inte att den demokratiska styrningen av sjukvården undermineras. Men dessa sidofrågor är antagligen inte intressanta för handelsministern.
Det är för övrigt en mycket märkligt skriven artikel av ministern som borde se över valet av pressekreterare. Mitt i resonemanget kring sjukvården börjar hon skriva om att: "vi borde ha lärt oss av detta är att vi på ett konstlat sätt varken kan skapa eller rädda jobb"
Är det en minister som har missat att man på konstlade sätt byggt upp en privat städsektor med konstgjord andning genom statliga bidrag. Det torde väl vara det mest konstlade vi sett på länge.
Ytterligare en liten notering är att Björling pekar ut Lars Ohly som blivande socialminister. Det är intressant. Har hon redan räknat hem förslusten.

Aftonbladet, AB2

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jan Emanuel (S) är hans värstingprojekt/levebröd privat el stiftelse/idiell organisation.Fakta om det blir sämre då?? Eller? Är han
med på vit-listan eller ful-listan.Idag 27/3 2010 är det Vaginadagen googla på Guuud run Shc yyy Man. FI FAN (religions Freiheit)

gostax sa...

Förlåt Kriminalvård Är väl sjukdom?Kleptomani är väl psykdiagnos
Pedofili är det sjukdom också eller brott? Seriebekännare/mördare är sjukdom el brott vård på Säter? nu blev jag OJOJOJ
FÖR medborgarlön.
Jag blev som peter wahlbeck moderatkommunist

Emil sa...

??? Inte helt enkelt att förstå vad ni är ute efter.