söndag 28 mars 2010

Regeringen sviker barnen - det är dags att utrota barnfattigdomen

De senaste åren har barnfattigdomen i Sverige vuxit allt snabbare. Det är inte någon slump. Det är ett medvetet resultat av den borgerliga regeringens politik. De är dessutom mycket medvetna om detta och de är inte beredda att göra någonting åt det. Det kan vara en av de största skamfläckarna i vårt samhälle. För det går att komma åt barnfattigdomen bara man vill. Det vill inte borgarna.
Barnfattigdomen är någonting ytterst konkret och påtagligt. Rädda barnen sammanställde en rapport kring barnfattigdom där de lät föräldrar till fattiga barn komma till tals. Här är några utvalda citat från rapporten Ensam är fattig:
– Pojken skäms inför sina kompisar för att vi är så fattiga, att han aldrig kan göra något med dem.

– Barnen håller god min, döljer och skäms inför kompisar när de hör vad andra får. Min ena son har flera gånger skrivit uppsatser om påhittade semestrar när uppgiften har varit att beskriva vad han gjort på lovet.

– Jag har inga pengar kvar när hyran är betald… Min dotter Sara (…) får ofta kommentarer att hon är en fattiglapp… Hur ska jag kunna hjälpa mina barn när jag inte ens har råd att köpa lördagsgodis till dem?

– Vi har inga pengar till nöjen, min äldsta dotter gråter ofta och säger: – mamma mina kompisar har varit på Liseberg många gånger och vi har bara varit där en gång och så har de varit på Skara sommarland och vi har aldrig varit där och på bio går dom också ofta men vi gör aldrig något roligt. En dag sa min dotter till mig: – mamma istället för att köpa vinterskor till mig kan inte vi gå på Universeum?


Listan över citat som visar på den verklighet som väldigt många i dagens Sverige kan göras mycket lång och det är på många sätt e n smärtsam läsning. Kan ett samhälle kallas för ett välfärdssamhälle när man inte ens tar tag i och bekämpar en växande barnfattigdom.

Lars Ohly presenterade idag en rad förslag som vänsterpartiet driver för att bekämpa barnfattigdomen. Det som krävs är ju en rejäl satsning på de breda välfärdslösningarna som A-kassa och sjuk- och socialförsäkringar samt en mer aktiv jobbpolitik. Men vi måste också se till att satsa resurser på höjda bostadsbidrag för ensamstående föräldrar och ett höjt underhållsstöd som idag är alldeles för lågt. Vi har också förslag som man bör driva lokalt i kommunerna där förslag om billiga och tillgängliga fritidsaktiviteter och så vidare.
Barnfattigdom är ett enormt problem som kommer att kosta mycket resurser i framtiden om vi inte gör någonting åt det nu.

SVD, Ericas tillhåll, Sveriges radio, Jöran Fagerlund, Anna Hövenmark, Intressant, Rödgrön Expressen,

4 kommentarer:

Penny sa...

Ja det är verkligheten idag för många barn att leva i fattigdom. I min kommun har siffran även ökat sedan förra året och är idag 900 barn som lever väldigt fattigt.

Detta går inte att acceptera!

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Mycket viktigt att du tar upp detta! Det talas ju egentligen inte alls om de människor som blir drabbade av regeringens politik. Det märkliga är att man på nyheterna idag påstod att fattigdomen i Sverige minskat de senaste 10 åren. Åren som avsågs 1997-2007. Man talade dock inte om vad man använt för räknesätt eller var detta är hämtat ifrån! Jag menar det kan ju faktiskt vara en Timbro-rapport som ligger bakom och då brukar det ju vara fullt med floskler, faktafel och ren lögn.

Emil sa...

Vad gäller barnfattigdomen så har den ökat konstant under en längre tid. Den ökade också under den socialdemokratiska regeringen men ökningen har blivit större med borgarna vid makten.

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Inkomstskillnaderna och därmed barnfattigdomen har väl ökat i 20 år skulle jag tro. Det är hög tid att ändra på det!