torsdag 25 mars 2010

Skämmes i Bjästa

Skämmes. Det är vad man hoppas att befolkningen i Bjästa gör idag. Uppdrag granskning var en skakande upplevelse som tyvärr visar på hur samhällets strukturer ser ut. Våldtäktsoffren tvingas fly samhället, skolan och kyrkan sluter upp bakom våldtäktsmannen.

Bjästa är ju ett extremt exempel men kan ju ändå representera samhällets inställning till våldtäkt och mäns våld mot kvinnor. Reportaget måste ju givetvis sättas in i ett större sammanhang. Det är inte en isolerad händelse det är Sverige 2010 även om det känns som 1800-talet.

Aftonbladet, SVD, Scaber nestor, expressen,

19 kommentarer:

Anonym sa...

Skrämmande mentalitet. man blir mörkrädd, rena medeltiden. Undrar om dom bränner häxor i Bjästa fortfarande? Det är i alla fall en håla jag ska undvika...

Anonym sa...

Ja, Bjästabor är sådana och skall skämmas för det. Förresten, alla som bor i mindre samhällen är amoraliska svin, och borde skämmas.

Anonym sa...

Vad uppnås med sådana kommentarer, knappast något konstruktivt, det blir bara så lågt! Det som hände i Bjästa är en katastrof för flickorna och en tragedi för grabben som får en än mer skev verklighetförankring. Han behöver vård och inte bli hyllad som en hjälte. Människorna som är med i denna hetsjakt skulle tvingas ut i dagsljus och dömas i domstol för förtal.

Anonym sa...

Att ens kompisar vänder ryggen mot en och ens klasskamrater måste kännas hemskt, och att inte kunne vända sig till en vuxen för att de inte tror på en. "Linnea" och "Jennifer" är starka tjejer. Jag vet att jag inte skulle klarat det. Men hur kan vuxna människor vända sig mot barn? Hur kan vuxna människor som jobbar på en skola bete sig sådär? Vem/vilka ska man lita på då liksom?

Anonym sa...

Nu vet jag var grottmänniskorna bor och vem som är deras präst

Anonym sa...

Dra inte alla över en kam, alla i Bjästa är inte svin.

Mikael sa...

inte många som ställde upp för tjejen verkar det som. Och det är typiskt ett småorts problem.

Klart dom ska skämmas!

Statuera ett exempel om att man inte kan sjunka så lågt som domgjort i den där byn.

Anonym sa...

En pojke befinns efter rättslig bevisprövning skyldig till våldtäkt på två flickor i Bjästa. En hel bygd fördömer flickorna! De kommer att bära skuldens stenar för livet när sanningen hunnit ikapp. Tragiskt men inte konstigt i ett litet samhälle som Bjästa där de flesta saknar intellektuell kapacitet, förnuft och känsla.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

KARIN AHLBORG, journalist på Aftonbladet, skriver idag att i princip är vi lika dömmande alla i vårt sammhälle. Men snälla ansvariga på Aftonbladet, är det verkligen så att journalister får skriva precis vad som helst. Såg inte KARIN TV-inslaget,och hörde med egna öron där DET framkom att denne VÅLDSMAN erkände sitt övergrepp, OCH ÄNDÅ GÖR INTE VUXNA NÅGOT, utan fortsätter utsätta denna flicka. TÄNK efter nästa gång du skriver en artikel KARIN AHLBORG.

Anonym sa...

Suck och stön... vilka fullblodsidioter som kommenterat här....

1. Större delen av Bjästas befolkning är äldre, mycket äldre. De lär knappast haft kännedom om detta.Än mindre om det som hände på internet.

2. En hel del tyckte redan innan reportaget att Dennis var/är ett svin, varför intervjuade inte programmet dem?

3. Den "mentalitet" som ni anklagar Bjästaborna för finns i ALLA små samhällen....

4. Det som hände i kyrkan var så extremt snevinklat! Föräldrarna applåderade INTE Dennis utan sina barn som nu gått ur 9;an! Varför kom inte det fram?

5. De vuxna som ev. kan ha känt till detta som bor i Bjästa var mycket få... Men en hel del i te x Köpmanholmen där Dennis bor... Alltså INTE i Bjästa....

Slutligen är Bjästa en mycket trevlig by där man som nyinflyttad känner sig mycket välkomen, tillskillnad från fjollträsk där våldtäckter, mord och rån begås dagligen, och polischefer i år kan begå övergrepp, detta utan att Stockholm borde skämmas...

Nej skämmes Emil Broberg, du är ett svin som dömer 2000 människor när kanske ett hundra kände till detta!

/Bjästa är bra

Emil sa...

Även om Bjästa är ett extremt exempel så skriver jag ju att detta är ett fenomen som finns i hela samhället. Kvinnor våldtas i hela landet. Dock är det oftast inte som i fallet Bjästa utan det sker ju oftast i hemmet att en man våldtar sin fru.

Det som är det viktiga och intressanta med inslaget är ju hur samhället inte klarar av att stötta de kvinnor som blir utsatta utan ofta tar den som begått övergreppet i försvar. Skolans hantering går ju inte att ursäkta liksom att prästen inte heller kan ursäktas.

