måndag 15 mars 2010

Slöso - ytterligare slöseri med pengar på borgerlig propaganda

I sina ambitioner att verka för en fortsatt borgerlig regering lanserar Skattebetalarnas förening och Timbro Slöso. Ett förslag som i sig inte är nytt utan lyftes av Johan Ingerö, som också ska vara ansvarig för detta spektakel, i augusti förra året.

Slöso ska vara som en ombudsman där man ska kunna rapportera in fall där man anser att någon slösar med skattemedel. I en artikel på SVDs hemsida skriver de:

Vi vet att många väljare är upprörda över slöseriet, både för vad det kostar och för vad pengarna i stället hade kunnat användas till. Därför startar Skattebetalarnas Förening och tankesmedjan Timbro nu SlösO – ombudsmannen mot slöseri med skattepengar. Till Slöso kan man vända sig med klagomål på hur skattepengarna används.

Som exempel lyfter de fram idrottsanläggningar och andra frågor som typiska exempel på slöseri. Inspirationen har de hämtat från den amerikanska organisationen Citizens Against Government Waste. En organisation som bland annat är motståndare till en hälso- och sjukvårdsreform som omfattar alla medborgare och inte bara de som har råd.

Det kanske inte är så oväntat att Timbro och Skattebetalarnas förening vill utvidga sitt arbete för att misskreditera och underminera offentlig sektor för att människors vilja att betala skatt ska minska. De har ju under många år försökt att hävda att skatter inte ska gå till sådant som kultur och fritidsliv till exempel. Jag har dock inte något minne av att de kritiserat utförsäljningar av kommunala skolor eller vårdcentraler till underpriser.

Deras stora problem torde dock vara att människor inte vill betala mindre i skatt utan tvärtom. Viljan att betala mer i skatt för olika delar av välfärden är förvånansvärt stark. Folk vet vad de får för skattepengarna och tycker att det är bra. Det är väl därför de försöker angripa den offentliga sektorn med osakliga angrepp.

De två organisationerna har ju några mål gemensamt det är ju att sänka skatterna, privatisera och avreglera så mycket som möjligt. De är inte intresserade av en väl fungerande välfärd eller ett jämligt samhälle.

Deras utspel om inrättandet av en Slöso skulle man ju kunna se som en möjlighet till att vidga uppdraget och diskutera slöseri med samhällets resurser. Då har jag några förslag som de kan ta upp till diskussion:

Obeskattade förmögheter som bara ligger och växer utan att göra nytta,
offentligt finansierad privat städning,
försäljningar av offentliga verksamheter till underpris
privatisering av välfärd som ofta har lett till kraftiga fördyrningar och försämringar
avreglering av el-marknaden
och så vidare

SVD, Rodgrön, Intressant,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Emil, jag tycker att du är lite för negativ till SlösO. Förvisso kan även jag misstänka att det finns en politisk agenda bakom skapandet av denna "ombudsman", men jag tror inte att de flesta människor tycker att det är ok att exempelvis vi plöjer ner miljarder i Hallandsåsen etc-särskilt som det inte ger önskvärt resultat.

Att vara sparsam med arbetande människors pengar kan väl inte vara fel, eller?

// Också smålänning

Emil sa...

Absolut inte. Pengarna som vi betalar i skatt ska ju användas på bästa möjliga sätt för att skapa en så god välfärd som möjligt. Resurserna är ju inte oändliga utan vi måste prioritera. Dock är min uppfattning att detta Slöso faktiskt har en annan agenda än att arbeta för en förbättrad välfärd för alla.

Johan Ingerö sa...

Hej Emil,

Exakt vad du menar med "förbättrad välfärd till alla" vet jag förstås inte, men jag utgår från att du som politiskt aktiv anser att pengar ska användas på ett bra sätt.

De nuvarande personerna bakom SlösO är mycket riktigt personer som i andra sammanhang engagerar sig för lägre skatter och mer av personlig frihet, men det innebär inte att personer på andra sidan spektrat inte är välkomna att bidra till SlösO:S arbete.

Exempelvis delas SlösO:s åsikt om bandyarenan i Vänersborg av dina partikamrater i nämnda kommun.

Du är således mer än välkommen att höra av dig till SlösO med tips om vårdslöst hanterade skattepengar.

Vänligen

Johan Ingerö
SlösO

Emil sa...

Det är ju helt korrekt att det fattas en massa politiska beslut som leder till att skattepengar används på ineffektiva eller som man kan tycka felaktiga sätt. Det är ju dock en stor skillnad på beslut som går åt skogen på grund av inkompetens, slarv eller oväntade incidenter som kan göra att det blir dyrt eller misslyckat eller beslut som man kan göra en politisk bedömning vara tokiga och därför uppfattar som slöseri med skattemedel. Där har ju finansiärerna av hemsidan Slöso tidigare varit mycket tydliga vad de anser vara rätt och fel och där handlar det om minskad gemensam välfärd som en högt prioriterad fråga.
Vad gäller tips på frågor som man kan driva har jag ju redan exemplifierat några.

Fredrik sa...

Timbro och herr Norberg är emot all statlig verksamhet, som de anser är av ondo. Timbro är en av de största pajjassmedjorna som finns. De försökte, på allvar, få oss att tro att finnanskrisen var ett resultat av socialism.

Men ska man ljuga, så är det lika bra att man tar i, som någon större idiot sa en gång.