tisdag 2 mars 2010

Landstingets majoritet godkänner utbudsbegränsningar av Cancermediciner

Landstinget i Östergötlands borgerliga majoritet fattade idag beslut om att bland annat begränsa tillgången till vissa cancermediciner. Jag klistrar in det pressmeddelande som oppositionen skickade med anledning av detta:

Den borgerliga majoriteten godkände vid dagens möte i Landstingsstyrelsen att Kirurgi- och onkologicentrum genomför besparingar som riskerar att drabba sjuka östgötar hårt.
Utan någon öppen dialog eller information beslutade man bland annat att spara pengar genom att använda äldre sorters sytostatika vid lungcancer, avstå från cancerbehandlingar med nyare mediciner samt personalnedskärningar.
Den politiska oppositionen stod inte bakom dagens beslut.
- Vi har fått ett slutet landsting de senaste åren. Öppenhet och dialog om utvecklingen inom hälso- och sjukvården lyser med sin frånvaro, säger Lars Wilzen, Miljöpartiet
- Det saknas helt en redovisning av vilka effekter som besluten kommer få för patienter och medborgare. Det är skrämmande att den borgerliga majoriteten inte ens frågar efter detta säger Lotta Heelge Vänsterpartiet
- Vi vet att behoven inom cancervården ökar. Trots detta väljer den borgerliga majoriteten att godkänna nedskärningar som kan riskera den medicinska kvaliteten samtidigt som utbudsbegränsningar av cancermediciner påannonseras säger Anna Larsson Socialdemokraterna.
De tre oppositionspartierna yrkade att förslaget skulle återremitteras och återkomma med fylligare underlag så att det är möjligt att göra en riktig bedömning av vilka behoven är och vilka konsekvenser som eventuella beslut får.

2 kommentarer:

Marcus , Likvidvänster sa...

Skandalöst. Men cirkeln blir sluten och många av de som nu drabbas är sådana som själva röstade borgerligt.

Nu är ju inte det någon tröst men kanske kan det på sikt bidra till att människor vaknar upp.

Som man bäddar får man ligga.

Emil sa...

Det är nästan lika skandalöst att Corren inte skriver om detta fast de vet om det. Istälet hittar de en helt annan mycket mindre politisk vinkel. Samtidigt så lanserar de två moderater som toppar listan i Linköping. Men vi har ju diskuterat corren tidigare...