onsdag 17 mars 2010

Vad är skillnaden på SD och Moderaterna i Vellinge?

Moderaterna i Vellinge har långe varit hårdnackade motståndare till alla former av flyktingmottagande. Det blev stor uppmärksamhet kring detta under hösten och till slut ändrade man sig och gick med på att ta emot ett fåtal ensamkommande flyktingbarn. Även om man tvivlat tidigare på hur frivilligt denna omsvängning var så har nu SVT:s uppdrag granskning avslöjat att det var under tvång som svängningen kom.
Jag skrev senast igår om att gränsen mellan moderaterna och den mer extrema högern alltid varit flytande. Detta med anledning av att det visat sig att ett stort antal personer på Sverigedemokraternas riksdagslista har en bakgrund inom just moderaterna. Flera var upprörda över min kommentar. Dock behöver ju inte extremhögern vara uniformsklädda nazister utan är faktiskt oftare vara välklädda män i ljusskygga organisationer som vurmar för fosterlandet, konungen, militären, kyrkan och så vidare. Åsikter som oftast är djupt konservativa på gränsen till antidemokratiska. Denna del av extremhögern behöver ju inte alls vara rasistisk men det finns ofta inslag av detta.
Huruvida moderaterna i Vellinge ingår i denna mer extrema högerfalang har jag inte någon uppfattning om egentligen. Jag vet för lite. Det som de tydligt representerar är en uppenbar strömning inom moderaterna som är starkt fientliga till flyktingmottagande på en principiell nivå som är svår att skilja från den putsade fasad som Sverigedemokraterna försöker måla upp. Därför är det ju inte konstigt att det finns en rörelse från moderaterna till Sverigedemokraterna när moderaterna ändrat sin framtoning och retorik.
För att förebygga onödiga kommentarer så ska jag vara tydlig med att säga att moderaterna som parti och Sverigedemokraterna som parti skiljer rätt mycket från varandra. Dock finns det strömningar av personer som uppenbarligen ligger nära varandra. Det kanske till och med finns hela avdelningar inom moderaterna som ligger nära SD. Frågan som vi kanske får svar på i kvällens uppdrag granskning om det är så i Vellinge. Jag vet inte. Jag hoppas inte det.

SVT, SVD, DN, Rödgrön, Intressant, Alliansfritt Sverige, expressen,

4 kommentarer:

Per sa...

Ja precis som det finns stora grupper av socialdemokrater som ligger nära SD. Det är inte konstigt då SD främst har en politik som vurmar för det (socialdemokratiska)folkhemmet.

Nicklas Eriksson sa...

Skitsnack. Det "folkhem" som SD vurmar för var det som gick under tack vare arbetarnas organisation, det vill säga det feodala, riktigt göttigt homogena samhället.

bloggare på icedaniel.se sa...

Skulle vara intressant att höra om vilket folkhem dagens socialdemokrater vurmar om. Det är alltid skönt att kritsera andra,men väldigt svårt att komma på något bra själv.

Emil sa...

Jag är rätt säker på att det är ett fullt rimligare samhälle som Sossarna eftersträvar än det som SD säger sig förespråka. Om man ska kalla det folkhem eller inte kan ju lämnas osagt.