Det är ju helt uppenbart att samhället svikit de två tjejer som drabbats. Det skulle lika gärna kunnat vara något annat samhälle Bjästa är nog inte mer annorlunda än på andra ställen tyvärr. Men skääas, det borde man göra för jag är rätt övertygad om att fler än ett hundratal personer jände till detta innan Uppdrag granskning utan att agerat.

Emil sa...

@ Bjästa är bra

Kan man utgå från att folk i Bjästa inte kan läsa? Vid en snabb sökning i lokaltidningen hittar man ju ett antal artiklar om våldtäkterna. Det borde väl inte gått någon förbi tänker jag. Men man kanske inte läser lokaltidningen i Bjästa.

Emanuel sa...

Hej!
Är boende i köpmanholmen. Har en familj med fru och småbarn. Blir väldigt ledsen över mycket som skrivs i många va dagens tidningar och bloggar. Det är tydlingen så att många inte alls lärt sig något av detta tragiska som hänt. Hetsjakten och påhoppen fortsätter nu mot nya personer och grupper. Precis som tidigare när det gällde flickan så är de flesta av de värsta påhoppen och kommentarerna från personer som inte vet vad de snackar om. Visst kan vi läsa i Bjästa med omnejd men det enda jag med många ndra här visste om våldtäkterna var att det hade hänt på någon skola i kommunen. Någon hetsjakt, mobbing mm hade jag varken läst om eller hört talas om. Detta gäller nog de flesta av oss som bor i Bjästa med omnejd. Vi är lika chockade som er över det som inträffat. Tror ni verkligen att majoriteten av vuxna i ett samhälle ställer upp på detta som hänt? Tror ni verkligen att människorna som bor här är så annorlunda er? Då har ni nog inte lärt er något av det hemska som hänt. Hoppas att det inte är så utan att alla dessa påhopp, och meningslösa uttalanden om något man egentligen inte vet något om, får ett slut. Tänk om vi alla kunde lägga all denna energi på att ställa upp för de i våran omgivning där vi bor och lever som behöver vårt stöd istället.

mvh
Emanuel

Anonym sa...

@Emanuel
Du måste förstå att när de intervjuar vuxen efter vuxen som totalt okritiskt snackar om "hört från bekant till en bekant" är det lätt att tro att dessa kedjor av bekanta täcker in i princip hela bygden.
Utan att veta undrar jag om UG behövde leta så speciellt länge innan de hittade någon som var villig att representera dessa åsikter?
Nu när du läst klart i lokalpressen hittat ut i nationella medier och hamnat i chocktillstånd, på vilket sätt tycker du att du har bidragit till att få dina "grannar" att visa lite mindre sympati för gärningsmannen och mer för offren?

Emil sa...

@ Emanuel
Jag tror inte att folk skiljer sig överlag från de som bor i Bjästa eller omkringliggande samhällen. Det var ju det som var min poäng med mitt inlägg. Det som har hänt (dvs att en flicka har blivit våldtagen men man håller gärningsmannen bakom ryggen och misstror, baktalar och förskjuter offret) är sådant som händer hela tiden. Det som kanske gör att det aktuella fallet är mer extremt är att det verkar ha varit väldigt utbrett. Jag tycker att det finns alla skäl att skämmas över sådant beteende i ens närhet oavsett var man bor.

Jag har själv bott på mindre orter och vet exakt hur snabbt rykten sprids, fortplantas och förvanskas även utan internet. I en så liten ort som Bjästa har jag svårt att tänka mig att det inte skulle ha varit relativt känt att det ägt rum en våldtäkt på skolan där bygdens barn går. Det verkar ju som att alla ungdomarna på skolan kände till det i alla fall. Man hade ju dessutom flyttat pojken från skolan var det inte någon som kände till orsakerna till detta?

Uppdrag granskning har alltid en snäv vinkel på sina inslag. De väljer ut en del som de vinklar in sig på. Det gör givetvis att alla i dessa orter dras över en kam. Alla behöver inte vara skyldiga men om jag bodde där skulle jag skämmas å andras vägnar och starkt ta avstånd.

Emil sa...

Jag brukar inte plocka bort kommentarer från min blogg. Jag hoppas att det fria sättet att debattera ska fungera. Dock sker det ibland övertramp. Jag har därför valt att plocka bort inlägg där enskilda individer pekas ut. Det är inte rimligt att hänga ut så unga brottslingar med namn. Oavsett brott och oavsett hur vidrigt det är så tjänar inte någon på detta. Jag kommer därför försöka hålla koll på det här på min blogg.

Anonym sa...

Märkt att med nätet och media numera man kan ställa till riktigt stor skada för någon eller något med sin mejl eller obalanserade kommentar. Media som ju är kopplat till nätet direkt berättar för allmänheten om någon händelse som tex det i Bjästa och då kan vem som helst ofta kommentera eller skicka ett mejl, alla har ju en dator, till den eller det. Det mesta kan man ju hitta också, mycket svårt att gömma sig numera, det är väl bara Usama Bin-Ladin som lyckats.
Inte alla artiklar som är riktiga eller sanna heller, mer illa då.

Emil sa...

Jag delar uppfattningen att nätet på olika sätt används för att jaga människor. I det här fallet har det uppenbarligen drabbat båda sidor. Såväl offer som förövare. Mitt korta inlägg syftade mest till att lyfta in det som hänt i ett större sammanhang. Det är någonting som drabbar många kvinnor som blir utsatta för övergrepp, i detta fall verkar dock samhällets svek vara betydligt större.