torsdag 4 mars 2010

Bra att pigjobben försvinner!

Pigdebatten fortsätter att rasa. Gårdagens stora händelse att några framträdande socialdemokrater utnyttjar avdraget är väl egentligen inte förvånande. De ingår ju precis i den grupp av människor som har haft störst nytta av avdraget. Det vill säga att de tjänar mycket pengar och arbetar förhållandevis mycket. Nu ska det göras ett stort nummer av denna påstådda dubbelmoral. Jag kan väl själv tycka att det är klantigt och onödigt men det är ju lite svårt att se proportionerna i det hela. Några hävdar att man ska leva som man lär. Det kan ju ibland bli rätt svårt. Skulle jag som vänsterpartist propsa på att betala mer i skatt bara därför? Ska en miljöpartist enbart få köpa ekologiska närodlade varor? Ska en folkpartistisk lärare slå eleverna?

Kärnan i pigfrågan är ju inte om det är rätt att köpa städning eller inte. Jag har inte så stora problem med att man köper städhjälp om man har behov av detta. Dock finns det ju inte någon anledning att staten ska betala hälften av arbetskostnaden. Att ”hemhjälpsbranschen” är förhållandevis liten i Sverige är ju dessutom bra enligt min mening. Det är ju ett tecken på att vi lever i ett, i jämförelse med många andra länder, relativt jämlikt samhälle. Detta gör ju att det kostar en hel del att köpa någon annans tid i relation till sina egna inkomster. Det är helt enkelt relativt dyrt. Städpersonalen tjänar ändå så pass bra att de får en lön som de kan leva på. I ett förhållandevis jämlikt samhälle kan därför den typen av tjänster leda till en omfattande arbetsmarknad.

De som idag arbetar inom denna sektor skulle snarare behövas inom välfärden. Ett bra alternativ är att satsa och bygga ut möjligheterna för äldre med behov att få ytterligare hjälp i hemmet. Det skulle garanterat medföra såväl en bättra standard för de äldsta och svagaste i samhället samtidigt som det antagligen skulle leda till samhällsekonomiska positiva effekter.

Aftonbladet, Aftonbladet, Jinge, Aftonbladet, Aftonbladet, DN, SVD, Svensson, Röda malmö, Intressant, Alliansfritt Sverige, Rödgrön, SVD,

Inga kommentarer: