tisdag 9 mars 2010

Svenskarnas parti en icke uppdaterad version av SD

När jag hämtade tidningen i morse hade jag även fått oönskat besök av Svenskarnas parti som hade delat ut material i mitt bostadsområde. Det flygblad jag hade fått var i sak ungefär samma som Sverigedemokraterna brukar påstå även om retoriken var något mer oslipad. Även utseendet påminde mycket om det material som man då och då stöter på från Sverigedemokraterna.

Då det är några år sedan som jag arbetade som mest med antirasism och inte riktigt hade koll på detta Svenskarnas parti besökte jag även deras hemsida. Även denna ser ju rätt fin och städad ut vid en första anblick. De har ju lärt sig med tiden att det inte lockar så många med hakkors och Hitlerbilder. Retoriken är ju oftare antimuslimsk och allmänt invandrarfientlig. Rasbiologin håller man igen på.

Det jag dock minns väl från den tid då jag arbetade med tidningen Expo var är man ska följa pengarna. Vad är det som finansierar verksamheten och då finns det ju alltid någon form av webbutik kopplad till hemsidan. Det hade även Svenskarnas parti. Här var man inte lika återhållsam med vare sig nazism, rasbiologi eller förnekande av förintelsen.

Så även om nu detta parti enbart är ytterligare ett dussinparti på den extrema högerkanten så har de ändå, trots några ytliga försök, inte putsat bort nazismen som Sverigedemokraterna efter många långa år har arbetat med. Men trots detta skiljer det ju inte så mycket mellan dessa två partier. Svenskarnas parti är ju bara en o-uppdaterad version av vad Sverigedemokraterna bara var för några år sedan. Detta tycks många, inte minst inom medierna, ha glömt idag. Det är ju samma politiska krav bara med eller utan hakkors.

10 kommentarer:

Jesper sa...

Svenskarnas Parti är gamla NSF (Nationalsocialistiskt front) som via ett kortare namnbyte till Folkfronten nu bytt till Svenskarnas parti.

Emil sa...

det förklarar ju en del. Jag har inte varit så uppdaterad sista tiden...

Emil sa...

det förklarar ju en del. Jag har inte varit så uppdaterad sista tiden...

Linda Åberg Höga Kusten Poeten sa...

Hade jag varit politiker av det nuvarande etablissemanget som representerar väljarna i riksdagen skulle jag nog ägnat detta med Svenskarnas parti och SD lite närmare eftertanke innan sänggående.
Nästa dag kan ledamöter i riksdagen du möter vara just funktionärer från dessa partier. Kan låta drastiskt, men att inte ta människors oro på allvar, vilket de etablerade partierna helt sonika verkar ägna mindre eftertanke åt kan straffa sig. Vi får aldrig glömma att innan Andra Världskriget fanns ett djupt missnöje på grund av att människor hamnat i ett utsatt läge, dessutom genomgått ett svidande nederlag i kriget innan (Tyskland.). Vi har inte haft krig i Sverige, på 200 år, vilket vi ska vara glada för men likväl så finns det ett starkt missnöje med hur landet styrs. Det spelar i händerna på de partier som man i riksdagen defintivt tar avstånd ifrån.
Allt medan denna regeringen säger till individen: Att om du inte har det så gott ställt så får du skylla dig själv!Det genomlyser alla aktioner från regeringen, framförallt gällande arbetslösa och sjuka och äldre.

Anonym sa...

Ska man titta på vilka annonser som finns på olika sidor så betyder det ju att Expo är antidemokratiska syndikalister... Och det stämmer väl antagligen ganska bra så du kanske har en poäng.

Att partier som Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti växer tyder dock på att det finns många som vill ha en förändring. Den största skillnaden som jag kan se mellan SD och SVP är däremot att SVP vill utvisa alla icke-svenskar och på det kan de nog få en del röster. SD har ju som bekant både judar och iranier som representanter så SVP kan nog växa till sig som det extremare alternativet om dom fortsätter vara duktiga på att lägga fram sitt budskap.

Emil sa...

Fast säger det inte en del om man länkar till en sidan som säljer bilder på Adolf Hitler och filmer av "historiker" som förnekar förintelsen och samtidigt är de som säljer "partiets" material. Ser ut att vara rätt mycket samma grej som jag ser det.

Vad gäller Svenskarnas parti så är det nog bara ännu en av de där smågrupperna på den extrema högerkanten som lever ett par år möjligen. Vi har ju dock Sverigedemokraterna som inte för så länge sedan hade en retorik som såg ut som svenskarnas parti. Det får man inte glömma.

Det bästa sättet att arbeta mot att denna typ av partier får fotfäste är verkligen att se till att det förs en annan politik som bygger på rätten till arbete, en väl utbyggd välfärd, ett trygghetssystem som man inte kastas ut från och så vidare. Det är definitivt det bästa sättet att mota rasisterna i grinden och minska deras möjligheter till politiskt inflytande.

Anonym sa...

Expo finansieras bland annat av Urwitz som var med och köpte upp och krossade Götabanken vilket kostade oss skattebetalare enorma summor. Ska man således tolka din teori som att du egentligen är en girig kapitalist?

Emil sa...

Absolut. Det är väl den mest logiska och mest genomtänkta analysen jag läst. Eller kanske inte.

Anonym sa...

Lika genomtänkt som din analys. Jag håller med om att den inte var bra alls.

Nils sa...

SD och SvP skiljer sig starkt! SD tycker att en människa kan räknas som svensk om den har anammat den svenska kulturen. SvP vill utvisa alla som inte är genetiskt svenska (dvs även adopterade människor som växt upp under helt svenska förhållanden och pratar perfekt svenska). Dessutom så förkastar SvP demokratin till förmån för corporatism.

Försök inte bunta ihop dessa två partier. Det är som ett jämföra de mest liberala socialdemokraterna med KPML(r).