torsdag 11 mars 2010

Vänstern gör skillnad i utrikespolitiken

Helle Klein skriver i dagens tidning om en utrikespolitisk debatt i Uppsala som hon besökte. Debattörerna var Carl Bildt (m) och Urban Ahlin (s). Skillnaderna i debatten som de återberättas av Klein var mest hårklyverier. Det är ju inte så jätteförvånande att det blir så när dessa två herrar debatterar. Det är ju också detta som gör det extra tydligt att det är vänsterpartiet som är det parti som verkligen gör skillnad i den utrikespolitiska debatten i Sverige.
Det var ju också i den senaste utrikespolitiska debatten som Carl Bildt utsåg Hans Linde (v) till oppositionens verkliga talesperson i utrikespolitiken. Det var nog från Bildts sida ett sätt att försöka trycka dit den prestigefulle Ahlin men det finns ju också en sanning bakom påståendet.
Vänsterpartiet är ju faktiskt det parti som tydligast fått igenom en lång rad krav inom säkerhets- och utrikespolitiken. Det enda ställe där vänsterpartiet har anledning att känna sig missnöjt är ju att S och MP inte gått med på att ta hem trupperna från Afghanistan. Men där har ju inte heller vänsterpartiet flyttat sin position eller gjort några eftergifter.
Så även om Ahlin och Bildt mest ägnar sig åt hårklyverier när de debatterar så finns det ju en överenskommelse mellan oppositionspartierna som inom avgörande området kommer att förflytta svensk utrikespolitik kraftigt. Det hade aldrig hänt utan vänsterpartiet. Det känns bra.

Aftonbladet

1 kommentar:

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra